INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.01.16.

„Megígértem anyunak, hogy újra járni fogok” – két bénulás és négy műtét után sem adta fel Máté

Máté rossz csigolyával született, amit 14 éves korában meg is műtöttek, hogy elkerülje a bénulást. A baj azonban épp ekkor történt: a második műtéte után deréktól lefelé teljesen lebénult. Máté sosem adta fel: négy műtét után újra megtanult járni, most pedig másokat motivál.

Sávai Máté története bejárta az egész országot, amikor a TV2 Napló riportjának hála 2013-ban megismerték az emberek az akkor tizenéves fiú történetét a lebénulástól a járásig. Sávai Máté egy nem mindennapi eseményeken van túl, pedig még csak 26 éves. Az élet kemény feladatok elé állította, kétszer lebénult, de sosem adta fel, míg meg nem tanult újra járni. Most, 10 évvel a riport után megkerestük a fiatalembert, aki azóta sikeres vállalkozó lett és boldog párkapcsolatban él.

Máté 10 éve felállt a kerekesszékből, boldog kapcsolatban él és vállalkozóként azoknak segít, akik hasonlót élnek át, mint ő anno  Fotó: olvasói fotó

„Azt mondták, ha nem műtenek meg, lebénulhatok”

Máté egy teljesen átlagos gyermek volt, állítása szerint tipikus osztály bohóca. Dombóváron élt családjával, programozó szeretett volna lenni, a gerincproblémáiról pedig már évek óta tudott. A gond akkor kezdődött, amikor 13 évesen lett egy púp a hátán. Az orvosok ekkor azt mondták, hogy ezt a rossz csigolyája okozza, amit ki kell műteni, különben akár le is bénulhat. 

Természetesen belementünk, ott kezdődött a baj. Az első műtétre pontosan 3 nappal a 14. születésnapom után került sor, nem volt egy túl boldog szülinap

– idézte fel Máté, akit nem csak egyszer műtöttek, szükség volt egy második beavatkozásra is. A baj ez után történt: A műtét során sérült a gerincvelője, Máté pedig a beavatkozás utáni második éjjel arra kelt, hogy nem érzi a lábát.

Így utólag visszagondolva, tényleg horror az egész. Akkoriban viszont sokat segített, hogy még csak 14 éves voltam, ezért felfogni is csak az akkori eszemmel tudtam, hogy mi is történik. Furcsálltam, természetesen meg is ijedtem. A szüleimnek ezt sokkal nehezebb volt feldolgozni, eléggé eluralkodott az ijedtség és a pánik" – emlékezett vissza Máté, aki a történteket akkoriban egy komoly sportsérülés szintjén kezelte, mintha egy focista lenne, akinek ki kell hagynia pár hónapot. A motivációt is kedvenc focistája, példaképe Cristiano Ronaldo adta.

Miután lebénultam megfordulni sem tudtam az ágyban hetekig, a sok fekvéstől pedig mindenem, folyamatosan fájt. Minden kínlódás volt, és úgy tűnt, egy örökkévalóság. Ehhez képest, a kerekesszékes lét már megváltás volt

– mesélte Máté.

Mátét elkezdték a kerekesszékes életre nevelni az orvosok  Fotó: olvasói fotó

„Azt írták... hogy én már így maradok"

Máté a bénulás után az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe került.

„Hamar rájöttem, hogy itt nem az lesz, amit elképzeltem. Mindig, mikor azt kérdeztem, hogy mikor fogok újra járni, kitérő válaszokat kaptam. Pár hónap múlva már szépen lassan elkezdtek a kerekesszékes életre „nevelni”, és jöttek a szakvélemények is, miszerint én már így maradok" – mondta Máté, akinek a szüleit is erre készítették fel az orvosai.

Kiosztottam az orvosokat, majd megígértem anyunak, hogy újra járni fogok. Folyamatosan kutatta a család, milyen lehetőségeim vannak a gyógyulásra és volt, ami be is vált, sokat segített

– vallott Máté, akinek az életéből 2 év szólt a lebénulás elleni küzdelemről és arról, hogy újra járni tudjon. Az első lebénulása után egy Svájcban dolgozó magyar gerincsebész, Jeszenszky Dezső vállalta el a fiú megműtését, a beavatkozás azonban nem hozott teljes sikert, a fiú ismét lebénult. Végül egy 4. műtétnek és Jeszenszky doktornak Máté fokozatosan, a segédeszközöket elhagyva újra megtanult járni.

Boldog évek jöttek. Megvoltak a maga nehézségei, de mindent ellensúlyozott az, hogy visszakaptam a járásom. A mai napig elég egy lábzsibbadás, vagy egy fura érzés a lábamban, és egyből hevesebben ver a szívem. Izomgörcseim a mai napig vannak és kb. 90%-ban jött vissza minden érzés, mozgás. A hátamnak egy jó részét azonban a mai napig nem érzem

 – mesélt a fiatal férfi, aki már 19 évesen munkába állt home office-ban. Az emberek fejében örökre ő maradt a fiú, aki felállt a kerekesszékből. 

INSIDER

Felcsillant a remény: nincs szüksége több kemoterápiára a súlyos beteg, 2 éves Helénának

Genovában kezelik a 2 éves kislányt, nagy sikerrel.

INSIDER

Felcsillant a remény: nincs szüksége több kemoterápiára a súlyos beteg, 2 éves Helénának

Genovában kezelik a 2 éves kislányt, nagy sikerrel.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

magyarnemzet.hu

Megszólaltak a szemtanúk a bőnyi iskolában történt késelés után + videó

metropol.hu

„Senki nem segített” - ököllel ütötték a 26 éves Csengét az 1-es villamos megállójában

magyarnemzet.hu

Az amerikaiak többségének nem tetszik, ami Trumppal történik

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Magyar Péter ezúttal Dobrev Klárát sértegette: „Egészen ijesztő!” - Videó

INSIDER

Örülhetnek az autósok: Megint csökken az üzemanyag ára!

INSIDER

Esélyük sem volt a túlélésre: Motoros találkozóra menet hunyt el a tolnai szerelmespár

INSIDER

Megrázó részletek, ez vezethetett a bőnyi iskolai késeléshez