Létrehozva: 2024.03.20.

Jön a húsvét: utánajártunk, hol a legolcsóbb a csokinyuszi

Itt az ideje beszerezni húsvétra a gyerekeknek, locsolóknak a csokinyuszit, a csokitojást és egyéb nyalánkságokat. Hol járunk a legjobban? A Ripost utánajárt.

A csokinyuszi figura a húsvét legkedveltebb édessége, a csokitojás pedig ott van a dobogó második fokán. Húsvétkor mindenki marad a hagyománynál és az emberek nyolcvan százaléka választja a nyuszi vagy tojás alakú csokikat. Ilyenkor sokat számít az ár, ám aki teheti, a jobb minőséget választja - vagyis az a fontos, mit kapunk és mennyiért a boltokban. Jön a Ripost árkörképe!

Húsvétkor széles a csokoládé választék / Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Ripost

A Ripost körbejárt néhány népszerű üzletet és azt tapasztaltuk, hogy az árak nagyon vegyes képet mutatnak, ahogyan a minőség is. Az ezer forint felett termékeknél a Ferrero 100 grammos arany tojása viszi a pálmát 2120 forintos árral - ez elég sok pénz a nem túl nagy tojásért, bár kétségtelen, a minőségre és a csomagolásra nem lesz panasz. A Kinder termékei sem az olcsóbbak közé sorolhatók, bár a Lidl-ben külön akciót hirdettek a gyerekek kedvenc csokitojására és a Tesconál is 389 forintért kínálják ezt a népszerű édességet.

A Boci húsvéti csokik a közép árkategóriába tartoznak. Nagyobb és kisebb méretű csokinyuszijaik, magyaros díszítésű tojásai slágernek számítanak több üzletben is. A Szamos magyar cukrászda is belépett a húsvéti csokidömpingbe és minden méretben, árkategóriában kínálja finom édességeit. Az aranyba csomagolt nyulaik olcsónak épp nem mondható, 1399 forintos áron kaphatók, de gondoltak a kísérő ajándékcsokira is: a kis nyúlfiguráikat 399-es áron adják. 

Az Aldi a saját márkás csokoládéi mellett a húsvéti termékeket is kedvezően árazza, bár érdemes körbenézni: a Boci tojáscsoki például 449 forintért kapható, közel ötven forinttal drágább, mint a többi üzletláncnál. A legkisebb KitKat tojás 299 forintos áron, a Smarties nyuszik 549 forintért kaphatók. Hogy miként lett a húsvéti nyusziból egér, azt nem tudjuk, de saját márkás, zabpehellyel töltött egeret kínálnak 1399 forintért, ami egészen jó választás lehet, feltéve, hogy a gyerek szereti a zabpelyhet és az egérfigurát. Arra tudunk gondolni, hogy az ötlet talán az élelmes egérke történetéből jöhetett, aki megette a pászka maradékát és szárnya nőtt. Mindenesetre az Aldinál úgy gondolták, jó marketingfogás lehet az új kis állatfigura.

Az Aldiban kapható csokiegér 

A német Spar áruházlánc szinte minden termékből készleten tart a húsvéti ünnepre azoknak, akik az édességet náluk vásárolják meg. A lila tojástartóba csomagolt Milka Eggs ára talán itt a legjobb, 1699 forint. Ezt az édességet a Tesco-nál 100 forinttal drágábban árulják. A prémium kategóriás, 200 grammos Lindt Gold Bunny 2699 forintos árát mi a Sparban találtuk a legmagasabbnak. A Lidl pedig 30 százalékos akcióban, 262 forintért árusítja a Kinder meglepetés tojásokat. 

A CBA külön kiemelt részleget alakított ki a húsvéti édességeknek, hogy könnyebben átlátható legyen a kínálat. Szinte mindegyik márka megtalálható náluk és látszik: figyeltek arra is, hogy a széles választékot az árak is tükrözzék. A Milka 469 forintos nyúlfigurái mellett a drágább, aranyba csomagolt Lindt termékek is megtalálhatók 1599 forintos áron azoknak, akik a minőségre szavaznak. 

A Boci színesbe csomagolt nyuszitermékei itt jó áron, 799 forintért kaphatók és a Kinder is egészen széles választékkal várja az ünnepet. A már jól ismert meglepetés tojások mellett a 499 forintos Kinder nyúl is jó választás. A plüssállatos Maxi Mix csoki viszont 200 forinttal drágább, mint az Auchanban. 

A plüssállatos csoki igazán látványos ajándék. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Ripost

A Szerencsi 50 grammos,  alacsony cukortartalmú Zero Nyuszi tejcsokoládét a Kifli oldalán találtuk a legjobb áron, 849 forintért, amit mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatnak. A laktóz- és gluténérzékenyek már nehezebb helyzetben vannak, nekik érdemes böngészni az összetevőket. A valódi csokoládét tartalmazó termékek mindenesetre magasabb minőséget képviselnek, mint a kakaómasszából készültek, az utóbbiak azonban olcsóbbak.

Csokinyuszi, csokicsibe, csokitojás: széles a választék az üzletek polcain.  Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Ripost

 

Nagyon régi a húsvéti tojás hagyománya

A húsvét csokoládéfiguráiban a zsidó és a keresztény világ hagyományai, szimbólumai  jelennek meg. A tojás a tisztaság, a termékenység és mindenekelőtt az élet szimbóluma, a kereszténységben pedig az újjászületést jelképezi. Már a 13. századból is vannak írásos emlékeink tojásfestésről, de a „húsvéti tojást” először 1615-ben Strassburgban említik írásos emlékek. A tojások eredetileg egyszínűek voltak. Nyugat-Európában a leginkább elterjedt szín a piros, Kelet-Európában pedig az arany volt és csak a 17. században kezdték többszínűvé festeni, illetve különféle mintákkal ellátni a tojásokat. Érdekesség, hogy hímes, azaz a maiakhoz hasonlóan díszített tojásokat Magyarország területén már avarkori sírokban is találtak a régészek. 

A húsvéti ajándékozás szokása is régi. Húsvéti kosarakat tojással, kiscsirkével, nyúllal már eleink is ajándékoztak egymásnak. Az első húsvéti kosarat Assisi Szent Ferenc kapta, aki a böjt hat hetét egy napos itáliai szigeten töltötte. A szigeten csak apró állatok laktak, és így egyetlen társa a legenda szerint egy apró nyúl volt, ami madárfészekből készült húsvéti kosarat adott neki. 

Édességeket csak a tizennyolcadik század végétől találunk a kosarakban. Kiscsirkét, kisnyulat azért ajándékoznak húsvétkor, mert ezek már az új évben születtek, így az újjászületést szimbolizálják.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mégis egy pár lehet a Házasság első látásra két sztárja - kép

origo.hu

Atomfegyverről szóló parancsot adott ki Putyin

metropol.hu

Házasság első látásra: „Gáz!” – kiakadtak a rajongók Peti nyaralós fotója láttán

hirtv.hu

Anyukájuk kezét fogva sétált ki vasárnap a pályára a Fradi–Debrecen meccs főszereplői + képek

ripost.hu

Schobert Lara besokallt – reagált az őt ért támadásokra

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

origo.hu

Kiderült az igazság a megcsalásos botrányba keveredett Marics Petiről

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 6-12.: Páratlan lehetőségek

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Alvó betegeket fosztott ki egy budai kórházban - kamera vette fel az elkövetőt

INSIDER

Rengeteg dokumentum és hanganyag szivárgott ki Karácsony kampányáról

INSIDER

Nagyon meglepte az embereket a BKK, ilyet csak ritkán láthatunk

INSIDER

„Bele sem merek gondolni, hogy már napok óta követhetett” – gimnazista lányt zaklattak Kamaraerdőn