Létrehozva: 2024.01.20.

Programokban gazdag hétvége a mostani, ingyenesen is sok helyre várnak!

A Magyar Kultúra Napja alkalmából egész hétvégén lesznek különböző események szerte az országban. De pontosan mit is ünneplünk a Magyar Kultúra Napján? A válasz mellett néhány programot is ajánlunk!

A Magyar Kultúra napja egy olyan ünnep, amikor a magyar nemzet kulturális értékeit, hagyományait és teljesítményeit idézik fel és ünneplik meg. Mióta van ez így és kinek, illetve minek a tiszteletére emlékezve ünnepeljük január 22-én?

kultúra, magyar, zászló, trikolor, Magyar Kultúra Napja
Mit ünneplünk és mikor van a Magyar Kultúra Napja? Fotó: Nikita Burdenkov / Shutterstock

A Magyar Kultúra Napjáról

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

2022-óta hivatalos emléknap

A magyar Országgyűlés 2022. december 7-i ülésnapján csaknem egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, aminek értelmében - a Himnusz befejezésének 200. évfordulójára emlékezve – január 22-ét hivatalos állami emléknapként a Magyar Kultúra Napjának nyilvánította. Az erről a napról való megemlékezés ötletét egyébként Fasang Árpád zongoraművész vetette fel még 1985-ben, végül a nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot.

Ezt érdemes tudni a himnuszról

A Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból (röviden Himnusz) Kölcsey Ferenc költeménye, ami Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza is egyben. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse, 1823-ban, a nemzeti ébredés hajnalán írta szatmárcsekei magányában. Először Kisfaludy Károly Aurora című almanachjában jelent meg, kötetben pedig 1832-ben. A magyarságnak a 19. századig nem volt önálló nemzeti himnusza, mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak saját néphimnuszuk volt. Kölcsey mintegy 30 nyelvre lefordított és Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített, össznemzeti imádsággá váló műve több próbálkozás után végül 1989-ben került jogszabályi védelem alá, hiszen ekkor lett az Alkotmány szövegének része.

Kölcsey Ferenc, himnusz, Magyar Kultúra napja
Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője. Fotó: Mirt Alexander / Shutterstock


Íme néhány fővárosi program a Magyar Kultúra Napjának alkalmából

  • Január 20–22. között himnuszkereső játék lesz a Vérmezőtől a Batthyány térig. Az ehhez szükséges térkép a II. kerület honlapjáról tölthető le. A séta hét állomását egy-egy betűvel jelölték, és minden helyszínen elhelyezték a Himnusz első versszakának egy sorát. További részletek itt olvashatók.
  • Hamupipőke balettelőadás lesz a MÜPA-ban január 20–22. között. A balettváltozat zenéjét Szergej Prokofjev szerezte, megtekintése 4 éves kortól ajánlott. A jegyár: 3000-5500 Ft.
  • Nyílt nap lesz a Gyermekvasútnál a Széchenyi hegy végállomáson, január 20-án 10-16 óra között színes programokkal, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Részletek itt.
  • Nyílt nap lesz a Széchenyi Könyvtárban január 20-án 10-17-óráig. Lesz tárlatvezetés, vezetett séták és máskor nem látható kincsek is megtekinthetők. A részvétel ingyenes, de részben regisztrációhoz kötött.
  • Gyűrűk Ura maraton lesz a BEM Moziban január 20-án délután. A jegyár 3900 Ft mindhárom filmre.
  • Különleges programokkal készül a Néprajzi Múzeum! Január 21-én, valamint az azt megelőző és követő napokban is számos eseménnyel és tárlatvezetéssel készülnek. A családok január 21-én vasárnap délelőtt képregénybe gombolhatják magukat a Méta Matinén az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek segítségével. Január 23-án pedig a török hódoltság korának kerámiaművészete kerül fókuszba. További részletek itt olvashatók.
  • A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétával csatlakozik a magyar kultúra napjához január 20-án. A séta többek között érinti a 210 évvel ezelőtt született Pulszky Ferenc síremlékét, Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és a nemzeti szobrászat megteremtőjének, Izsó Miklósnak a sírját is.
  • A Vigadóban Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes művész lélekemelő előadásán lehet részt venni január 22-én este 6-tól, ami a honfoglalástól napjainkig tartó időszakot öleli fel. Részletek itt.
  • A Klebersberg Kastélyban január 21-én vasárnap este 7-től Szabó Magda: Szelíden és szilárdan c. művét adja elő Gajdó Delinke. A jegyár: 3000 Ft.
  • A Hagyományok Házában január 20-án szombaton a Maros Művészegyüttes: Sárga rózsa c. előadása lesz látható. A jegyár: 2400 Ft.
  • A MOM Kulturális Központban 21-én vasárnap este 7-től a Szolga csak egy van, az Isten c. előadás lesz látható (Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel muzsikus előadása). A jegyár 500 Ft.
  • A Turbina Kulturális Központban január 21-én vasárnap a következő ingyenes programokon lehet részt venni: 17:30 Palágyi Ildikó,18:30 Géem,19:30 Lenkk; 20:30 Labek & Chrobak. Kisterem:17:30 Cserihanna; 18:30 Tengeri Püspök; 19:30 Symbiosis 5; 20:30 Wires. Nagyterem: 17:00 Juhász Zoli; 18:00 Selah Vie; 19:00 Szlimmy; 20:00 Vodka For Kids; 21:00 Gorg & Benzol.
  • Az Országos Széchenyi Könyvtárban 20-án szombaton lesz nyílt nap 10-17 óráig, számos családi programmal. Részletes tájékoztatás itt található.
  • Az UP Rendezvénytérben január 22-én hétfőn 19:00-20:30-ig az UPódiumon A magyar kultúra napja lesz Juhász Annával! Vendégek: Háy János, Kollár Klemencz László. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  • A Táncsics Mihály Művelődési Házban 21-én Hirtling István felolvasóestje lesz este 7-től. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A vidéki nagyvárosokban is lesznek programok

A Magyar Kultúra Napja Debrecen 2024 rendezvénysorozat részeként például 20-án és 22-én lesznek programok a Modem és Kortárs Művészeti Központban, A DEMKI Tímárházban, a Partium Házban, a MÉLUSZ Központi Könyvtárban és az ODEON Színházban. Székesfehérváron január 20-21-én lesznek különböző ingyenes programok például az Öreghegyi Közösségi Házban, de lesznek programok többek között Balatonberényben január 20-án, 22-én Balatonfüreden, ahogy Gyenesdiáson, Nagyváradon és Szegeden is, vagyis szinte minden nagyobb városban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka