INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.03.15.
Módosítva: 2024.03.15.

Fontos beszédet tart Orbán Viktor a Nemzeti Múzeumnál március 15-én délelőtt

A miniszterelnök fél 11-kor mond ünnepi beszédet és több más fontos program is lesz a nemzeti ünnepen. A családokat számos ingyenes szórakozást kínálnak.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójának alkalmából Budapesten és vidéken is számos nagyobb megemlékezést tartanak, a családok pedig mindenféle ingyenes látványosságon és programon vehetnek részt. 

március 15, kokárda
Rengeteg ingyenes program várja a családokat Budapesten és videéken egyaránt. Fotó: berni0004 / Shutterstock

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a következőket osztotta meg a közösségi oldalon:

  • Az ünnep napján, március 15-én reggel 9 órakor a szokásoknak megfelelően felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.
  • Ezt követően ünnepélyes huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik. Ennek keretében beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.
  • Március 15-én délután 14 órától, majd 16-án és 17-én egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
  • A nyitott Parlament program keretében az érdeklődők március 15-én 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthetik az Országházban a Szent Koronát.
  • A nemzeti ünnep napján, valamint 16-án és 17-én 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti majd.

Orbán Viktor ünnepi beszédét élőben nézheted a Hír TV Facebook-oldalán!

Ingyenes programok a Nemzeti Múzeumban

Gondoltál már arra, milyen lehetett március 15-én a múzeum előtti tömegben állni? Kipróbálnád, milyen érzés elsőként felolvasni a forradalmi követeléseket? Ismerkedj meg múzeumi játékok segítségével a forradalom és szabadságharc szereplőivel és eseményeivel! 

A játéktérben gyerekek és kihívást kereső felnőttek is találnak kedvükre való szórakozást! 

A Nemzeti Múzeum szervezésében lesz a hétvégén óriás társasjáték felnőtteknek, óriás kirakó apróságoknak, memóriajáték alsósoknak és Föltámadott a tenger társasjáték a felsősök számára. A múzeum honlapján minden helyszínt és időpontot le tudsz csekkolni, ne maradj le róla te sem!

Ezek a múzeumok is ingyen látogathatók pénteken

Budapesti múzeumok:

  1. Magyar Nemzeti Galéria – Budapest
  2. Magyar Nemzeti Múzeum – Budapest
  3. Szépművészeti Múzeum – Budapest
  4. Ludwig Múzeum – Budapest
  5. Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Budapest
  6. Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
  7. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
  8. Terror Háza – Budapest
  9. Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest

Pest megyében nyitva tartó ingyenes múzeumok március 15-én:

  • Magyar Földrajzi Múzeum – Érd
  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendre
  • Szentendrei Skanzen

Békés megyében nyitva tartó ingyenes múzeumok március 15-én:

  • Gyulán a Gyulai vár
  • Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum

Fejér megyében nyitva tartó ingyenes múzeumok március 15-én:

  • Hetedhét Játékmúzeum – Székesfehérvár

Nyílt nap lesz az Országházban is

2024. március 15-én, ugyancsak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10:00 és 18:00 óra között tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A belépés mindenki számára ingyenes, előzetes regisztrációra nincs szükség. (A nagy érdeklődésre való tekintettel hosszabb sorban állás várható.) Az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák, csomagok, illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszközök (bicska, kés, lőfegyverutánzat, gázspré stb.) nem vihetők be. A Látogatóközpontban található, A magyar törvényhozás ezer éve elnevezésű kiállítás is várja az érdeklődőket 9:00 és 17:00 óra között – olvasható a parlament.hu-n.

Vidéken is lesznek nagyszabású megemlékezések

  • MISKOLC  

Koszorúzások, megemlékezések 

08.30 A miskolci Fidesz és KDNP frakció koszorúz Petőfi Sándor szobránál 

09.00 Görgey Artúr-szobor (Herman Ottó Múzeum) 

09.30 Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József, Horváth Lajos síremlékei (Avasi temető) 

10.30 Petőfi Sándor-szobor (Petőfi tér) 

11.00 Gróf Batthyány Lajos-emléktábla, Deák Ferenc-szobor, Lévay József-szobor, Szemere Bertalan-szobor, Petőfi Sándor-emléktábla, gróf Széchenyi István-szobor 

11.30 Kossuth Lajos-szobor (Erzsébet tér) Ünnepi köszöntőt mond Veres Pál, Miskolc polgármestere és Pető Csenge, Miskolc diákpolgármestere. Ünnepi műsort ad a Miskolci Nemzeti Színház 

14.00 Megemlékezés a szirmai hősök emlékművénél 

15.00 Ökumenikus istentisztelet a görömbölyi katolikus templomban 

16.00 Megemlékezés a görömbölyi kopjafánál 

Családi nap a Szent István téren 

11.00–17.00 Huszártábor, mesterségbemutató, kézművesvásár és játszóház, íjászat, Kenderkóc népi játszóház, Fabatka meseösvény
Készítsük el együtt Miskolc kokárdáját! 

14.00 Vaga Banda: Szép a huszár 

15.00 Holdeső 

15.45 Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar 

16.30 Ferenczi György és a Rackajam 

18.00 NOX 

  • DEBRECEN

Március 15.

8.30 óra: Kossuth tér

Térzene

9.00 óra: Kossuth tér

Az Országzászló felvonása katonai tiszteletadás mellett

10.00 óra: Petőfi tér

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

Közreműködnek: az Alföld Színpad, a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, a Debreceni Népi Együttes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Sárándi Dalárda, a Szeredás Népzenei Együttes és 175 debreceni diák

10.30 óra: Petőfi tér – Piac utca – Kossuth tér

Ünnepélyes masírozás – az 1849-es debreceni események megelevenítése

11.00 óra: Kossuth tér

„Ébredjetek! hisz örömünnepünk van!”

Ünnepi műsor és koszorúzás

Közreműködnek: Antoni Norbert, Csata Zsolt, Hajdú Imelda, Papp István, Varga Klári, Vranyecz Artúr, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművészei, a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, a Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Debreceni Népi Együttes

Beszédet mond: Papp László, Debrecen város polgármestere

16.00 óra: Kossuth tér

„Talpra magyar, hí a haza!” - Gálaműsor

Közreműködnek: a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Honvéd Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes

17.00 óra: Kossuth tér

Az Országzászló levonása katonai tiszteletadás mellett

  • PÉCS

48-as tér
16.20 Zenés gyülekező a 48-as téren a Petőfi szobornál
16.40 Vonulás lovasokkal, huszárokkal a Rákóczi úton a Kossuth térre

Kossuth tér
16.00 Fúvószene – Ércbányász Koncertfúvószenekar
17.00 Városi megemlékezés – Péterffy Attila polgármester beszéde, koszorúzás
18.00 Kávészünet zenekar – megzenésített versek
20.00 Kéknyúl zenekar koncertje

Kodály Központ
19.00 Pannon Filharmonikusok – Ünnepi díszhangverseny
vezényel: Kesselyák Gergely
A hangversenyre a belépés díjmentes.
Regisztrációs jegyek a rendelkezésre álló helyek mértékéig a Kodály Központ jegypénztárában személyesen, vagy online válthatók.

  • GYŐR

Megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről

8.00 Eötvös park, Petőfi szobor: A Magyarok a Magyarokért Hagyományápoló és Hagyományőrző Egyesület és a Kárpát-medencei Vitézi Rend megemlékezése.

10.00, Honvéd liget: koszorúzási ünnepség. Beszédet mond prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr megyei jogú város polgármestere. Közreműködnek a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet színészhallgatói.

11.00, Városház tér, Szent István út: a díszalegység felvonulása. A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred díszalegységének, a Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakaszának és a IX. Gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium felvonulása.

Washingtonban is tartottak megemlékezéseket

Washingtonban a Capitoliumban kezdődtek a március 15-i megemlékezések, ahol megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát. Az eseményen részt vett Carol Miller, az amerikai kongresszus alsóházának tagja, a képviselőház magyar baráti csoportjának tagja. A nyugat-virginiai politikus a megemlékezésen a két ország közötti közös értékeket emelte ki, a családok és a hit fontosságát, valamint a szabadság iránti elkötelezettséget.
Takács Szabolcs magyar nagykövet megemlékezett azokról a magyar hősökről, akik a szabadságért küzdöttek. Kiemelte, hogy Magyarország, egy kis országként, amely mindig birodalmak szorításában és gyakorta ellenséges szomszédok közelében létezett, túlélte történelme sok tragédiáját és szuverén, demokratikus országgá vált.

Felidézte, hogy Kossuth Lajos az 1850-es években járt az Egyesült Államokban, ahol ösztönző beszédei hozzájárulhattak annak az országnak a fejlődéséhez, amelyet ma Egyesült Államoknak nevezünk.
Kossuth Lajos mellszobra 1990. március 15-e óta áll az amerikai törvényhozás, a Capitolium rotundájában, Winston Churchill volt brit miniszterelnök és Václav Havel néhai cseh elnök mellszobrainak szomszédságában. A magyar államférfi emlékműve a rendszerváltás idején Tom Lantosnak, a kongresszus egykori magyar származású tagjának közbenjárására kerülhetett mai helyére, az egyik kezdeményező az Amerikai Magyar Szövetség volt.
Washingtonban március 15-e alkalmából a nemzeti ünnepen a helyi magyarság kulturális központjában, a Kossuth Háznál is tartanak megemlékezést. A hivatalos ünnepség pedig Magyarország nagykövetségén lesz március 15-e estéjén.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

SUV-nak álcázott garzon, ami már zöld rendszámmal is elérhető – Skoda Kodiaq II menetpróba

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Akkor és most: úgy megváltoztak mára a Barátok közt szereplői, rájuk sem ismerni – galéria

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

hirtv.hu

Politikai hobbista – Varga Miklós: Én a dalaimmal mondom el, hogy mit gondolok a világról + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért