INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.12.27.

Optimista a Magyar Nemzeti Bank: ekkorát zuhanhat az infláció az év végére

Egész évben folyamatosan csökkent az infláció, októberre már a kormány ígéretének megfelelően egyszámjegyű lett a drágulás, decemberre pedig még jobb adatok érkezhetnek.

Az év végére 6 százalék alá is süllyedhet az éves fogyasztóiár-index, a 2023-ban elindult érdemi dezinflációs hatás 2024 első hónapjaiban is folytatódik, és az infláció 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki toleranciasávba – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

Már harmadjára lett a forint a fizetőeszközünk
Az inflációs érték idén minden hónapban csökkent, decemberben már 6 százalék alatt lehet. / Fotó: MTI

Hangsúlyozta:

a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott belső kereslet és az érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttesen támogatták az infláció csökkenését 2023-ban.

Azzal folytatta: az év végén az infláció akár az 5-ös számmal is kezdődhet és a magyar fogyasztói-árindex belesimul a régiós átlagba.

A jegybank szeptemberi prognózisában 2023-ra éves szinten 17,6-18,1, 2024-re 4,0-6,0 és 2025-re 2,5-3,5 százalékos inflációval számolt.

Csehország lett a sereghajtó

Amint arról beszámoltunk, az euróövezet éves inflációs rátája 2023 novemberében 2,4% volt, szemben az októberi 2,9%-kal. Egy évvel korábban ez a mutató még 10,1%-on állt - olvasható az Eurostat friss jelentésében.

A legalacsonyabb éves rátát Belgiumban (-0,8%), Dániában (0,3%) és Olaszországban (0,6%) regisztrálták. A legmagasabb éves rátát Csehországban (8,0%), Magyarországon (7,7%), Szlovákiában és Romániában (egyaránt 6,9%) rögzítették. Októberhez képest az éves infláció 21 tagállamban csökkent, háromban stabil maradt, háromban pedig emelkedett.

2023-ban minden hónapban kisebb lett az infláció

Egész évben csökkent az infláció az előző havi adatokhoz képest hazánkban. A csúcsot idén januárban mérték, 25,7 százalékon. Szeptemberre ez az érték megfeleződött, a legutóbbi statisztikák 7,8 százalékos drágulást mértek, ami a harmada az év elejinek. 

Orbán Viktor még 2022 év végén jelentette be: a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy egyszámjegyűvé zsugorítsa a drágulás mértékét 2023-ban. 

A kormány intézkedései sikeresnek bizonyultak

Az infláció folyamatos csökkenéséhez az alábbi intézkedések járultak hozzá:
 Ország- és vármegyebérletek: a május elsejétől kapható új típusú bérletek jelentős spórolást tesznek lehetővé az ingázók számára. A teljes árú országbérlet ára: 18.900 Ft, diákoknak: 1890 Ft. A teljes árú vármegyebérlet ára: 9450 Ft, tanulóknak: 945 Ft. Májusban közel 430 ezren választották a vármegye- és országbérletet. Júliustól ráadásul már az Intercityken is lehet országbérlettel utazni. 

  1. Kötelező akciózás: az infláció letörése érdekében a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, mely június elsején lépett hatályba. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart. Minden élelmiszerboltnak húsz élelmiszercsoportban kell legalább egy terméket 15%-os engedménnyel kínálnia. 
  2.  Online árfigyelő rendszer: július 1-jén indult az online árfigyelő rendszer, az adatbázis több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza. Benne van például a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a virsli, a margarin, a vaj és a spagettitészta is. Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra kötelezően vonatkozik. A cél az, hogy a vásárlók össze tudják hasonlítani a különböző boltok árait, és minél olcsóbban tudják elintézni a bevásárlásokat. 
  3. Kamatstop: Nem csak idén születtek olyan kormányzati döntések, amelyek az infláció letörését voltak hivatottak szolgálni. 2021. december 24-én jelent meg kormányrendelet a lakossági hitelek kamatrögzítéséről. Közel félmillió családot érint az intézkedés, számukra a változás komoly segítséget jelentett az elmúlt másfél év során és jelent ma is: a kormány döntése értelmében a kamatstopot 2023. december 31-ig biztosan fenntartják.
  4. Rezsivédelem: a háború következtében az energetikai világpiacon drámai mértékben megnövekedett az energiahordozók ára. A többszörösére nőtt árak nem tették lehetővé, hogy a régi formájában fenntartsák a rezsicsökkentés intézményét. A rendelet úgy módosult, hogy átlagfogyasztásig továbbra is csökkentett árat fizetnek a felhasználók, afölött viszont piaci árat számláz a szolgáltató. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó). 
  5. Benzinárstop: 2021 novemberében, tehát már a háború kitörése előtt úgy döntött a magyar kormány, hogy bevezeti a benzinárstopot. Ezt több mint egy éven keresztül – kisebb változtatásokkal – érvényben is hagyták. Ez alatt a 13 hónap alatt átlagosan közel 360 ezer forintot hagyott minden, autót használó magyar háztartásnál a kabinet.

 

 

origo.hu

Kiderült a folyton vetkőző Elizabeth Hurley hazugsága

origo.hu

Történelmi jelentőségű találkozó előtt áll Magyarország

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

mandiner.hu

Jordán Adél a coming outjáról beszélt, majd leszögezte: Ennek az országnak nagyon alapos érzékenyítésre van szüksége (VIDEÓ)

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

magyarnemzet.hu

Orosz Szu–35-ös vadászrepülő pusztított az ukrajnai háborúban + videó

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek érzelmi tisztulást hoz a Bika újhold

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Gulyás Gergely ezt soha nem tudta volna elképzelni Magyar Péterről

INSIDER

A Kúria is megerősítette: jogellenesen építkezett Tordai Bence

INSIDER

Bejelentették az új, lecsökkentett üzemanyagárakat - mától érvényes

INSIDER

Jön a hidegfront: megbolondul az időjárás, ugrálni fog a hőmérő higanyszála