INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.03.

110 ezer migráns érkezett Szerbiába egy év alatt – hatalmas a változás a déli határon

Váratlan fejlemény a déli határon. Kiderült, mi áll a háttérben.

Látványos eredményt hozott a szerb-magyar együttműködés az illegális migránsok visszaszorításában, de 2024 ennek ellenére a kihívások éve lesz, mert az egyik legfontosabb migrációs útvonal a Balkánon és Magyarországon át vezet Nyugat-Európába.

Sikerült visszaszorítani az illegális migránsokat  Fotó: Havran Zoltán /  Magyar Nemzet

A hivatalos rendőrségi statisztika szerint novembertől látványosan csökkent a déli határt érő migrációs nyomás. A 2023-as év illegális migráció alakulását heti bontásban mutató grafikon szerint a 43. héten 1441 tiltott határátlépést akadályoztak meg a rendőrök, a 44. héten már csak 28 esetben kellett hasonló ügyben intézkedniük. Az év első napján pedig összesen egy határsértőt tartóztattak fel Röszke térségében.

Statisztikák a tiltott határátlépésekről Forrás: Police.hu


A fordulat hátterében az áll, hogy októberben a Vajdaságban már folyamatosak voltak a különböző migránsok közötti lövöldözések, az embercsempészbandák jelenléte pedig veszélyeztette a helyben lakók életét.
Október végén a szerb és a magyar hatóságok megegyeztek, hogy a magyar fél éjszakánként nem toloncolja vissza Szerbiába a Magyarország területén elfogott illegális bevándorlókat, helyette kapcsolatba lépnek majd a szerb belügyminisztériummal, akik ezt követően átveszik a kitoloncolt migránsokat. 
November elején az  Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága  nyilvánosságra hozta a magyar titkosszolgálatok migrációs jelentését, amiben azt is megállapították, hogy a szerbiai afganisztáni hátterű embercsempész bandák között fokozódik a konkurenciaharc és a tálib titkosszolgálat irányítsa alá vonta a Délvidéken működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányítását.

A szerb hatóságok az egyre feszültebb biztonsági helyzet miatt nagyszabású rendőrségi akciókat indítottak el a migránsok begyűjtésre, és az illegális táborok felszámolására, ami a jelek szerint látványos eredményeket hozott.

A Pannon RTV karácsonykor arról számolt be, hogy bár az elmúlt két hónap alatt a rendőrség különleges alakulatai begyűjtötték és elszállították a migránsokat a Vajdaságból, helyenként még lehetnek kisebb csoportok, ezért mindenki csak a saját felelősségére menjen be a magyar határ közeli erdőkbe.

Azt még nem tudni, hogy a migrációs nyomás csökkenése meddig tart majd a déli határon.  Nataša Stanisavljević, a Szerb Köztársaság menekültügyi és migrációs biztosa az RTS Reggeli műsorában az év végén elmondta, a Menekültügyi és Migrációs Bizottság legfrissebb statisztikai adatai szerint 2023-ban 107 374 újonnan érkező migránst regisztráltak a befogadó és menekültügyi központokban, ami 12,17%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest.
Egy dolog azonban biztosan nem változik: a Közel-Keletről induló migrációs útvonal a Balkánon és Magyarországon keresztül vezet Nyugat-Európába. Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború miatt újabb menekülthullám alakulhat ki 2024-ben, és a Pakisztánból Afganisztánba visszatoloncolt migránsok közül is sokan dönthetnek úgy, hogy a jobb élet reményében elindulnak Európa felé.

A Brüsszelben decemberben elfogadott migrációs és menekültügyi paktumban pedig ismét benne van a régóta vitatott elosztási kvóta, tehát meghatározzák, hogy egy-egy tagállamnak hány migránst kell befogadni. Dömötör Csaba államtitkár szerint azonban válsághelyzetben meg lehet haladni ezeket a számokat, ami gyakorlatilag létszámkorlát nélküli befogadást jelenthet a tagállamok számára.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai