Létrehozva: 2024.04.04.

Ha Romániába és Bulgáriába repülsz, jobb ha képben vagy ezzel a változással!

Március 31-étől kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált. Mit jelent ez az átutazókra, turistákra nézve, mi változott a két újabb ország schengeni csatlakozásával?

Jelenleg 29 ország tagja a részben vagy telesen a schengeni térségnek. Legutóbb Bulgária és Románia csatlakozott az övezethez, előttük pedig Horvátország, a magyar turisták nagy örömére. Mit jelent az övezethez való tartozás, és mi változik a határon, ha csatlakozik egy ország?

European,Parliament,Building,In,Brussels.,Glass,Facade. Schengeni övezet
Mit jelent a schengeni övezethez való tartozás? Fotó: Paul Barbar / shutterstock

Mi is az a schengeni övezet?

A schengeni térség az európai projekt egyik fő vívmánya. A projekt 1985-ben öt uniós ország – Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és Luxemburg – részvételével indult, és fokozatosan bővült, mígnem a világ legnagyobb olyan térségévé nőtte ki magát, amin belül szabadon lehet utazni. Schengen egyébként egy kis luxemburgi falu neve, ami Németország és Franciaország határán fekszik, és 1985-ben, illetve 1990-ben itt írták alá a Schengeni Megállapodást, majd a Schengeni Egyezményt. A belső határellenőrzések nélküli térséghez tartozás azt jelenti, hogy az országok:

  • belső határaikon nem végeznek ellenőrzést, kivéve bizonyos fenyegetések esetén;
  • külső határaikon harmonizált ellenőrzést végeznek, egyértelműen meghatározott kritériumok alapján-olvasható az europa.eu.hu-n.

Mely országok részei a schengeni térségnek?

A schengeni térség jelenleg több mint 4 millió négyzetkilométert fed le, közel 420 millió lakosra terjed ki, és 29 országot foglal magában. Legutóbb 2023. január 1-jén Horvátország csatlakozásával 27-re emelkedett a térség teljes jogú tagjainak száma, majd az Európai Tanács 2023. december 30-án megállapodott a Bulgáriával és Romániával közös belső légi és tengeri határokon végzett ellenőrzések megszüntetéséről. Mindkét tagállam teljes körűen alkalmazza a schengeni vívmányokat 2024. március 31-től. Vagyis ettől a naptól kezdődően a belső tengeri és légi határokon megszűnnek az ellenőrzések. De csak ott!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint április elsejétől az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében (Mangalia, Konstanca, Konstanca Dél-Agigea és Midia) beszüntették a teljes körű határellenőrzést azon járatok utasai számára, amelyek a többi 28 schengeni tagországba indulnak, vagy azokból érkeznek. Az utasoknak azonban továbbra is rendelkezniük kell érvényes úti okmányokkal, amiket a repülőtereken (kikötőkben) szolgálatot teljesítő határrendészek a bűncselekmények és illegális migráció megelőzése érdekében továbbra is ellenőrizhetnek.

A repülőterek biztonsági és poggyászellenőrzési szabályaiban nincs változás, és a kiskorúak határátlépésére vonatkozó előírások is érvényben maradtak, valamint a schengeni szabályok nem vonatkoznak Románia és Bulgária folyami kikötőire. A két ország között a Dunán közlekedő kompjáratok a – hidakhoz hasonlóan – szárazföldi határátkelőknek számítanak, az ezeket igénybe vevő utasok úti okmányait továbbra is ellenőrzik!

Mikor lesz Románia és Bulgária a schengeni övezet teljes jogú tagja?

Egyelőre tehát Románia repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szűnt meg a teljes körű határellenőrzés. Ezt az első lépést követően az Európai Tanácsnak további határozatot kell hoznia a belső szárazföldi határokon végzett ellenőrzések megszüntetésére vonatkozó időpont megállapításáról. Addig is, Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög–bolgár, a bolgár–román, illetve a román–magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!