Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2024.01.26.

Megszólalt a csányi mászókabaleset áldozatának édesapja: "Nem nyugodhat békében az én kis Mercim"

Átnéznek az utcán a gyászoló apán a csányi mászókabeleset lehetséges felelősei. 2019. szeptember 26-án, a helyi óvodában három gyermek felmászott a köteles mászókára, ám az eszköz kidőlt, a hatéves Radics Mercédesz halálát okozva. Az ügy most jutott el arra a szakaszra, hogy február 5-én, a Hatvani Járásbíróságon előkészítő tárgyalást tarthassanak.

Mint arról beszámoltunk, 2019. szeptember 26-án, 11 óra 15 perckor a csányi óvoda kertjében három gyermek, Balázs, Edvard és Mercédesz felmászott a köteles mászókára. A játék a három gyermek súlya alatt kidőlt és rájuk zuhant. A két kisfiú könnyebb sérülést szenvedett, ám Mercédesz nem élte túl a balesetet. A faluban pillanatok alatt eluralkodott a lincshangulat, de éppen a kislányt gyászoló család intette nyugalomra a feldühödött, összesereglett tömeget.

Radics Béla a temetőben, kislánya sírjánál Fotó: BS

A felelősök megbüntetése az igazságszolgáltatás feladata! Bízom benne, hogy a hatóságok hamar az ügy végére járnak. És felelősségre vonják, akit kell

 – jelentette ki Radics Béla, Mercédesz édesapja. Arra azonban ő sem számított, hogy több, mint négy évet kell arra várnia, hogy a bíróságon a szemébe nézhessen azoknak az embereknek, akiknek gondatlanságából el kellett temetnie a gyermekét.

A nyomozás során kiderült: a település polgármestere – az óvoda fenntartójának és üzemeltetőjének képviselője – 2011 nyarán rendelte meg az óvoda udvarán lévő játékok állapotának és biztonságának felülvizsgálatát. A vizsgálat aggasztó eredménnyel zárult: a játékok többsége nem felel meg az előírásoknak. A köteles mászóka alól az ütéscsillapító réteg hiányzott, az esési terében növényzet és betonfelület volt megtalálható. Medve István polgármester az önkormányzat intézményeit érintő pénzügyi kérdéseket a saját hatáskörébe vonta. Ennek értelmében a (kiadással járó) felújítási-javítási munkákkal kapcsolatban is ő hozhatott érdemi döntéseket.

B. Ágnes, az óvoda akkori intézményvezetője a balesetveszélyessé nyilvánított játékok használatát nem tiltotta és akadályozta meg. A mászókát 2013-ban ismeretlenek áthelyezték, ám a játék (kitámasztásra is szolgáló) létráját nem helyezték vissza. Így az eszközt mindössze a két földbe ásott, impregnálatlan gerenda tartotta, ám azok földben levő részei az évek során elkorhadtak. Ez okozhatta a tragédiát.

Az óvoda udvara már a mászóka nélkül Fotó: BS

Az ügyészség indítványozta, hogy a polgármestert másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és kétmillió forintos pénzbüntetésre, míg az egykori óvodavezetőt szintén másfél éves szabadságvesztésre, illetve egymillió-kettőszáz-ötvenezer forintos pénzbüntetésre ítéljék, amennyiben az előkészítő ülésen beismerik bűnösségüket halált okozó, foglalkozás körében elkövető gondatlan veszélyeztetésben.

Az én kislányom addig nem nyugodhat békében, míg a vétkesek meg nem kapják a méltó büntetésüket. A másfél éves szabadságvesztést aránytalanul csekélynek tartanám 

– jelentette ki a Ripostnak Béla. Elárulta: a vádlottakkal rendszeresen találkozik a csányi utcákon, ők azonban gyakorlatilag levegőnek nézik.

Nem köszönünk egymásnak, de ha mondanának valamit, nem tudom, mit válaszolnék. Egyszerűen átnéznek rajtam.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

mandiner.hu

Brutális autóbaleset Baranyában: élet-halál között van egy idős nő és az unokája

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Nem volt kegyes az idő a Baywatch bombázójával: sokkoló friss képeken az egykori szépség

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István

INSIDER

Esküvőre készül a féllábú, félszemű apuka

INSIDER

„A döglegyet számoltam meg a húson, mikor észrevettem, hogy tele van petékkel” – nem adta vissza Éva pénzét az áruházlánc

INSIDER

Menczer: Magyar Péter a baloldal embere! A következő csalódás