INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.02.

MAGOSZ: minden eszközzel fellépünk Brüsszel új romboló intézkedésével szemben!

Brüsszel újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát, ezzel egyenlőtlen versenybe belekényszerítve az európai gazdákat.

Gazdatüntetést tartottak a csütörtöki EU-csúcsra időzítve Brüsszelben az unió elhibázott agrárpolitikája miatt. Az elsőként Németországban kirobbant gazdatüntetések után a gazdatársadalom több nyugat-európai országban is tömegdemonstrációba kezdett. A tüntetések elérték az Európai Unió brüsszeli központját is. Csütörtökön a gazdák az Európai Tanács rendkívüli ülésével egyidejűleg több mint 1000 traktorral vonultak fel az európai negyedben.

Brüsszelben és Nyugat-Európa több országában is elszakadt a cérna a gazdáknál. Fotó: AFP

A tüntetések kapcsán a The Brussels Times arról számolt be, hogy a brüsszeli demonstrációk mellett a belga gazdaszervezetek számos további tüntetést hirdettek meg Belgium-szerte.

Mint írták, a vasárnap megkezdett autópálya-blokádok zavarják a forgalmat a belga főútvonalakon. Ezen kívül Belgium több nagyvárosában, Antwerpenben, Gentben és Genkben is tüntetésekre számíthatnak a lakók. Az akciók várhatóan jövő hét pénteken is folytatódnak Genkben, amikor 31 európai ipari miniszter és munkatársaik informális találkozójára kerül sor.

A magyar gazdák kiállnak a tüntetők mellett

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményben tudatta: határozottan elutasítják, hogy az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítsa az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát, minden eszközzel fel kell lépni Brüsszel új romboló intézkedésével szemben. Mint írták, a két szervezet az Európai Unióban már elsőként jelezte,  hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti a jövőben is.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is”

– jelezték, majd úgy folytatták: amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza.

Támogatjuk a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak”

 – közölték.

Jakab István országgyűlési képviselő, a Magosz elnöke a Mandinernek a témával kapcsolatban elmondta, Magyarországon olyan adórendszer van, amely egyedi módon védi a családi gazdaságokat és az őstermelőket. Úgy fogalmazott: a hazai gazdákat és az őket képviselő szövetségeket is aggasztja a hatástanulmányok nélkül elfogadott Green deal és a Farm to Fork program.

Itt az iskolapéldája annak, hogy Frans Timmermans őrült ötletei hogyan teszik tönkre az uniós gazdák életét”

– fogalmazott, majd úgy folytatta, az Európa számos helyén tapasztalt demonstrációk az ultrazöld megoldások és a túlzott adminisztráció miatt zajlanak. 

Azt követeljük meg a harmadik országból beszállított élelmiszerek esetében, amilyen feltételeknek nekünk meg kell felelni a termelésünk során”

– szögezte le Jakab István. 

A MAGOSZ és a NAK közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a magyar kormány - ellentétben számos nyugat-európai vezetéssel - védi a magyar gazdák érdekeit és számos intézkedéssel segíti őket.

"A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:

  • a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét 
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt"

- hangsúlyozzák a magyar gazdák, akik kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket. Az európai gazdák egységes fellépése érdekében folyamatosan egyeztetnek a magyar érdekképviseletek a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is. 

Orbán Viktor: Brüsszelben nem veszik komolya az utca emberének hangját

A belga fővárosban az uniós csúcson tartózkodó Orbán Viktor találkozott a belvárosban lévő gazdákkal, akikkel hosszan elbeszélgetett. Mint kiderült, arról váltottak szót, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára. A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit. A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amik megnehezítették a helyzetüket.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás

INSIDER

"Először a kezemet is vállból le akarták vágni" - így van most Péter, aki mellett felrobbant a gumiabroncs

INSIDER

Ütközött és a kocsi alá szorult a motoros - Három óra alatt három baleset a fekete hétvégén

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki