INSIDER

Szerző F. R.

Létrehozva: 2024.03.21.

A magyarok nem kérnek Macronék és Brüsszel háborús uszításából

Az ukrajnai konfliktus súlyosbodása és a nyugati vezetők katonai beavatkozással kapcsolatos nyilatkozatai széleskörű aggodalmat és békepárti hangokat váltanak ki az európai polgárok körében.

Emmanuel Macron francia elnök egy Párizsban megrendezett informális csúcstalálkozón a múlt hónapban először vetette fel a lehetőségét annak, hogy a jövőben nyugati csapatokat küldhetnek Ukrajnába, annak érdekében, hogy megakadályozzák Oroszország győzelmét az ukrajnai konfliktusban. Ez a kijelentés azonnali reakciókat váltott ki több országból és a NATO-ból is, melyek egyértelművé tették, hogy nem tervezik katonai erők Ukrajnába küldését. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 15-én a nemzeti ünnepi beszédében hangsúlyozta Magyarország béke iránti elkötelezettségét, emlékeztetve a múlt háborús tragédiáira. Közben Macron elnök már arról beszél, hogy milyen jó dolog, hogy atomfegyverekkel is rendelkeznek, felvetve ezzel az atomháború fenyegetését. Közben pedig további támogatókat szerez a háborúpárti álláspontjához, beleértve a cseh elnököt és a lengyel miniszterelnököt. Ezenkívül a balti államok és Finnország sem zárják ki a konfliktusba való belépés lehetőségét. A "Taurus-botrány" kapcsán kiderült, hogy az Egyesült Királyság szakértői segítséget nyújtanak az ukránoknak a brit cirkálórakéták Oroszország elleni csapásainak előkészítésében, bár a német kancellár megakadályozta a Taurus rakéták Ukrajnának történő átadását.

A francia elnök / Fotó:Origo

A magyarok felháborodtak Macron kijelentései miatt

Az ukrajnai konfliktus fokozódása és a nyugati vezetők katonai beavatkozást illető kijelentései egyre nagyobb aggodalmat váltanak ki Európa-szerte. A hétköznapi polgárok körében széleskörű az a vélemény, hogy a béke és párbeszéd előtérbe helyezése lenne a legmegfelelőbb megközelítés a helyzet kezelésére.

Az emberek hangját pedig minden európai vezetőnek illene figyelembe vennie. Megkérdeztük a főváros lakóit, mit gondolnak Macron háborúpárti kijelentéseiről:

Gyalázat, gyalázat, amit művelnek!

– fejezte ki mélységes felháborodását a jelenlegi politikai manőverekkel kapcsolatban Judit. Hangsúlyozta, hogy a világháborús uszítás nem játék, nem lehet felelőtlen kijelentéseket tenni.

Judit teljesen fel van háborodva a háborús uszítás miatt. / Fotó: Ripost

Piroska, egy békepárti fővárosi részletesebben is kifejtette nézeteit: 

Törekedjünk a békére, én mindig is békepárti voltam. Én azt gondolom, ha van eszük, akkor elfelejtik az atomháborút. A fegyverkezésnek sohasem lesz jó vége, mindig csak veszteséggel jár. A háború anyagilag, érzelmileg is tönkreteszi a családokat, az országokat, egy nemzedéket tesz tönkre, én nagyon ellene vagyok.

Dávid, aki az egészségügyben dolgozik, óvatosságra int:

Vannak azok a szituációk, amik szerintem megkívánnának nagyobb óvatosságot, mint amit most az EU-s vezetők mutatnak. Már felmerül a besorozás, meg ilyenek, ezek azért rémisztő dolgok. Így, fiatalként pedig főleg!

Dávid szerint az európai politikusoknak önmérsékletet kellene tanúsítaniuk a megnyilatkozásaik kapcsán. / Fotó: Ripost

Andrea szintén a békés megoldásokat támogatja: 

Én a háborús dolgokat abszolút nem szeretem. Békepárti vagyok. Egyébként Brüsszelben zűrzavar van, amit én nem értek.

Andrea békepárti / Fotó: Ripost

Például egy orosz-ukrán háborúhoz szerintem a francia elnöknek semmi köze nincs ilyen esetben, és nem is kéne beleszólnia

– mondta Barnabás, aki szerint elképzelhető, hogy súlyosbodik a háborús helyzet.

Barnabás szerint ez nem a franciák háborúja, ezért nem kellene beleszólnia Macronnak. / Fotó: Ripost

A szemünk előtt folyik a háború eszkalációja

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök berlini találkozóján megállapodtak további fegyverbeszerzésekben Ukrajna számára. A találkozó után Macron a Le Parisien című lapnak nyilatkozva kijelentette: "lehet, hogy egy bizonyos ponton - nem akarom, nem én kezdeményezem - az orosz erőkkel szemben szükség lesz szárazföldi műveletekre, bármi legyen is az".

Macron hozzátette, hogy a Kelet és a Nyugat között álló atomarzenálok jelentős mértékben meghaladják a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák erejét. Közölte, ,,Franciaország rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és fenntartja, megerősíti hivatásos hadseregét", majd hozzátette: 

Nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek bennünket, nem egy nagyhatalommal állunk szemben. Oroszország atomfegyverekkel rendelkező középhatalom, a GDP-je sokkal alacsonyabb, mint az európaiaké, alacsonyabb, mint Németországé vagy Franciaországé.

Ezzel Macron Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozatára utal, aki szerint bizonyos esetekben Moszkva nem habozik bevetni a nukleáris arzenált.

Ezek a megjegyzések tovább fokozzák a feszültséget az Ukrajnában zajló konfliktusban, és felvetik a nemzetközi biztonságpolitika kényes kérdéseit a nukleáris fegyverek és a hagyományos hadviselés területén. Macron álláspontja a Nyugat háborús pszichózisát tükrözi az ukrajnai helyzet kapcsán, miközben felhívja a figyelmet a nukleáris fenyegetés valóságára és komplexitására a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint Európa jelenleg a legkritikusabb helyzetben van az elmúlt két évben, és arra figyelmeztet, hogy a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldése ellentétes lenne a NATO eddigi döntéseivel, és háború kiterjedésének veszélyét hozná magával.

Nézd meg, mit mondott a háborúval és az európai helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében: 
 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának