Létrehozva: 2023.12.02.

Itt az adventi időszak: itt van minden tudnivaló

Idén a karácsonyi ünnepkör kezdete december 3-ára esik. Ekkor kell például meggyújtani az első adventi gyertyát. Honnan ered ez a szokás és mit érdemes még tudni az adventi időszakról? Összegyűjtöttük!

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, vagyis január 6-ig tart. Advent első vasárnapja idén december 3-án van, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ezt érdemes tudni erről az időszakról!

bazilika, advent
Sok helyen tartanak vásárokat is az adventi időszakban  Fotó: Markovics Gábor

Az advent alapvetően egy keresztény ünnep

A keresztény kultúrkörben advent első vasárnapja a karácsony napját, vagyis december 25-ét megelőző negyedik vasárnap, kivéve a görögkatolikusoknál, mert náluk a hatodik vasárnaptól tartják az adventi időszakot. Az advent (ádvent, úrjövet) szó jelentése egyébként nem más, mint eljövetel. Ez az időszak a karácsonyt megelőző várakozás ideje, az Úr eljövetelének várása. Az ortodox kereszténységben a karácsonyt -húsvétihoz hasonlóan-, egy negyven napos böjt előzi meg. Az utóbbi időben erre a karácsony előtti böjti időszakára annak latin nevét, az adventet használják.

Honnan ered az advent szó?

Az advent vagyis eljövetel szó eredete a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. Régebben egyes vidékeken kisböjtnek nevezték ezt az időszakot. Az adventi időszak eredete a 4. századig nyúlik vissza: a gallikán liturgiában a vízkeresztkor (január 6.) tartott felnőttkeresztelést megelőző négyhetes időszak volt az adventi időszak. Az 5. században aztán már a karácsony vált jelentősebb ünneppé, ezért ehhez kötődött az először hathetes, majd a négyhetes advent - írja a Wikipédia.

Milyen adventi szokások vannak?

  • A már említett böjt az egyik ilyen, ami a a 20. századra már kissé kikopott a köztudatból. Nem véletlen: a katolikus egyházban nincsen böjti előírás az adventi időszakra vonatkozóan, csak a visszafogottság, a csend, a több ima és lelki olvasmány, valamint a bűnbocsánat szentségéhez járulás az elvárás ebben az időszakban.
  • Egy másik adventi szokásunk a szentcsalád-járás, ami egy 20. század elejéről származó katolikus szokás. A hívek ilyenkor minden nap más házhoz visznek egy szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondanak, és kisebb szertartásokat mutatnak be körülötte. A népszokás a gyermekét váró Szűz Mária és Szent József betlehemi szálláskeresését eleveníti meg.
  • Adventi naptárt is sokan használnak ebben az időszakban. Ez a népszokás már 1900 körül elkezdődött, és a kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért kitalált egy játékot: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét. Ezekből ehetett meg egyet-egyet a gyermek esténként. Végül a kisfiú felnőtt és üzleti vállalkozásba kezdett: olyan naptárt szerkesztett, amiben huszonnégy ablak mögé egy-egy csokoládé vagy cukorka volt elrejtve.
adventi koszorú, karácsony, gyertya
Sokan készítenek ilyenkor advenit koszorút is  Fotó: Kara Gebhardt / Shutterstock

Ezt érdemes tudni az adventi koszorúról

Az adventi koszorú nem igazán régi szokás. 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette először. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát, köztük vasárnapokra 4 nagyobb gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma már az adventi koszorút általában négy gyertyával (3 lilával és egy rózsaszínnel) és fenyőágakkal díszítik, a gyertyákat pedig vasárnaponként (van aki előző este) gyújtják meg az emberek, minden vasárnap eggyel többet, ezzel szimbolizálva az ünnep közeledését. A gyertyák a katolikus szimbolika szerint egyébként egy-egy fogadalomra, személyre, közösségre is utalnak: Ádám és Éva; zsidó nép; Szűz Mária (öröm); Keresztelő Szent János.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Azahriah újabb elképesztő dolgot művelt, Rúzsa Magdolna az élre ugrott

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Vezércikk - Abba kell hagyni a háborús uszítást! + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián