INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.16.
Módosítva: 2024.03.16.

Orosz-amerikai szankciós pingpong

Ki tud többet ártani a másiknak

Az orosz külügyminisztérium listái azoknak az amerikai állampolgároknak a nevét tartalmazzák, akik nem léphetnek az Oroszországi Föderáció földjére. Itt található a Biden család több tagja is és Barack Obama korábbi amerikai elnök is. A lista bővül, és amerikai civil szervezetek is szerepelnek rajta.

Hirdetés

Két tiltólistát tett közzé csütörtökön az orosz külügyminisztérium, melyek azoknak az amerikai állampolgároknak a nevét tartalmazzák, akiknek beutazását megtiltják Oroszországba – számolt be Telegram-csatornáján a tárca.

„Az Egyesült Államok hatóságai által az orosz állampolgárok ellen a Kreml és a különleges katonai művelet támogatása miatt bevezetett, egyre szélesebb körű szankciók megtorlásaként az Oroszországi Föderációba való beutazást 227 olyan amerikai előtt zárják le, akik részt vesznek az Egyesült Államok jelenlegi kormányának oroszellenes irányvonalának kidolgozásában, végrehajtásában és igazolásában, valamint az oroszellenes akciókban közvetlenül érintettek előtt” – írta közleményében a külügyminisztérium. A listán olvasható nevek állandó jelleggel szerepelnek – mind olyan személyek, akik az amerikai végrehajtásban tevékenykednek, továbbá a az üzleti élet, a média és a tudományos élet alakjai, valamint akik részéről rendszeresek „az ellenséges támadások“, Oroszország kül- és belpolitikájával kapcsolatos kitalációk, vagy egyenesen rágalmazásokat terjesztenek.

A listán többek között olyan nevek szerepelnek, mint Kathryn Huff, az amerikai nukleáris energiáért felelős helyettes államtitkár, továbbá temérdek amerikai egyetem professzorai munkatársai.

A második listán pedig több mint kétezer amerikai állampolgár neve olvasható, számukra már korábban megtiltották a beutazást Oroszországba. Ezen szerepel például a Biden család több tagja is: Joe Biden amerikai elnök, a felesége, lánya, fia és testvérei. Megtalálhatjuk korábbi amerikai elnök, Barack Obama nevét vagy Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterét is, aki Bill Clinton egykori amerikai elnök felesége. 

A közlemény kiemelte: Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánít számos olyan amerikai humanitárius civil szervezetet, amelyeket az USA moszkvai nagykövetsége „befolyásoló ügynökök” toborzására használ. „Az orosz tiltólista jelenlegi bővítése többek között azt a célt szolgálja, hogy Washington reflexszerűen tudatosítsa azt az egyszerű igazságot, hogy bármilyen agresszív kísérlet nem marad büntetlenül, és határozottan visszavágnak neki” – olvasható a bejegyzésben.

Oroszország csaknem 187 milliárd dollárt keresett tavaly az olaj, a gáz és a szén exportjából, mintegy 56 milliárd dollárral többet, mint amennyit az európai országokba exportáltak Ukrajna megtámadása és az arra adott brüsszeli szankciók bevezetése előtt – közölte a Ria Novosti hírügynökség a legnagyobb importőr országok statisztikai szolgáltatóira hivatkozva.
 

gázvezeték
Átirányították az oroszok a szén-, kőolaj- és gázexportot Európából Ázsiába - Fotó: ZoranOrcik

Az elemzés a 2019-2021-es és 2023-as átlagos beszerzési költségeket hasonlította össze. A 2022-es adatokat nem vették figyelembe az importköltségek abnormális ingadozása, valamint a kínálati mennyiségek változása miatt. A szankciók bevezetése előtt a huszonhét uniós ország átlagosan évi 102,5 milliárd dollárért vásárolt szénhidrogéntermékeket Oroszországtól, tavaly ez a szám már csak 31,6 milliárd dollár volt. Vagyis a bevételkiesés 70,9 milliárd dollárt tett ki.
Ezt azonban bőven ellensúlyozta az EU-ból Törökországba, Kínába, Indiába, Brazíliába, Indonéziába és Malajziába átirányított export, aminek értéke tavaly 186,7 milliárd dollárra ugrott tavaly, szemben a 2019–2021-es időszak átlagos 59,9 milliárd dollárjával. 
Így Moszkva további 126,8 milliárd dollár bevételre tett szert ezekben az országokban, ami 56 milliárd dollárral több, mint az Európai Unióba irányuló szállítások kieső nyeresége.
Az orosz szénhidrogének legnagyobb vásárlója tavaly Kína volt 94, 6 milliárd dollárral,  ez több mint kétszerese a 2019-2021-es 43,3 milliárd dolláros importnak.
Kínát India követi, amely a 2019-2021-es átlaghoz képest csaknem 18-szorosára növelte az orosz szénhidrogének beszerzését – 53,7 milliárd dollárra. Törökország vásárlásai 2,4-szeresére, 30,1 milliárd dollárra, Brazíliáé 24-szeresére, 5,3 milliárd dollárra nőttek.
Malajzia 2,8-szorosára, kétmilliárd dollárra, Indonézia 5,5-szeresére, 1,1 milliárd dollárra növelte az Oroszországból származó szénhidrogénimportot.
Brüsszel 2022-től vezetett be szankciókat az orosz szénhidrogéntermékekre.

Mérlegre tette a Euronews a brüsszeli büntetőintézkedéseket. Nehezen tudnának ezzel dicsekedni a szankciópárti politikusok.

 

Hosszú elemzést készített az Oroszországgal szembeni szankciók gazdasági hatásairól a Euronews, és felemás eredményre jutott – szúrta ki a Mandiner.

CAMERON, David
David Cameron brit külügyminiszter pódiumbeszélgetésen vett részt a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban, 2024. január 17-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Bár a cikk elején idézik David Cameron brit exminiszterelnököt és jelenlegi külügyminisztert, aki szerint „nemzetközi gazdasági nyomásunk azt jelenti, hogy Oroszország nem engedheti meg magának ezt az illegális inváziót, és szankcióink kiéheztetik Putyint mindazon erőforrások tekintetében, melyekre égető szüksége van ahhoz, hogy kínkeserves háborúját finanszírozhassa”,

az általuk bemutatott számadatok mögött nehéz meglátni a kiéheztetett Putyint.

A lap megjegyzi: az Európai Külügyi Szolgálat adatai szerint az EU Oroszországgal szembeni szankciói 2022-ben súlyosan megütötték az orosz gazdaság számos szektorát, így például hat százalékkal visszavetették az orosz ipari termelést, ezen belül majdnem felével az autógyártást. Tizenhét százalékkal csökkent 2022-ben az orosz nagykereskedelmi forgalom, a kiskereskedelmi tíz százalékkal, és a közepes vagy magas technológiai színvonalat képviselő termelés szintén 13 százalékos csökkenést szenvedett el. Ez ugyanakkor csak 2022 – a tavalyi évben a lap szerint „úgy tűnik, fordult a szél”, 

hét éve nem látott tempóban bővült az orosz ipari termelés tavaly decemberben, és 120 százalékkal bővült az új autók piaca is.

Folyik az olaj vég nélkül

A Euronews megjegyzi: a szankciók alá vont Gazpromnyeft olajcég 2023. második negyedéves profitja 43 százalékkal csökkent, és a vállalat épp készül kivonulni Bulgáriából – ugyanakkor nemrég újraindította a pandémia alatt leállított befektetéseit.

A Rosznyeftyet sem sikerült szankciókkal térdre kényszeríteni, tavaly 14 milliárd dolláros profitot jelentettek, miután sikeresen átsúlyozták kapacitásaikat az olaj felől a földgáz irányába.

A Transznyefty csővezeték-üzemeltetőnek pedig csekély, 6,5 százalékos olajexportvisszaesést sikerült csak okozni.

A számos szankcionált orosz vállalat közül a bányacégek némelyike is jól bírta a strapát. A Nordgold aranybányász mamutvállalat például éppen Brazíliában készül új arany-, lítium- és rézlelőhelyek feltárására.

Sikerült viszont kiszúrni a Nordgolddal Kanadában, ahol kiszorultak egy új aranybányaprojektből, és a gyémántokkal foglalkozó Alrosával is, akik alapanyag híján már az indiai piacról is egyre inkább kiszorulnak.
 

Bankok és tankok

Az Euronews a pénzügyi szolgáltatók piacán találta a leginkább faramuci helyzetet: bár a pénzügyi szektort a legsúlyosabb nyugati szankciók sújtották, és az orosz gazdaság is rengeteg devizatranzakciót bonyolít a nemzetközi piacon, az eredmények mégsem annyira látványosak. Hiába került például szankciók alá az orosz bankpiac majdnem felét kitevő Szberbank és VTB, a Szberbank 2023-ban így is 17 milliárd dolláros rekordprofitot könyvelhetett el – írja a Mandiner.

A VTB esetében pedig mindössze annyit sikerült elérni, hogy miközben nagy-britanniai leányvállalatuk csődbe ment, a szinte hússzor akkora népességű Kína felé terjeszkedni kezdtek,

és ők lettek az első olyan bank is, amely a SWIFT-rendszert megkerülve már közvetlenül jüanban számolt el pénzmozgásokat Kína felé.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Kő kövön nem marad az orosz–ukrán háború nyomán + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók