Létrehozva: 2023.12.13.
Módosítva: 2023.12.13.

Kocsis Máté: Ukrajna uniós csatlakozása ügyében sem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül

December 13-án parlamenti ülést tartottak.

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat vitájával kezdte munkáját szerdán az Országgyűlés.

KOCSIS Máté
Fotó: Koszticsák Szilárd

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztők nevében mondott felszólalásában az Európai Bizottság Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos javaslatát előkészítetlennek, megfontolatlannak és időszerűtlennek nevezte.

Hangsúlyozta, számos megválaszolhatatlan kérdés van az ukrán csatlakozással kapcsolatban: Ukrajna háborúban áll, jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy az ország jogrendszere megfelel-e az elvárt alkotmányos kereteknek. Kiemelte: ma azt sem tudják megmondani, mekkora Ukrajna területe és lakossága, nem tisztázott, hogy az oroszok által megszállt területek is felvételt nyernének-e az EU-ba, illetve, hogy milyen hatása lenne az ukrán mezőgazdaságnak az európai piacra.

Nem tudjuk, hogy mennyi forrás menne Ukrajnának a közös alapokból, és hogy a közép-európai országok nettó befizetővé válnának-e - folytatta, hangsúlyozva azt is, hogy Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa.

Tisztázatlannak nevezte a kisebbségi jogokkal kapcsolatos helyzetet is, értékelése szerint ugyanis az ukrán legfelső tanács által a napokban elfogadott törvénycsomag csak "súlytalan módosítás", "kozmetikázás", több probléma még továbbra is fennáll.

Szerinte aggályos, hogy az Európai Bizottság az ukrán csatlakozás ügyében ismét kettős mércével mér, Ukrajna ugyanis még a tagjelöltség feltételeinek sem felelt meg maradéktalanul, mégis kivételeznének vele "aktuálpolitikai megfontolások" alapján. Semmilyen kivételezéssel nem értünk egyet - szögezte le Kocsis Máté.

Úgy vélte, a nyugat-balkáni bővítési folyamattal sokkal időszerűbb lenne foglalkozni, hiszen Albánia, Montenegró és Szerbia csatlakozásáról már mintegy évtizede folynak tárgyalások.

Kijelentette: a kormánypárti határozati javaslat világossá teszi, hogy "felelőtlenül, átgondolatlanul nem szabad beleugrania Magyarországnak ebbe a kalandba". 

Újfent egy ügy, melyben nem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül, nem birodalmi direktívákra, hanem konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik Európában

- fogalmazott Kocsis Máté.

A frakcióvezető a kormányt arra kérte: ezt az álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Kocsi Máté a közel két éve tartó háború kapcsán megerősítette: Magyarország határozottan elítéli Oroszország katonai agresszióját, elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, és támogatja területi integritását és szuverenitását, ugyanakkor a kezdetektől azon az állásponton van, hogy azonnali fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Jelezte: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre még ma is az ukrajnai háború kapcsán, de egyetlen olyan lépést sem tesz, amely közelebb vinne a háborúhoz.

Közölte, a magyar emberek a 2022-es országgyűlési választáson egyértelmű üzenetet küldtek: nem akarnak háborút. Ezt képviseli a kormányoldal, azonban a béke kérdésében a baloldalra sem itt az Országgyűlésben, sem az általuk vezetett önkormányzatokban nem lehetett számítani - értékelt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

life.hu

Katalin hercegné fotót posztolt Sarolta hercegnő kilencedik születésnapjára

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria