Létrehozva: 2023.12.25.

Lelket is varr a mackóiba Kriszta: "Ha betölti a hivatását, akkor úgy öregszik, mint egy ember"

Egész évben a plüssmacik között tölti a napjait, ám az ősz, és főleg a karácsony előtti időszak a legsűrűbb számára, hisz ilyenkor keresik fel a legtöbben a Maciművek megálmodóját. Monzák-Simon Kriszta több mint 25 éve gyűjt és készít egyedi mackókat.

Különleges nyitott műhelyt üzemeltet Budapest 13. kerületében Kriszta, a macik szülőanyja: az arra tévedőket ő és Dezső, a biztonsági őrként szolgáló farmeres nagymedve várja. Ő a második legnagyobb méretű szőrpamacs, egyszer ugyanis rendeltek tőle egy 180 centis óriást. A Maciművek megálmodójának legidősebb darabja 1920-ból való. A különleges helyszínen a Fanny magazin munkatársa járt.

maciművek, Monzák-Simon Kriszta
Monzák-Simon Kriszta és az ő mackói Fotó: Zsigmond László

Az arcukon múlik, mennyire élnek”

A személyes kötődésű macikat otthon tartja, ilyen például, amit a gyermekei varrtak neki. Kacagva meséli, hogy szerencsére a férje is olyan gyermek lelkű mint ő, és partner mindenféle bohókás dologban. Így aztán a szépen megágyazott franciaágyukon is díszeleg két plüssfigura. No, de hogyan is kezdődött Kriszta különleges szenvedélye?

"35 éves lehettem, amikor megláttam egy macis könyvet az antikváriumban" – idézi fel a kezdeteket. "Eredetileg logopédus vagyok, de akkor már gyurmakészítéssel foglalkoztam. Érdekelt a medve testének a felépítése, ezért néztem bele a könyvbe. Egy új világ nyílt ki előttem, amikor megláttam, hogy milyen sok jegy alapján különböztetik meg őket. Először csak gyűjtöttem őket. Varrni viszont mindig tudtam, hiszen a nagymamám varrónő volt. A mai napig megvan a fémgyűszű, amit tőle örököltem. Egyszer a kezembe került egy plüss mackó szabásmintája. Egy turkálóban talált barna kelméből el is készítettem. Így született meg az első szőrös „gyermekem”, 1998-ban, Barnusnak hívják."

Azóta több ezer maci került ki a díjnyertes alkotó kezei közül. Mindig arra törekszik, hogy élőszerűek legyenek, ami leginkább az arcuk megformázásán és a tekintetükön múlik. 

Van két olyan kedvenc macim, akik annyira életszerűek lettek, hogy képtelen vagyok tőlük megválni

 – vallja be. "Már közel 50 ezer forintot is ajánlottak értük, de inkább itt hagytam őket a vitrinben. Valahogy olyan kedves lett az arcuk, nagyon szimpatikus, szerethető figurák."

maciművek, Monzák-Simon Kriszta
Több ezer macit készített már Kriszta Fotó: Zsigmond László

Őket lehetett nyúzni, sőt ágyba vinni”

Készített már reklámfilmbe és bábműsorba is figurát. Minden rendelés külön kihívás számára. Úgy fogalmaz, hogy az angyalok segítségével mindig szerencsésen alakultak a dolgai. Most már 25 éve foglalkozik macikkal, leginkább a mögöttük levő lélektan inspirálja.

"Ha egy maci betölti a hivatását, akkor úgy öregszik, mint egy ember, meggörbül a háta, hályogos lesz a szeme. Ettől lesz ő is családtag. Van egy száz év köröli macim, amit egy bácsitól örököltem. Tolmács volt, legalább hat nyelven beszélt. Ez a maci végigkísérte az egész életét. Az utolsó napjáig ott ült az íróasztalán. Hobbiként mindig is szerettem foglalkozni a pszichológiával. 

Engem az érdekelt, hogy miért pont a medve lett ilyen népszerű játékfigura. És miért olyan fontos a többedik generációnak is a nagyszülő, a dédszülő kopott mackója? Némelyikük már nagyon csúnya, mégis ragaszkodnak hozzájuk. Sokat kutattam ezek után, a miértek után.

"Az 1900-as évek elején gyártották az első darabokat" – folytatja. "Azért lett sikeres játéktárgy, mert ember arányú és mozgathatóra készítették őket. Úgy lehetett vele játszani, mint egy babával, de nem kellett félteni. Abban az időben még porcelánból készültek a babák, törékenyek voltak. Csak vasárnap vehették elő őket a gyerekek, a szülők jelenlétében. A macit meg lehetett nyúzni, öltöztetni, sőt ágyba vinni. Ráadásul átvette a környezet, a család illatát, ezért is jelentett sokat a gyerekeknek. Van egy régi kép, amin a londoni bombázás elől menekítik a gyerekeket. Nagyon érdekes, hogy mindegyik a mackóját szorongatja menetelés közben."

Úgy őrzöm a mintákat, mint egy génbankot” 

Kriszta számára természetes volt, hogy az unokáját, születése alkalmával egy saját készítésű mackóval ajándékozza meg. Ráadásul elrejtett benne egy levelet, amit a fiú majd a 18. születésnapján bonthat fel. Munkája során számtalan hasonlóan megható történettel találkozik. 

maciművek, Monzák-Simon Kriszta
Másoknak is tanítja a mackókészítést  Fotó: Zsigmond László

"Tartok workshopokat gyerekeknek és felnőtteknek is" – meséli. "Annyi érdekes emberrel találkozom ezáltal. Járt már itt díjnyertes filmproducer a családjával, bankár a gyermekével, nemrégiben táncosok jöttek, köztük egy japán lány, aki épp beleszeretett egy magyar fiúba. Gyűjtöm a visszajelzéseket, ezek az én kincseim. A múlt héten egy olyan anyukától kaptam levelet, aki minden gyermeke születése után, a kórházból idejött a csecsemővel és átvette az új jövevény számára készített egyedi macit. Megírta, hogy mennyire fontos ez neki, hogy mindhárom gyermeke mellett, az első pillanattól fogva ott van a saját macija, ami talán majd végigkíséri őket egész életükön."

"Amikor bekerültem ebbe a világba, szebbnél szebb mackókat lehetett kapni" – meséli. "Ha ma bemegyek egy ajándékboltba, szomorúan nézem, hogy mennyire megváltozott a kínálat. Más területen is, megszűnt a világban az a fajta szépség, ami korábban volt. Megváltozott a macik szabásmintája, rosszabb minőségű anyagokat használnak, valahogy nincs a figuráknak lelkük. Bízom benne, hogy ez csak átmeneti állapot, hisz válságos időkben vagyunk. Bízom benne, hogy visszajönnek majd a szép mackók. Addig is missziómnak érzem, hogy az általam gyűjtött szép, régi, és kevésbé régi, de karakteres mackókat a múzeumomban megőrizzem, melyek ma már eltűnő értékek. A gyönyörű mackók szabásmintáit, mint egy génbankot, megőrzöm a következő időkre, az új generációknak."

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Jó hír az autósoknak, már mai naptól él a változás

magyarnemzet.hu

Rossz helyen kopogtat Tusk – csak Lengyelországot gyengíti a támadása

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

magyarnemzet.hu

A kampányoló Szilágyi Áron váratlan helyen tűnt fel, ahol még soha nem láthatták

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás

INSIDER

"Először a kezemet is vállból le akarták vágni" - így van most Péter, aki mellett felrobbant a gumiabroncs

INSIDER

Ütközött és a kocsi alá szorult a motoros - Három óra alatt három baleset a fekete hétvégén