Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.01.08.

Viszlát, jeges szélvédő!

Sok autós rémálma, hogy a téli fagyban jégtakaró alatt találja a gépjárművet. Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségével könnyebben eltávolíthatjuk a jégréteget, sőt, egyszerűbb lesz az indulás a mínuszokban is.

Szerző WB

Elő a jégkaparót!

Érdemes befektetni egy jó minőségű jégkaparóba. Tartsunk egyet a kocsin kívül, amivel abban az esetben is eltüntethetjük a szélvédőt beborító jeget, ha az ajtó beragadna! A hagyományos kaparók -10 Celsius fok alatt könnyen eltörhetnek, ezért is érdemes beszereznünk egy tartalékot. Ma már elektromos változatot is találunk, ami gyorsan megszabadíthatja autónkat a jégpáncéltól. Tisztítsuk meg alaposan a szélvédőt, az ablakokat és a tükröket, ne csupán egy kis területen dolgozzunk! Ezzel csökkenhetjük a balesetek kockázatát.

 

Többfunkciós megoldás

A teleszkópos jégkaparó nyelének hosszát könnyen állíthatjuk, így elérjük a távolabbi területeket is. Ez azért fontos, mert indulás előtt érdemes letakarítanunk a tetőt, az út közben leeső jég vagy hó ugyanis balesetveszélyes. Ezek az eszközök gyakran több lehetőséget rejtenek magukban. Hóseprű részüket használhatjuk a hó gyors eltávolítására, megkímélve a felületet. Jégkaparó oldalukkal pedig megválhatunk a jégrétegtől.

 

Kesztyűs kézzel

Kaphatunk kesztyűs jégkaparót is, amely bélésének köszönhetően védi a kezünket a hidegtől, kényelmesebbé téve a munkát. Ez különösen hasznos lehet, ha hosszabb ideig tart megválni a jégtől.

 

Oldjuk könnyedén!

A jégoldó spray elősegíti az olvadást, így használatával egyszerűbbé tehetjük a kaparást. Sőt, a befagyott záraknál is segíthet. Ügyeljünk rá, hogy ne hagyjuk az autóban, hogy az éjszaka bejegesedett ajtókat könnyebben kinyithassuk a reggeli indulásnál!

 

Készítsük el házilag

Beszerezhetünk izopropil-alkoholt, amelyet kétharmad részben vízhez keverve saját készítésű jégoldót kapunk. Ezt egy szórófejes flakonnal spricceljük a szélvédőre és hamar búcsút inthetünk a jégrétegnek! Alkohol helyett ecetet is használhatunk, amit 3:1 arányban öntsünk a vízhez.

 

Terítsük le a kocsit!

Igyekezzünk megelőzni, hogy jégpáncél képződjön a szélvédőn! Szerezzünk be fagyvédő fóliát vagy szélvédő paplant és fedjük le velük az ablakokat, amikor elhagytuk az autót! Alternatív megoldásként szemeteszsákot vagy pokrócot is használhatunk.

 

Így induljunk el a hidegben!

Érdemes már a jégkaparás ideje alatt beindítani a motort, azonban ezt követően nem szükséges hosszú percekig üresben járatni, mielőtt beszállnánk. A modern gépjárművek haladás közben hamar felmelegednek, álló autónál azonban ez hosszabb ideig eltarthat. Ráadásul, ha gyorsabban elindulunk, a környezetünket is kíméljük. Arra azonban ügyeljünk, hogy amíg a motor el nem éri az üzemi hőmérsékletet, ne terheljük túlságosan! Kerüljük a magas fordulatszámokat és a hirtelen gázadást!

 

Ne állítsuk maximumra!

Nem érdemes egyből a legmagasabb fokozatra kapcsolni a fűtést, az ugyanis először csak a hideg levegőt fújja ránk! Amennyiben automata klímás autónk van, csak állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet és ugyanolyan gyorsan elérhetjük a kívánt hőfokot, mintha maximumra kapcsolnánk!

 

Számoljunk le a párával!

Télen az autó ablakai gyakran bepárásodhatnak. Számos modern gépjárműben a klíma nemcsak hűtésre szolgál, hanem páramentesítésre is alkalmas. Érdemes a párát finom anyaggal eltávolítani az üvegről. Amennyiben az nincs nálunk, használhatunk papírzsebkendőt is.

pára, párás ablak, autó, tél, ősz, kocsi
Fotó: dies-irae / Shutterstock

Ellenőrizzük az akksit!

Az akkumulátor gyakran nyáron megy tönkre, ugyanis nehezen viseli a magas hőmérsékletet. Azonban a problémát sokan csak télen veszik észre, amikor az eszköznek több energiát kell fordítania a gépjármű beindítására. Ezért érdemes rendszeresen karbantartani, időnként tölteni vagy szükség esetén cserélni. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy azzal szembesüljünk, hogy az autónk egyszer csak nem indul.

 

Olajozzuk a kulcsnyílást!

Habár a modern autók többsége távirányítással nyílik, a kulcsnyílásról sem érdemes megfeledkezni. Olajozzuk le a mínuszok előtt, megelőzve a beoxidálódást, ugyanis ha a téli fagyban elromlik az akkumulátor, csak kulccsal juthatunk be a járműbe.

 

Vigyázzunk az üvegre!

Kerüljük, hogy a felforrósodott levegőt hirtelen a szélvédőre irányítsuk! Ha a gépjárműben már meleg van, az üveg azonban még fagyos, akkor a hőmérséklet-különbség miatt könnyen elrepedhet. Ezt elkerülhetjük, ha a szélvédőt fokozatosan, az autóval együtt melegítjük fel!

 

Ne fagyjon a folyadék!

Ha biztonságosan szeretnénk útnak indulni, időben gondoskodjunk a megfelelő szélvédőmosó folyadékról! Használjunk télit, máskülönben azzal szembesülhetünk, hogy befagy, ami tönkreteheti az elosztórendszert és a szivattyút is. A kevésbé hidegtűrő folyadék használat közben, az ablakra spriccelve is megfagyhat, ami akadályozza a kilátást, ezért balesetveszélyes.

 

Ápoljuk az ajtókat!

Kenjük be rendszeresen vazelinnel a gépjármű ajtajának gumijait! Amennyiben havonta leápoljuk, megakadályozhatjuk, hogy a mínuszokban az ajtó beragadjon. Az anyagról ugyanis lepereg a pára, ami hirtelen lehűlésnél fagyást okozhatna. Ha ez már megtörtént, ne rángassuk az ajtót, ugyanis azzal tönkretehetjük a tömítést!

 

Szerző WB

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmas, röhejes, megalázó: Magyar Péter énekelni akarja tanítani az operaénekes Rost Andreát - videó

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Dárdai Pál 30 milliót követel, Berlinben 121 érvet hoztak fel ellene és mellette

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Győrffy Balázs: a magyar kormánynak prioritás a gazdák támogatása

INSIDER

"Több időt töltök a TikTokon, mint a családommal" – Ezt gondolják a magyar fiatalok a felület betiltásáról

INSIDER

Képek a múltból: így nézett ki az érettségiző Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Pintér Sándor

INSIDER

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!