INSIDER

Szerző F. R.

Létrehozva: 2024.03.13.

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa

Ez annak köszönhető, hogy sikerült megállítani az illegális migrációt és megerősíteni a rendőrséget. A bűncselekmények 70 százalékát felderítik, gyilkosság nem marad büntetlen.

Egy francia-magyar újságíró, Almássy Ferenc 22 éves koráig Franciaországban élt és azért költözött Magyarországra, mert elege lett az ottani áldatlan állapotokból. Mint azt egy interjúban elmondta: elege volt az állandó stresszből. 

„Nem vagyok egy kis darab, se félős, de elegem lett abból, hogy Párizsban állandóan megpróbáltak kifosztani vagy megtámadni. Ott folyamatosan azon jár az ember agya, nehogy megtámadják, azt nézi, ki a zűrös alak a környezetében. Lehet azt mondani erre, hogy hú, Budapesten is így van a nyolcadik kerületben. Na, én pont oda költöztem, amikor Magyarországra jöttem, de az volt nekem a béke szigete...”- mondta. Nem véletlen, hogy a Global Peace Index szerint Franciaország közepesen veszélyes országként a 69. a világ országainak biztonsági sorrendjében, Magyarországot viszont a világ húsz legbékésebb országa közé sorolták.  

A világ biztonságossági térképe. / Fotó: Institute for Economics & Peace

Előkelő magyar helyezés

Az Institute for Economics & Peace - egy ausztráliai székhelyű intézet, a brit Economist Intelligence Unit adatbázisát felhasználva - minden évben elkészíti a világ országainak biztonsági rangsorát. Az összeállítás során számos fontos tényezőt vesznek figyelembe, többek között az egyes országokban tapasztalható belső és külső konfliktusok számát és tartósságát, a konfliktusokból adódó halálozásokat, valamint a szomszédos országokkal való kapcsolatokat. Ezenkívül az összeállítás során figyelmet fordítanak a politikai stabilitásra, az erőszakos tüntetések kockázatára és a bűnözés általános adataira. Ezen a listán hazánk 2023-ban a 18. helyen végzett.

A ranglista első fele. Fotó: Institute for Economics & Peace

A bűnüldözést illetően jól állunk

Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a Duna tévécsatorna "Kékfény" című műsorában kiemelte, hogy 2023-ban a bűncselekmények száma enyhe emelkedést mutatott ugyan - mintegy 167 ezer eset volt, ami 4 százalékkal több az előző évinél -, ennek ellenére a közbiztonság stabil maradt, a nyomozások eredményessége pedig tovább nőtt, évek óta 70 százalék körüli, 2023-ban 0,2 százalékpontos emelkedést mutat.

Az emberölési esetek száma viszont csökkent, 18-cal kevesebb történt, mint az előző évben, a rendőrség pedig minden új esetet felderített. Töreki Sándor szerint az emberölések többsége családon belüli konfliktusokból adódik. A közlekedésbiztonság terén is javulást tapasztaltak. A személyi sérüléssel járó balesetek száma 393-mal csökkent, ami több mint 2 százalékos javulást jelent. Kuczik János vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes szerint a balesetek leggyakoribb oka a sebesség túllépése, az elsőbbség meg nem adása és az irányváltoztatási szabályok megsértése. Ezzel együtt a halálos balesetek száma is csökkent, 68-cal kevesebben haltak meg az utakon, mint az előző évben. Az illegális gyorsulási versenyek elleni rendőrségi intézkedések eredményesek voltak, több mint 50 forgalmi engedélyt vontak be és számos gépjárművet soron kívüli műszaki vizsgálatra küldtek. A gyorshajtás elleni harc jegyében 150 hordozható sebességmérő műszert és 134 traffipaxot, valamint 87 traffiboxot telepítettek, a gyorshajtásért kiszabott bírságok összege pedig 30 százalékkal nőtt. 

Az online bűncselekmények területén is előrelépés történt. Tavaly a csalások 70 százalékát az online térben követték el, és a rendőrség "Mátrix" programjának köszönhetően 300 új nyomozó és informatikai szakember segítette a kiberbűncselekmények felderítését, 57 internetes csalót fogtak el három hónap alatt.

Egyre több bűnöző csuklóján kattan a bilincs (Illusztráció) Fotó: Fortepan

Az illegális migráció jelentősen csökkent

Kuczik János szerint a szerb hatóságok szigorításai és a magyar határőrizet erősítése hatékonyan visszaszorította az illegális határátlépések számát. Ennek a fontosságára hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország a biztonságos környezetet a hatékony rendőrségi munka és a migráció szigorú kezelésének köszönheti. Az államtitkár a terrorizmus európai fenyegetettségére is utalt, hivatkozva arra, hogy az elmúlt évtizedben Európában több mint kétezer ember vált terrortámadások áldozatává.

Megbecsüljük a rendvédelmi dolgozókat

Magyarországon a rendvédelmi dolgozók bére jelentős emelkedést mutat, ami pozitívan hatott a rendőrségi munkára és a munkaerő megtartására. 2022 szeptemberében minden hivatásos rendvédelmi dolgozó, így a rendőrök, börtönőrök és tűzoltók bére legalább 116 ezer forinttal nőtt, míg 2024 januárjában további béremelés történt. A tiszthelyettesek és a pályakezdő tisztek illetménye is jelentősen növekedett: a tiszthelyetteseké 2022. szeptember 1-től 267.000 forintról 384.000 forintra, míg a pályakezdő tiszteké 393.000 forintról 510.000 forintra emelkedett. Ezen kívül 2023 januárjában a rendvédelmi dolgozók 10 százalékos béremelést kaptak.

 

zz

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

hirtv.hu

Brutális választ ígértek az oroszok Amerikának

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

magyarnemzet.hu

Megszólaltak a szemtanúk a bőnyi iskolában történt késelés után + videó

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben

INSIDER

Szentkirályi Alexandra gazt kaszált Kőbányán, küldött is egy csokorral Karácsonynak belőle