INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.01.11.

Kiknek lesz ingyenes márciustól a közösségi közlekedés? Mutatjuk a részleteket

Történelmi bérletreformot jelentett be a kormány. Százezreknek válik ingyenessé a közösségi közlekedés

Lázár János bejelentése alapjaiban változtathatja meg a magyarországi közösségi közlekedést. Az építési és közlekedési miniszter bejelentései alapján történelmi változás előtt áll a közösségi közlekedés. Országosan olcsóbbá, több százezer ember számára pedig akár ingyenessé is válhat az utazás.

A hidratált sofőr a jó sofőr
Akik jelenleg 90%-os kedvezménnyel utaznak, azok március elsejével már ingyenesen vehetik igénybe a MÁV-Volán Csoport járatait. Fotó: Mate Krisztian

A MÁV-Volán Csoport közleményében azt írják: 

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformja az ország- és vármegyebérletek tapasztalataira épít, hiszen a tavaly májusban bevezetett díjtermékek sikere azt mutatta: igény és lehetőség is van a tarifarendszer érdemi egyszerűsítésére, a közösségi közlekedés elérhetőbbé tételére. Mindennek megfelelően a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg a sokszor bonyolultnak tűnő kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

A Ripost annak járt utána, hogy kik azok, akiknek a tervek szerint március elsejétől nem kell fizetniük a MÁV és a Volán járatain. 

Ingyenesen utazhatnak a a MÁV-VOLÁN-csoport járatain:

  • a 14 év alattiak és a 65 év felettiek
  • azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik ma 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben;
  •  a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló honfitársainknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben;
  • a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők;
  • azok a nagycsaládosok, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. (Ez a kedvezmény a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával.)
  • változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és az ekként elismert személyek.

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli a kormány döntését 

Jól indul a tavaszi idény a családoknál, hiszen 2023. március 1-től minden 14 év alatti gyermek ingyen utazhat a MÁV és a Volánbusz járatain, a 14 és 25 év közöttiek pedig féláron válthatnak jegyet - közölte a Fiatal Családosok Klubja. Így a tavaszi szünetben már ezzel a kedvezményes lehetőséggel utazhatnak szerte az országban. A Fiatal Családosok Klubja bízik abban, hogy a kormány által nagyvonalúan biztosított utazási kedvezményt a gyermekes családok közül minél többen igénybe fogják venni a MÁV és a Volánbusz helyközi járatain, hiszen ezzel a lehetőséggel élve a családi kasszában is több marad. Hiszen ez a családoknak akár több tízezer forintos havi megtakarítást jelenthet, s a kedvező döntés környezetvédelmi oldalát is fontosnak tartják, ennek hatására ugyanis várható, hogy sokkal többen fognak autó helyett tömegközlekedést használni.

Fontos változás a fizetésnél is

2024. szeptember elsejétől minden Volán-járaton elérhetővé válik a bankkártyás fizetés is. Ezzel párhuzamosan bevezetnek idén nyártól egy 200 forintos regisztrációs díjat azok számára, akik mégis készpénzzel kívánnak jegyet váltani azon járatokon, ahol már lehetséges a bankkártyás fizetés is. 

Új napijegyek teszik olcsóbbá az utazást

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már hazánkban is működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

  • A „Vármegye24” a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, ennek ára 999 Ft lesz.
  • A „Magyarország24” az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül, ez 4999 forintba fog kerülni.
  • (A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljesárú változat lesz elérhető.)

Karácsonyék nem írták alá a kormány ajánlatát

Óriási huzavona alakult ki a Budapest-bérletek körül, lassan senki nem érti, hogy pontosan miről is szól a vita - miközben a lényeg pofonegyszerű: A kormány 2016-ban vállalta át a HÉV és az úgynevezett „kék Volánbuszok” működtetését Tarlós István akkori főpolgármester kezdeményezésére. Mivel ezek a járatok jelentős Budapesten belüli szerepet látnak el, és a csepeli HÉV el sem hagyja a városhatárt, a fővárosnak továbbra is hozzá kellett járulni ezek működtetéséhez. 

Az ezt szabályozó megállapodás 2023. december 31-én lejárt. 2020-ban 2021-ben és 2022-ben 7,4 milliárd forintot kért az állam, amiben a főpolgármester és a kormány meg is állapodott. 2023-ra azonban háromévnyi infláció és energiaár hatását követően végső ajánlatként 8,6 milliárd forintot kért volna a Lázár János vezette tárca. 

Karácsony Gergelyék azonban ezt a teljesen ésszerű és méltányos ajánlatot ignorálták, az asztalukon lévő ajánlatot nem írták alá, ehelyett minden felelősséget megpróbálnak a kormányra hárítani.

Mindennek ellenére Lázár János újabb ajánlattal állt elő a főpolgármester felé: készen állnak elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán- és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegyebérleteket, illetve országbérleteket. 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Imádják a TikTokon Nagy István agrárminisztert, kóstolós videóját több mint százezren látták már!

INSIDER

Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás