INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.01.

Erős felhatalmazással tárgyal ma Brüsszelben Orbán Viktor, mutatjuk a részleteket

Több mint másfél millió magyar mondta el a véleményét arról, hogy a miniszterelnöknek milyen politikát kell képviselnie Brüsszelben.

A szuverenitás védelemről szóló nemzeti konzultáció keretében minden magyar ember elmondhatta a véleményét azokról a kérdésekről, amelyek alapvetően befolyásolják Magyarország gazdaságát és biztonságát. A postai úton és online formában is kitölthető kérdőíveket több mint másfél millióan töltötték ki.

A legutóbbi nemzeti konzultációt több mint 1,5 millió ember töltötte ki és küldte vissza a megadott határidőig. Ez erős felhatalmazást jelent a Brüsszelben zajló tárgyalásokhoz. Fotó: Ujvári Sándor

A konzultációban Ukrajna uniós tagságának és finanszírozásának kérdése mellett mindenki elmondhatta véleményét az új uniós migrációs csomagról, és azokról a brüsszeli követelésekről és javaslatokról is, amelyek szűkítenék a magyar gazdaság mozgásterét. A génmódosított ukrán gabonára vonatkozó szabályok lazításáról is kialakíthatták az álláspontjukat a válaszadók. 

Az emberek akarnak dönteni a saját sorsukról

A konzultció eredményéről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott tájékoztatást:

Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción

Továbbá kiemelte: az emberek jelezték, hogy „ők akarnak dönteni a saját sorsukról”, nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy „nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat.

Hangsúlyozta: egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában „nem hallják meg az emberek hangját”, ezért a választók kénytelenek olykor „traktorokon elvinni” a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, „nem kell az ajtókon dörömbölni”.

Úgy vélekedett: a jelek szerint Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét, mert „esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni”. A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját – közölte.

A pontos eredmények

A kormány korábban azt is közzétette, hogy pontosan milyen arányban válaszoltak az egyes kérdésekre a kérdőív kitöltői:

 
 

Kemény harcok várhatók Brüsszelben

Orbán Viktor szerdán délután Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen az uniós országok vezetőinek legújabb csúcstalálkozóján. A rendkívüli csúcs fő témája Ukrajna támogatása lesz. 

A miniszterelnök a minap a Le Point nevű francia hetilapnak adott interjút, amiben megerősítette: nem változott a magyar álláspont! Az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának.

Hozzátette: Magyarország, mint szuverén állam, ellenzi a költségvetésnek ezt a módosítását, de egy független országnak ezt a jogát a huszonhatok nem fogadják el, ezért próbálják Magyarországot meggyőzni, nyomást gyakorolni rá, zsarolni, hogy rákényszerítsék a támogatásra.

A miniszterelnök azt mondta, kompromisszumos ajánlatot tettek: Magyarország kész részt venni ebben a megoldásában, ha garantálják, hogy a tagállamok minden évben egyhangúlag döntenek arról, hogy továbbra is küldjék-e ezt a pénzt vagy sem. A kormányfő kifejtette, Brüsszelben azt mondják, hogy ha szuverén országként viselkedik, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A legutóbbi nemzeti konzultáció komoly támogatást jelent Orbán Viktornak ahhoz, hogy a magyar emberek érdekeit tudja képviselni Brüsszelben. 

Magyarország az egyetlen olyan ország ugyanis az Európai Unióban, ahol másfél millió ember véleményt formálhatott a legfontosabb kérdésekről. 

 

 

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati döntések - élőben a Kormányinfó

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Újabb ország kezd nukleáris hadgyakorlatba, egy lépésre az atomháború

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Kegyetlenül nekimentek Hosszú Katinkának, de az úszónő is visszavágott

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Cukorbetegként is élhetnek teljes életet a gyerekek - ebben segít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

INSIDER

Döbbenetes szám, ennyi embert érint a demencia Magyarországon

INSIDER

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

INSIDER

Anyák napjáról hazafelé erőszakoltak meg egy borsodi lányt, olyan brutálisan, hogy jelenleg is mélyaltatásban van