INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.03.11.

Történelmi léptékkel mérve is fontos hétvégéje volt Orbán Viktornak

A magyar miniszterelnök csütörtökön Washingtonban tartott előadást, majd pénteken floridai otthonában találkozott Donald Trumppal és családjával. Vasárnap részt vett az új magyar köztársasági elnök beiktatásán, este pedig exkluzív interjút adott a közmédiának. Az elmúlt hétvége történelmi léptékkel mérve is jelentős volt.

Fontos és mozgalmas hétvégéje volt a magyar miniszterelnöknek. Orbán Viktor múlt csütörtökön indult útnak az Egyesült Államokba, előbb Washingtonban tartott előadást, majd vendégül látta Donald Trump (volt és leendő?) amerikai elnök a floridai házában. 

ORBÁN Balázs; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Orbán Viktor és Donald Trump pár éven belül harmadszor találkozott személyesen. A hivatalos tárgyalás körülbelül egyórás volt. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata az elmúlt években egyre szorosabb lett. A legutóbbi volt a harmadik kétoldalú személyes találkozásuk, az amerikai elnökjelölt pedig a novemberi amerikai választásokra készülve a kampánybeszédeiben rendszeresen pozitív példaként említi a magyar kormányfőt. 

Magyarország történetében még nem fordult olyan elő, hogy egy győzelemre igen esélyes amerikai elnökjelölt hivatkozási alapként emlegeti rendszeresen a magyar kormányfőt. 

Donald Trump azonban ezt gyakran megteszi:

Van Európában egy nagyszerű ember, egy nagyszerű vezető, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, akit egyesek nem szeretnek, mert erős, de jó, ha egy erős ember vezeti az országot

- mondta februárban a visszatérésre készülő republikánus politikus. Sokan felteszik a kérdést, hogy egy közép-európai kis ország miniszterelnöke hogyan kaphat ekkora figyelmet a tengerentúlon. Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke ezzel kapcsolatban korábban a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott:

Mire Trump elhagyta a Fehér Házat, addigra a jelenlegi magyar kormány már egy évtizedes tapasztalattal rendelkezett. Magyarország legyőzte a migrációt, felépített egy növekvő gazdaságot és új előnyöket biztosított a családoknak. Az a fajta nemzeti stabilitás, amely ezen intézkedések révén jött létre, felkeltette az amerikai konzervatívok figyelmét, beleértve engem is. Emellett Magyarország egy nyugati ország, amely szembemegy a liberális trendekkel. Brüsszel és a nemzetközi liberális média nem akarja, hogy Magyarország példája észrevehető legyen, ám amint áttörtük ezt az akadályt, mindenki érdeklődni kezdett a magyar siker receptje iránt!

Orbán Viktor tehát ismét meghívást kapott a tengerentúlra, hogy megossza tapasztalatait Donald Trumppal és az amerikai Republikánus Párttal.

 "Az amerikai–magyar kapcsolatok jövője"

Ezzel a címmel rendezett csütörtökön Washingtonban panelbeszélgetést a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage (Örökség) alapítvány, amelynek ezúttal Orbán Viktor volt a sztárvendége. A magyar miniszterelnökkel Kevin Roberts, a Heritage elnöke beszélgetett, a közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet. A programot Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel. Elhangzott: 

a világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért, az emberekért küzd.

A zártkörű panelbeszélgetésen Orbán Viktort a magyar konzervatív család- és gazdaságpolitika sikereiről, kihívásairól, az ukrajnai háborúról, az amerikai-magyar kapcsolatokról, Trump elnökről és személyes politikai hitvallásáról kérdezték. A program után a miniszterelnök a washingtoni magyar nagykövetségen megbeszélést folytatott Steve Bannon amerikai médiaszemélyiséggel, politikai stratégával, Donald Trump korábbi elnök tanácsadójával.

Béketeremtők

Pénteken Floridában folytatódott az amerikai út, Orbán Viktor Donald Trump családi birtokára látogatott. Ez volt a két vezető harmadik kétoldalú megbeszélése. A tárgyalások első számú témája a béke volt. Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyaltak Donald Trumppal és munkatársaival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódott a program.

Egyetértettünk abban hogy béke akkor lesz, ha lesznek a világnak olyan vezetői, akik békét akarnak. Büszke vagyok arra, hogy Magyarország ezek közé az országok közé tartozik. Abban is egyetértettünk, hogy az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokban még sok lehetőség van, bár a kereskedelmi forgalmunk meghaladta a 9 milliárd dollárt, itt nem akarunk megállni, ha az elnök úr visszatér, akkor újabb lendületet fogunk adni az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatoknak 

- jelentette ki a miniszterelnök abban a videóban, amit a találkozót követően töltött fel az egyik legnagyobb közösségi oldalra. 

Elnöki beiktatás és exkluzív interjú

Vasárnap már ismét Magyarországon volt hivatalos programja a magyar kormányfőnek. Orbán Viktor részt vett az új magyar köztársasági elnök beiktatásán, majd exkluzív interjút adott a közmédiának. 

Orbán Viktor az M1-nek adott interjújában először Sulyok Tamásról beszélt, aki Magyarország hetedik köztársasági elnöke, és elhangzott, hogy a miniszterelnök mind a hét magyar államfővel dolgozhatott együtt miniszterelnökként. A kormányfő úgy fogalmazott:

 Most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak. Sulyok Tamás fölkészültsége, szaktudása, tekintélye vitán felül áll. 

Ezek után az amerikai útjáról számolt be a miniszterelnök. Elmondása szerint Donald Trump hívására ment az Egyesült Államokba, illetve azért, hogy javítsa az egyébként jelenleg kifejezetten rossz amerikai-magyar kapcsolatokat. Ez a mostani, demokrata kormánnyal szerinte nem lehetséges. Donald Trumpot a béke elnökének nevezte, méghozzá azért, mert elnöksége első négy évében lezárt több háborút is. 

Donald Trumpnak „elég részletes tervei” vannak arra, hogyan kell ennek a háborúnak véget vetni. Az ő tervei egybeesnek Magyarország érdekeivel

- fogalmazott Orbán Viktor, aki kifejtette azt is, hogy a Heritage Foundationban nagyon komoly szerepe van Magyarországnak, mert különleges helyként tekintenek ránk. Magyarország megpróbál másként élni, és egy konzervatív politikát próbál vinni Európában. Ezt a politikát ők is szeretnék, de nem megy nekik - tette hozzá. Magyarországot azért is tisztelik az USA-ban, mert erős a közbiztonság és a rendőröket védik. 

A migráció esetében is példaként tekintenek hazánkra.

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államokban sem sikerült végrehajtani a szigorú migrációs politikát, míg nálunk ez megoldott ügy. 

Kuriózumként tekintenek Magyarországra. 

A család melletti kiállás is tiszteletet vált ki Amerikában - tette hozzá. 

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy az idősebb Bush elnök óta mindegyik elnökkel találkozott, és ezt a tapasztalatot is elismerik a tengerentúlon. A kormányfő szerint Trump újbóli elnöksége esetén nem fog adni egyetlen fillért sem az ukrán-orosz háborúra, és akkor vége lesz a háborúnak, mert az európaiak egymagukban képtelenek ezt finanszírozni - ismertette a kormányfő. Jelenleg a republikánusok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne finanszírozzák tovább a háborút.

A miniszterelnökkel készült teljes interjút itt nézheted vissza:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Amerika nem a kínai kihívástól tart, hanem attól, hogy a világgazdaság csúcsán ragad

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

ripost.hu

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Imádják a TikTokon Nagy István agrárminisztert, kóstolós videóját több mint százezren látták már!

INSIDER

Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás