Létrehozva: 2024.01.09.

Jelentősen javulhat az első lakásukat megvásárló családok helyzete

Már igényelhető az akár 50 millió forint értékű kedvezményes hitel, a CSOK Plusz. Mire elég ez a pénz a fővárosban és más nagyvárosokban? Utánajártunk!

Melyik a főváros legolcsóbb és legdrágább kerülete és melyik megyében lehet a legolcsóbb négyzetméteráron lakáshoz jutni? Mire elég ezeken a helyeken a maximálisan igényelhető 50 millió forintos CSOK Plusz? Mutatjuk a válaszokat!

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás, CSOK Plusz
Mire lehet elég a CSOK Plusz a fővárosban és vidéken? Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

A CSOK Pluszról általában

A házaspárok egy gyermek vállalásával 15, két gyermek vállalásával 30, három gyermek vállalásával 50 millió forint kamattámogatott, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakáshitelt vehetnek fel idén januártól. A szerződéskötést követő második és ezt követően minden megszületett gyermek után a fennálló tőketartozásból 10-10 millió forintot elenged az állam. A CSOK Plusz mellé igényelhető babaváró hitel és Falusi CSOK is. Emellett a CSOK Pluszból vásárolt ingatlan esetében nem kell kifizetni a vagyonszerzési illetéket, ami egyébként 4 százalék lenne, viszont a CSOK-hoz eddig járó áfa-visszaigénylési lehetőségekkel csak akkor lehet élni, ha falusi CSOK-ot is felvesznek az igénylők.

Milyen lesz az idei ingatlanpiac?

Az elemzők szerint 2024-ben 110-130 ezer adásvételre lehet számítani a hazai ingatlanpiacon, az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók egyaránt nagyobb számban lehetnek jelen – mondta el a Magyar Nemzetnek Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A bővülést erősítheti a jelenlegi széles ingatlankínálat, hiszen 60-70 százalékkal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak most a vevők. Benedikt Károly arról is beszélt, az újragondolt otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően viszont jelentősen javulhat az első lakásukat megvásárló családok helyzete. Az új CSOK plusznak, a megemelt falusi csoknak és a babaváró támogatásoknak köszönhetően az eddigieknél nagyobb segítséget kapnak a családok, amelyhez egy kedvezőbb önerőszabály is párosul, mivel elég mindössze tíz százalékot előteremteni ahhoz, hogy lakásvásárlásba kezdjenek a fiatalok. A CSOK plusz támogatást nyolcvanmillió forintos ingatlanértékig tudják igénybe venni, ráadásul az ingatlanvásárlásuk ekkora vételárig továbbra is illetékmentes lesz.

Sok család venne CSOK-ból lakást

Január első napjaiban 22 százalékkal nőtt országosan a használt lakások és házak iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A fővárosi eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma bőven az átlagot meghaladó, 37 százalékos növekedést produkált az idei év elején. A megyei jogú városokban 15, a kisebb városokban 14 százalékkal nőtt a kereslet, a községek pedig 9 százalékos többletet könyvelhettek el- derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A kiugró kereslet nem jelent meglepetést: sok vevőjelölt várt a januártól elérhető új vagy a bővített lakástámogatási konstrukciókra, azaz a CSOK Pluszra és a falusi CSOK-ra- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás, CSOK Plusz
Megélénkült a kereslet az ingatlanpiacon a különböző támogatások miatt. Fotó: Szabó Miklós

Mire elég a CSOK Plusz a fővárosban?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikája alapján a Budapesten eladott ingatlanok átlagára 848.000 forint volt négyzetméterenként. A fővároson belül a legdrágább kerület az V. kerület, itt 1 millió 228.000 forint az átlag négyzetméterár, a legdrágább lakóingatlanokat pedig a XII. kerületi Költő utcában adták el. Itt közel 2,5 millió volt egy négyzetméter ára. A fővárosban a legalacsonyabb árat a XXIII. kerületben (Soroksár) mérték, itt 591.000 forint volt az átlagos négyzetméterár. Vagyis a legolcsóbb kerületben a maximálisan igényelhető CSOK Pluszból akár 80 négyzetméteres ingatlant is meg lehet vásárolni, a drágább kerületekben pedig maximum egy 38 négyzetméterest.

Mire elég a CSOK Plusz más nagyvárosokban?

A főváros után sorrendben Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyében találkozhatunk a legmagasabb fajlagos árral. A legdrágább ingatlanok az osztrák határ menti, Győr-Moson-Sopron megyei Zsira községben vannak, ahol átlagosan 1 millió 176 ezer forintért adtak el lakásokat 2022-ben. A legolcsóbban pedig a Nógrád megyei Dejtáron lehet ingatlanhoz jutni a KSH statisztikája alapján. Itt 32.000 forint négyzetmétere az eladó lakásoknak. Nógrádban egyébként a lakótelepi panellakások a legértékesebbek, 227.000 forintos átlagárral, míg a többlakásos társasházak 213.000, a családi házak 122.000 forint átlagos négyzetméteráron keltek el 2022-ben. Salgótarjánban a 2023-ban értékesített lakások átlagára 181.000 forint/négyzetméter volt, a társasházi lakások átlagára pedig 196.000 forint a Bank360.hu szerint. Vagyis a legolcsóbb megyében akár többszintes családi ház is kényelmesen kijön a maximum CSOK Pluszból, míg a legdrágábban csak egy 60 négyzetméter körüli.

 

origo.hu

Sztárok Macron és a kínai elnök díszvacsoráján Párizsban

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

„Szavai a valódi énjét tükrözik, nem azt, amit a kamera előtt mutat” – tovább dagad Majka és a TV2-felfedezett balhéja

magyarnemzet.hu

A PSG edzője váratlan lépésre szánta el magát a BL-ből való kiesés után

ripost.hu

„Teljes a család” - Otthonába engedett betekintést Hosszú Katinka

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

travelo.hu

Eláll a lélegzet a világ legnagyobb kőből faragott Buddhája láttán

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Gulyás Gergely ezt soha nem tudta volna elképzelni Magyar Péterről

INSIDER

A Kúria is megerősítette: jogellenesen építkezett Tordai Bence

INSIDER

Bejelentették az új, lecsökkentett üzemanyagárakat - mától érvényes

INSIDER

Jön a hidegfront: megbolondul az időjárás, ugrálni fog a hőmérő higanyszála