Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.02.08.

Kemény üzenetet küldtek a gazdák Brüsszelnek. Ez dönti el, hogy ki nyeri az EP-választásokat

Az európai gazdák változást akarnak elérni a túlélés érdekében.

Az európai gazdák nem alkusznak, hetek óta tüntetéseken, demonstrációkon követelik az uniós mezőgazdasági politika felülvizsgálatát. Brüsszel tett már engedményeket, de a gazdálkodók számára ez nem elég. Úgy tűnik, hogy a tiltakozási mozgalom erősen befolyásolja majd az európai parlementi választások kimenetelét.

Farmers' protests - Hamburg
A német gazdák kezdték a tiltakozási hullámot, folytatták a franciák, spanyolok, olaszok. Alig van olyan régió, ahol ne lettek volna tüntetések. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP

Damien Radet francia farmer, s egyben az FNSEA mezőgazdasági szakszervezet egyik területi vezetője maga is részt vett Párizs blokádjában.

 Radet a Politicónak nyilatkozva nem kertelt. Arra szólította fel az Európai Unió vezető politikusait, hogy állítsák le és vonják vissza a gazdálkodókra vonatkozó környezetvédelmi előírásokat, mert az versenyhátrányba hozza őket EU-n kívüli termelőkkel szemben. Szigorúbb fellépést kért az importverseny ellen, beleértve az Ukrajnából származó hatalmas élelmiszerimport leállítását. Radet egyértelműen arra utalt, hogy a júniusi európai parlamenti választások kulcsfontosságú témája lesz a gazdák ügye, beleértve a zöld átmenet kérdését, valamint azt, hogy Brüsszel továbbra is vámmentesen engedi be az ukrán mezőgazdasági termékeket az EU területére.

Az olasz gazdák is szenvednek Brüsszel mezőgazdasági politikájától, s ehhez járul még a műtrágya, az üzemanyag drágulása. Szigorúbb import szabályozást kérnek, s megjegyzik, hogy az ukrán termékek vámmentessége drámaian csökkentette a haszonkulcsukat. A traktorok egyelőre Róma közelében gyülekeznek, a fővárosba csak tíz traktort és 1500 gazdát engednek be a hatóságok pénteken. A tüntetők fel akarnak szólalni a Sanremói Dalfesztivál színpadán is.

Farmers Protest With Tractors In Milan
Több ezer traktor indulhat el Róma felé. Fotó: NurPhoto via AFP / AFP


Az mti tudósítása szerint az Elárult Mezőgazdasági Dolgozók nevű szervezet erőteljesebb akcióra készül a jövő héten.  

"Több ezer traktor, kamion és mezőgazdasági gép érkezését várjuk. A hatóságoktól azt kértük, hogy a Circus Maximus mezején vonulhassunk fel" 

– mondta vezetőjük Daniele Calvani.

A tiltakozó megmozdulások csütörtökön is folytatódtak Spanyolországban, ahol a három legnagyobb érdekképviselet is csatlakozott a gazdák spontán akciójához. A szakszervezetek február 21-ére a spanyol agrárminisztérium épületéhez szerveznek tüntetést, mert a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és a spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normáknak. Salamancában a tiltakozók azt tervezik, hogy a város főutcáján, a  Gran Vián  felolvassák kiáltványukat. A kormány támogatását kérik, hogy vessenek véget "Az EU sodródásának", mert Brüsszel "túl messzire ment" döntéseivel. Változást akarnak elérni a túlélés érdekében.

A La Libre Belgique belga napilap keddi tájékoztatása szerint a belga gazdák újra traktorokkal akadályozzák a Hollandiával, valamint a Franciaországgal közös határátkelők forgalmát, több nagy üzletközpontot is elérhetetlenné tettek. A napilap emlékeztetett, hogy a flamand gazdák a múlt héten blokkolták az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat. Közölték: becslések szerint a gazdák tiltakozó akciója 50 millió eurójába került Zeebrugge kikötőjének, ahol körülbelül 2000 teherautó rekedt a háromnapos lezárás ideje alatt.

Bulgáriában csütörtökön, a tüntetések harmadik napján a mezőgazdasági termelők újabb útlezárásokat jelentettek be. Az ágazat képviselői ellenzik az EU zöld politikáját, az Ukrajnából és harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek szabályozatlan importját, valamint a mezőgazdaság állami támogatásának hiányát. 
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válságba került Jennifer Lopez és Ben Affleck házassága

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István