INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.01.08.

Kiderült: ezért állt le a babák ingyenes SMA-szűrése

Összesen 9 kisbaba életét mentette meg hazánkban az ingyenes SMA-szűrés 2022 novembere óta. A kutatási program keretein belül megvalósuló szűrés december 31. éjfélig tartott, most pedig az eredmények feldolgozása zajlik. Ezután születik majd döntés a folytatásról.

Óriási örömhír volt 2022 novemberében, amikor egy kutatási program keretében elindult hazánkban az ingyenes újszülöttkori SMA-szűrés. A mintaprogram keretében 14 hónapon át minden szülő ingyenesen kérhette kisbabája szűrését SMA-ra is, a kötelező 27 szűrés mellett. Tavaly november óta 9 kisbabáról derült ki, hogy érintettek SMA-ban. Így ők időben megkaphatták a génterápiát, esélyt kapva a teljes, akár tünetmentes életre. A szűrés december 31-el azonban leállt. A kutatás koordinálására december 31-ig kapott megbízatást a Bethesda Gyermekkórház, a mintaprogramból beérkezett adatokat pedig most értékelik ki, hogy azt továbbítva a döntéshozóknak megszülethessen a végleges döntés a további finanszírozásról. 

csecsemő, újszülött
A számok magukért beszélnek, az elmúlt évben 4-ből 3 kisbabánál kérték az SMA-szűrést  Fotó: Pixabay

„Rettentően bízunk a kedvező folytatásban, a kötelező szűrés bevezetésében"

Az SMA-szűrés leállásának híre sokakat fájdalmasan érintett, ami nem is csoda, hiszen ez az a lehetőség, amivel időben, még a tünetek jelentkezése előtt kiderülhet egy kisbabáról, hogy SMA-s. Így időben megkapva a terápiát teljesen tünetmentesen élhetnek tovább a beteg gyerkőcök, szüleiknek pedig sohasem kell megélniük azt a szörnyű harcot, hogy látják kisgyermeküket leépülni vagy kerekesszékbe kerülni. 

Az újszülöttkori SMA-szűrés egy kutatási program keretében tudott megvalósulni az elmúlt 14 hónapban, melyre a Belügyminisztérium 400 millió forintot szánt. A szűrés leállításának oka, hogy az elkövetkezendő időszakban értékelik ki az eddig beérkezett adatokat a program sikerességéről. Ezek alapján fogják meghozni majd a döntést, hogy finanszírozzák-e továbbra is a magyar családok számára ezt a rendkívül hasznos egészségügyi ellátást, vagy ezentúl mindenki maga fizeti ki az SMA-szűrésért kért összeget. A szűrés fontosságát nem csak a szülők érzik, hanem a szakorvosok is. A Bethesda Gyermekkórház folyamatosan azért dolgozik, hogy a vizsgálat kötelezővé váljon. 

Elképesztő büszkék és hálásak vagyunk arra a szakmai és társadalmi összefogásra, amely lehetővé tette, hogy 14 hónapon át - kutatási program keretén belül - ingyenes SMA-szűrésben vehettek részt Magyarországon az újszülöttek, szülői beleegyezés esetén. A kutatás koordinálására december 31-ig kaptunk megbízatást. A Bethesda Gyermekkórház csapata hatalmas energiával és elszántsággal dolgozott ezért a programért hosszú hónapokon át. Köszönjük nekik!

– írja posztjukban a Bethesda Gyermekkórház Facebookon.

„A kutatási eredmények feldolgozása most zajlik, melyet eljuttatunk a döntéshozóknak, s rettentően bízunk a kedvező folytatásban, a kötelező szűrés bevezetésében"– tették hozzá.

A szűrésnek hála Sári már kisbabaként is egészségesen élheti mindennapjait, hiszen időben észrevették a betegségét és megkapta a terápiát  Fotó: Máté Krisztián

Petíciót indított az SMA Egyesület 

Rengeteg szülő mozdult meg a szűrés leállásának hírére, köztük az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete is, melynek elnöke, Buday Krisztina maga is SMA-s gyermeket nevel. Az egyesület petíciót is indított azért, hogy bekerüljön az SMA-szűrés a kötelező újszülöttkori szűrések közé. Petíciójukban ezt írják:

Tudomásunk szerint a kutatási program 2023. december 31-én véget ér. Az SMA Egyesület nagy örömmel fogadta a szűrőprogram elindulásának hírét. A médiában megjelent információk alapján a szűrés rendkívül sikeres volt, a várandós anyák kifejezetten magas arányban kívántak a kutatási programban részt venni

– fogalmaz az egyesület.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb kegyetlen támadást indítottak az oroszok, többen meghaltak

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

Schobert Lara megdöbbentő vallomása: kiskutyája az egyetlen, aki hűséges hozzá

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

astronet.hu

Az Irgalmasság Angyala védelmez minket május 1. és 5. között

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni