Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER
INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.05.14.

A legjobbakból válogatnak! - elindult a 43. Országos Borverseny, a 22 borvidékről 230 pincészet nevezett

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

Május 14-én és 15-én Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 43. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről neveztek, 230 pincészet 897 tétellel indult a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustráján. 

Dolgozik a zsűri. Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A 2024-es Országos Borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt a miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

Balról: Dr. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, Dr. Nagy István agrárminiszter, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyeknek komoly szerepük van a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottsága elnöke nyitóbeszédében kiemelte az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között, melyet a folyamatos nagyszámú nevezés is bizonyít.

"A fogyasztói ízlést nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ez a versenyképességet is befolyásolja" - fogalmazott Frittmann János.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében felhívta a figyelmet az ágazati összefogás fontosságára. A kormánybiztos irányításával működő Nemzeti Bormarketing Ügynökség alapvetésnek tartja, hogy a magyar bor innovatív módon és a célcsoportra figyelemmel jelenjen meg a hazai és nemzetközi piacokon, vásárokon kiállításokon. 

Rókusfalvy kiemelte annak a fontosságát, hogy hazánkba invitáljuk a borvilág legbefolyásosabb véleményformálóit, kereskedőit annak érdekében, hogy megismerjék a magyar bort és a borvidékeket, így segítve az exportot. Ezt a célkitűzést képviselte a Hungarian Wine Summit idén áprilisban, ahol a magyar borászoknak lehetőségük nyílt arra, hogy építsék nemzetközi kapcsolataikat.

Jól látható az utóbbi években a fejlődés a magyar boroknál. Ez abban is megmutatkozik, hogy a borászok általában aranyéremmel térnek haza bármilyen nemzetközi versenyről

 - hangsúlyozta a Ripostnak Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.

Nyitrai Zsolt
Dr. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója  Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Ünnepi köszöntőjében Dr. Nagy István agrárminiszter a támogatásokról is szót ejtett.

Az idei évtől megnyíltak a KAP Stratégiai Terv forrásai a borágazat számára. Egy újabb jelentős forrást, évente 10-11 milliárd forintot jelentenek a vidékfejlesztési támogatások is. Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban 112 millió eurót tudunk fordítani

- fogalmazott a miniszter, aki felhívta figyelmet azokra az eredményekre, amelyeket a kormányzat és a HNT összefogásával értek el. Ennek az összefogásnak a keretében indult el 2024. áprilisában az unióban is egyedülálló Winelabel, a borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszer és szintén kormányzati támogatással jelenik meg újra 2024-ben nyomtatott formában a legrégebbi agrár szaklap, a Borászati Füzetek.

Megkérdeztük a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztost, hogy véleménye szerint milyen eredménnyel zárul majd ez a mostani borverseny.

Én nem vagyok borszakértő, de látjuk és tudjuk jól, hogy kiváló a minőség. Egyre inkább teret hódít a fehérbor és a könnyebb borok. Azt is látjuk, hogy az illatosabb borok világszerte kedveltebbek, így van ez a vörösboroknál is. Bár magam is imádom a teltebb vörösborokat, úgy érzem, ez a mostani, 43. Országos Borverseny már valamelyest tükrözni fogja az elmozdulást

 - fogalmazott a Ripostnak Rókusfalvy Pál.

Rókusfalvy Pál
Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos szerint az illatos borok hódítanak mostanában.  Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az Országos Borverseny tájékoztatóján egy ünnepi aláírásra is sor került, melyről a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke beszélt. Elmondta: a HNT 2020-ban létrehozott egy önálló alapot, aminek a „kulturált borfogyasztási alap” elnevezést adták. Az alap pénzügyi forrását elsősorban a magyar borászatok önkéntes befizetései jelentik. 

A borkultúra csak a tudatos borfogyasztás keretein belül értelmezhető 

- tette hozzá Frittmann János. 

A jó bornak az illata, a színe, a zamata is figyelemreméltó. Munkában a zsűri a 43. Országos Borversenyen. Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A HNT a Magyar Bor Akadémiát bízta meg  magyar borászok felelősségvállalásának érvényesítésével. A május 14-én aláírt megállapodás arról szól, hogy a Magyar Bor Akadémia felvállalja a bor egészségre gyakorolt hatásainak komplex megközelítését.
 

 

origo.hu

Nincs több idő: eddig soha nem tapasztalt háború jön?

ripost.hu

Vad angyal, Esmeralda: mennyire emlékszel a sorozatokra?

metropol.hu

Hat év hallgatás után kitálalt a királyi fotós: ez derült ki Meghanról és Harryről

magyarnemzet.hu

Egy lépésre a világháború, a balti államok és Lengyelország megnevezték a csapataik Ukrajnába küldésének feltételeit

metropol.hu

„Az év meglepetése edzőként” – Nem kerteltek Gera Zoltán kapcsán

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

mindmegette.hu

Így néz ki belülről az első magyar Primark – videón az üzlet!

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Ez nem a mi háborúnk, nem nekünk kell odamenni harcolni" - így vélekednek a magyarok a háborúról

INSIDER

Magyar Péter a kötelező sorkatonaságot támogató Weberrel akar szövetségre lépni

INSIDER

Európa ilyet még nem látott, százezreket várnak szombaton a belvárosba

INSIDER

Másra akarta kenni a gyilkosságot a férfi, aki minden idők egyik legbrutálisabb bűncselekményét követte el

INSIDER

Kocsis Máté: június 9-én megvédhetjük Magyarország békéjét

INSIDER

"Kérlek, vigyázz ránk fentről" - így köszöntek el a verőcei hajótragédia utolsó áldozatától

INSIDER

Szívfacsaró látvány: így néz ki a verőcei hajóbalesetben elhunyt Bogi sírja - fotó