Létrehozva: 2024.02.05.

Ebben a városban debütál a biohulladék-gyűjtés

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, nem csak a műanyag-, üveg- és fémpalackokat kell elkülönítve gyűjteni idén. Februártól a konyhai biohulladék is külön kukát kap, mutatjuk, hogy hol.

Márciusig 460.000 ember otthonában indul el a biohulladék elkülönített gyűjtése, elszállítása. Ehhez speciális barna kukát és külön gyűjtőedényt kapnak a háztartások. Ebben a városban debütál a MOHU új rendszere és ezeket kell az újfajta kukába dobni!

élelmiszer pazarlás, biohulladék
Februártól a konyhai biohulladék is külön kukát kap. Fotó: Pormezz

Szolnokon indul a biohulladék-gyűjtés

Februárban elindul Magyarországon is a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtés. A rendszer Szolnokon debütál, itt - és már Székesfehérváron is - a társasházkezelők már megkapták az újfajta, barna kukákat, a lakosok pedig átvehették azokat a műanyag edényeket, amikbe gyűjthetik a konyhai biohulladékot. Február 5-én pedig az országban először itt gyűjtik vissza ezeket - áll a MOHU közleményében. Lits László, a szolnoki NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy a programmal első körben húszezer embert, azaz több mint ötezer-négyszáz családot szeretnének elérni. Jellemzően a Széchenyi városrészben és a Bajcsy-Zsilinszky úti tízemeletes épületekben élőket fogja érinteni a program.

Miben kell majd gyűjteni a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot?

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Azért ekkorát, mert ezek elférnek a mosogatógépben és akár a fagyasztóba is be lehet rakni, hogy a bomlási folyamatok lassabban induljanak be benne. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon. Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül az is, hogy kezdetben a barna kukát hetente egyszer, nyáron hetente kétszer fogják üríteni, havonta egyszer kimosni. Az új szolgáltatásért a lakosoknak nem kell fizetni, a gyűjtés pedig önkéntes.

barna kuka
Ilyen hermetikusan zárt kukákba kell majd üríteni az 5 literes gyűjtőedényeket. Fotó: Mohu Zrt. / Világgazdaság

Milyen hulladék dobható a tárolókba, barna kukákba?

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Mit tilos ezekbe a kukákba dobni?

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ezekhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

Mit kezdenek majd az összegyűjtött ételmaradékkal?

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják majd újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul - magas tápanyagtartalma miatt - kiváló komposztot és humusz állagú anyagot képez a mezőgazdaság számára. További információk a biohulladék gyűjtésről itt olvashatók.

Összesen 14 településen vezetik be az új rendszert

Az év elején összesen tizennégy településen indítják a programot, fokozatosan. Több helyen már februárban el tud indulni a szolgáltatás, más településeken majd csak márciusban. A MOHU honlapján szereplő információk szerint az érintett települések: Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezetei.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

life.hu

A kedd az új hétfő - Az asztrológia ad magyarázatot az okára

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

life.hu

Undorító szokásáról vallott Jessica Biel

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért