Létrehozva: 2023.12.12.

Milyen a biztonságos karácsonyi, világító dekoráció?

Nem csak a rezsiköltségek miatt nem mindegy mivel díszítjük fel a lakást. A saját egészségünk és az értékeink biztonsága érdekében is fontos, hogy jó minőségű legyen a karácsonyi dekoráció!

Egy rossz minőségű fényfüzér, világító dekoráció akár áramütést is okozhat, de ki is gyulladhat tőle a lakás. Sőt, már annyi is elég lehet egy karácsonyi balesethez, hogy rosszul használjuk az adott dekorációs elemet, például a beltérit kültéren. Ezekre kell figyelni a karácsonyi dekoráció vásárlásakor, illetve használatakor!

karácsony, karácsonyfa, karácsonyi díszek, karácsonyi otthon
Ilyen egy jó minőségű karácsonyi dekoráció! Fotó: Pexels

Sok a vacak karácsonyi dekoráció a piacon

Szinte minden évben végez valamilyen karácsonyi égőkkel, világító dekorációkkal kapcsolatos vizsgálatot az épp illetékes fogyasztóvédelmi hatóság, ami most az Igazságügyi Minisztérium. A tesztek során pedig gyakran találnak balesetveszélyes világító dekorációkat, melyek áramütést okozhatnak vagy kigyulladhatnak és lakástűz is lehet belőle. Annak érdekében, hogy ezek a veszélyek elkerülhetőek legyenek, a következőkre érdemes odafigyelni!

Inkább szaküzletben vásároljunk!

A világító dekorációs elemeket lehetőleg valamilyen szaküzletben érdemes megvenni, nem pedig a karácsonyi árusnál vagy a piacokon. Mielőtt kifizetünk valamit, ellenőrizzük, hogy a terméken van-e olyan címke, amin fel van tüntetve a gyártó neve, a termék azonosító jele vagy száma és legalább az alábbi fontos műszaki adatok:

  • frekvencia,
  • feszültség,
  • teljesítmény.

Az is fontos, hogy tartozzon a termékhez egy magyar nyelvű használati útmutató is. Ha egy üzletben, személyesen vásárolunk, alaposan vegyük szemügyre az adott terméket és ellenőrizzük le, hogy minden alkatrészén -a csatlakozódugón, vezetékeken, villogtató egységen- van-e valamilyen jelölés, merthogy ez kötelező. Ilyen jelölés lehet például a típusjel, modellszám vagy a műszaki adatok. Ha az alkatrészeken nincsenek jelölések, akkor inkább ne vegyük meg a díszt.

karácsonyi dekoráció, fényfűzér, dekor
Miből látszik, hogy valami jó minőségű? Fotó: Sofiaworld / Shutterstock

Miből látszik, hogy valami jó minőségű?

Például a vezetékek vastagságából: ha vékony a vezeték inkább meg se vegyük a dekorelemet. Hasonló a helyzet a hálózati csatlakozódugók esetében is. A nagyon kicsi csatlakozódugók áramütés-veszélyes helyzetet idézhetnek elő, ezért az ilyet meg sem szabad venni. Aki az interneten vásárol valamilyen világítós díszt, és csak a kiszállítás után derül ki, hogy a fenti kritériumoknak nem felel meg, annak inkább érdemes elállnia a vásárlástól és visszakérni a pénzét.

Ezekre is figyeljünk vásárláskor

A villogó fényű termékek legnagyobb veszélyforrása maga a villogtató egység. Ezzel kapcsolatban három dologra érdemes odafigyelni: két oldalról megnyomva ne essen szét, a be- és kimenő vezetékeket ne lehessen betolni vagy kihúzni a villogtató egységből, illetve az egység ki- és bevezető nyílásai ne legyenek éles szélűek.

A beltéri dekoráció nem való kintre!

Csak olyan füzér helyezhető el kültéren, amelynek címkéjén megtalálható az IP44-es jelölés (az IP utáni számok lehetnek nagyobbak is, egészen 67-ig). Ha a címkén csupán egy üres ház szimbólum látszik, akkor ez azt jelenti, hogy csak belső térben szabad használni! Az is fontos, hogy a kültérre szánt díszvilágítás szigetelése csak gumiból készülhet, PVC szigetelésű vezetékekkel készült füzéreket ne tegyünk az erkélyre, udvara, házfalra. Gumiszigetelésű vezetékek például a H03RN-F, H05RN-F, H07RN-F jelölésű vezetékek.

Egyéb, tűzmegelőzési tanácsok

Legyen bármennyire is jó minőségű egy fényfüzér, ha elmegyünk otthonról, mindig húzzuk ki a konnektorból. A tűzoltók azt tanácsolják, hogy ha már megtörtént a baj, de épp otthon vagyunk, az oltás előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, hogy elkerüljük a további baleseteket. Érdemes megfontolni LED-es világító berendezés vásárlását, mivel ezek egyrészt tartósabbak, másrészt minimális tűzvédelmi veszélyt jelentenek.

 

origo.hu

Alufóliasisakos Magyar Péter: a röhögéstől fetreng az internet az újabb bukásán és elmebeteg magyarázkodásain - a legjobb mémek!

origo.hu

Fordulat jön a háborúban Putyin miatt

borsonline.hu

„Sok mindent megbocsátottam, de van, amit nem lehet” – Kecskés Enikő kitálalt a szakításról T. Dannyvel

magyarnemzet.hu

Zidane sokatmondóan reagált a Real győzelmére a Bayern München ellen

life.hu

Senki sem tudja ki ő, mégis mindenki róla beszél: fiatal milliárdos lopta el a showt a Met-gálán

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

ripost.hu

Szívrohamot kapott a magyar kézilabdázó, híreket kaptunk az állapotáról

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Borult napok elé nézünk: hatalmas fordulatokat fog hozni az időjárás

INSIDER

Részegen buszt lopott, majd az árokba borult egy férfi: semmire sem emlékszik

INSIDER

Tragédia Szalántán: szerelmespár halt szörnyet a balesetben

INSIDER

Mindenüket elvesztették a szegedi robbanásban: megható módon próbálnak segíteni a dajkán és kisfián