Létrehozva: 2024.03.10.
Módosítva: 2024.03.10.

Orbán Viktor: Donald Trump a béke elnöke, közösek a céljaink

Orbán Viktor exkluzív interjút adott az M1-nek. A miniszterelnök beszámolt az amerikai útjáról is.

Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjújában először Sulyok Tamásról, a vasárnap beiktatott köztársasági elnökről beszélt. Sulyok Tamás Magyarország hetedik köztársasági elnöke, és Orbán Viktor mind a hét magyar államfővel dolgozhatott együtt miniszterelnökként.

Orbán Viktor exkluzív interjút adott az M1 közszolgálati tévécsatornának

"Van valami elképzelésem arról, hogy melyik helyzethez milyen köztársasági elnök való, milyen köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarországot egy adott helyzetben" – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, most „egy fölkavart helyzet volt”, mert az előző köztársasági elnökünk, Novák Katalin egy kegyelmi ügy miatt távozott. 

Mint Orbán Viktor mondta, most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak. A miniszterelnök hozzátette: Sulyok Tamás fölkészültsége, szaktudása, tekintélye vitán felül áll. 

A kormányfő a köztársasági elnök megválasztásának folyamatáról is beszélt. Elmondta, hogy a parlamenti képviselők választották meg, a jobboldali frakciók jelölték az elnököt, akire ő tett javaslatot, miután megvitatták, ki a legalkalmasabb a jelen helyzetben. Orbán Viktor hozzátette: Sulyok Tamást a dolgozószobájában kérte fel, de akkor ez még csak érdeklődés volt. Rengeteg kérdésről beszéltek egymással - tette hozzá. "

Egy mélyen hívő katolikus emberről beszélünk, és ő ezt a feladatot szolgálatnak tekinti 

- mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy máris támadások érték Sulyok Tamást, mosolyogva annyit mondott: "Ez Magyarország. Ez ilyen".

A miniszterelnök amerikai útjáról is beszámolt a nyilvánosságnak

Ezek után az amerikai útjáról számolt be a miniszterelnök. Elmondása szerint Donald Trump hívására ment az Egyesült Államokba, illetve azért, hogy javítsa az egyébként jelenleg kifejezetten rossz amerikai-magyar kapcsolatokat. Ez a mostani, demokrata kormánnyal szerinte nem lehetséges.

Donald Trumpot a béke elnökének nevezte, méghozzá azért, mert elnöksége első négy évében lezárt több háborút is.

Ő az első négy évében lezárt háborúkat. Ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek az ideje alatt nem indult háború. Tehát róla tudjuk, az elnöki működéséből tudjuk, hogy ő a béke embere. És most sem rejti véka alá a véleményét, világosan megmondta, hogy az ő célja, hogy békét teremtsen az orosz–ukrán háborúban. Mi sem szeretnénk mást, mint békét, minél hamarabb tűzszünetet. Ennek a lassan végtelenbe nyúló háborúnak minél hamarabbi lezárását. Nem látok más olyan eltökélt, erős embert, aki képes lenne erre, mint Donald Trump

- jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár az amerikaiak általában az európai kultúrát és történelmet nem ismerik részleteiben, annyit megértenek, hogy Ukrajnával Magyarország szomszédos, és ha a szomszédban háború van, az rossz. 

Tehát tudják, hogy mi már csak a saját természetes nemzeti érdekeinkből kiindulva is a békében kell, hogy érdekeltek legyünk, és ezért számíthatnak ránk a béketeremtésben

– emelte ki. 

Donald Trumpnak „elég részletes tervei” vannak arra, hogyan kell ennek a háborúnak véget vetni. Az ő tervei egybeesnek Magyarország érdekeivel. 

Nagyon különleges országként tekintenek Magyarországra

Különleges helyzetben vagyunk - mondta Orbán Viktor. A kormányfő kifejtette, hogy a Heritage Foundationban nagyon komoly szerepe van Magyarországnak, mert különleges helyként tekintenek ránk. Magyarország megpróbál másként élni, és egy konzervatív politikát próbál vinni Európában. Ezt a politikát ők is szeretnék, de nem megy nekik - tette hozzá. Magyarországot azért is tisztelik az USA-ban, mert erős a közbiztonság és a rendőröket védik - mondta Orbán. 

A migráció esetében is példaként tekintenek hazánkra.

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államokban sem sikerült végrehajtani a szigorú migrációs politikát, míg nálunk ez megoldott ügy. 

Kuriózumként tekintenek Magyarországra. 

A család melletti kiállás is tiszteletet vált ki Amerikában - tette hozzá. 

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy idősebb Bush elnök óta mindegyik elnökkel találkozott, és ezt a tapasztalatot is elismerik a tengerentúlon.

 Az amerikai kormányzat azt várja el a magyaroktól, hogy lépjenek be a háborúba, támogassák az LMBTQ-propagandát, a migrációt, de ezzel kapcsolatban nem tudnak dűlőre jutni.

Éppen ezért a mostani amerikai kormányzat nyíltan pénzt ad minden ellenzéki szereplőnek, hogy váltsák le a kormányt - mondta Orbán Viktor. A mostani politikai viszonyok nem segítik a gazdasági együttműködést sem - tette hozzá. A mostani amerikai elnök beszédeit a pontosság tekintetében nem szabad túlértékelni - emlékeztetett a kormányfő egy másik kérdésre válaszolva. 

Ma az EU és az amerikai vezetés háborúpárti, és minden ellentét mögött ez húzódik meg 

- mondta Orbán Viktor. Trump nem fog adni egyetlen fillért sem az ukrán-orosz háborúra, és akkor vége lesz a háborúnak, mert az európaiak egymagukban képtelenek ezt finanszírozni - ismertette a kormányfő. Jelenleg a republikánusok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne finanszírozzák tovább a háborút. Trump nem akarja finanszírozni az európaiak biztonságát - tette hozzá. 

Egyenesen és világosan beszél Trump.  

Eljött az újrafelfegyverkezés ideje Európában, mert nem fogják helyettünk kifizetni a biztonságunkat az amerikaiak - tette hozzá. 

Persze lenne helye annak a pénznek, amit hadseregre költünk, de a biztonságot magunknak kell megteremtenünk, és ez nem könnyű dolog.  

A miniszterelnök elmondta: nagy segítség, hogy Donald Trump felesége szlovén származású, mert így férjének az elnökök általános tudásához képest több ismerete van erről a térségről. Megjegyezte: a találkozó családi jellegű volt, ott volt a korábbi elnök feleségének édesapja is.

Orbán Viktor szerint amit látunk, és a valóság nem tér el egymástól, az elnök úgy él, amilyen, és olyan a családja, amilyen a valóságban. Donald Trumpnak az a különlegessége, hogy már az elnöksége előtt is "egy legenda volt" - mondta. 

Az amerikai kampányról szólva a kormányfő azokat a terveket, hogy nem engednének elindulni valakit, inkább a diktatúra eszköztárába sorolta, "amely nem méltó az amerikai demokráciához". Tapasztalatai szerint "csak akkor nyerhetsz, ha megszenvedtél érte", és Donald Trump "kutyául megszenved" érte, mert az, amin keresztül kell mennie, példátlan. Orbán Viktor azonban biztos abban, hogy aki keresztülmegy azon, hogy le akarják csukni, bíróság elé akarják állítani, el akarják venni a vagyonát, ki akarják zárni az indulásból, de mégis harcol és elindul, az-  a magyar népmesék hőseihez hasonlóan - a végén majd győz. 

A miniszterelnök kiemelte: Donald Trump megválasztása a gazdaság szempontjából is sokat jelentene. Magyarországon ma kilencmilliárd eurónyi amerikai befektetés van, és a két ország közti kereskedelmi forgalom is nagyjából ennyi. Ezen nekünk van hárommilliárd eurónyi hasznunk. Azonban az, hogy a mostani amerikai kormányzat a kettős adóztatásról szóló jogszabályt hatályon kívül helyezte, újat meg nem fogadott el, komoly akadálya a kapcsolatok erősítésének. 

Orbán Viktor reális célkitűzésnek nevezte a kilencmilliárd eurós forgalom megduplázását. A magyar gazdaságnak sokat jelentene, ha egy velünk szövetséges és baráti Egyesült Államok kiemelt gazdasági, befektetési célpontnak is tekintené Magyarországot, továbbá ezen a magyar emberek is sokat nyernének. 

Ha Joe Biden nyerne, "az rossz lenne" - fűzte hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök arra is kitért, hogy bár Donald Trumpnál nem, de a washingtoni előadáson komoly kérdés volt Magyarország kelet és nyugat közötti híd-szerepe. 

Jelenleg Magyarországon a németek beruházási értéke 25 milliárd euró, az amerikaiaké kilenc, a kínaiaké is kilenc, a dél-koreaiaké pedig hat. Ma a kínai és amerikai befektetések egyensúlyban vannak, de a kínaiak nőnek, míg az amerikaiak elakadtak, tehát az Egyesült Államoknak, ha lépést akarnak tartani Kínával, növelniük kell Magyarországon a beruházásaikat - mutatott rá. 

Orbán Viktor lát lehetőséget arra, hogy megválasztása után Donald Trump kereskedelmi megállapodást kössön a kínaiakkal. Az pedig Magyarországnak jó lenne, ha az országon belül tudna együttműködni a német, a kínai, a dél-koreai meg az amerikai tőke, a nagyságrend növekedésével pedig a magyarok jóléte is javulna - tette hozzá.

A Trump-Orbán találkozóról készült videónkat itt nézheted meg:


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka

INSIDER

Németh Szilárd: Hatalmas a tét, béke vagy háború