Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

POLITIK
Létrehozva: 2024.05.17.

Ilyen lesz a pünkösdi hosszú hétvége: nyitva lévő üzlet nem sok, program annál több lesz!

Május 19-én és 20-án lesz idén a karácsony és a húsvét utáni legfontosabb keresztény ünnep. Mivel pünkösdhétfő munkaszüneti nap, három napos hosszú hétvége áll előttünk. Összegyűjtöttünk minden fontos információt ezzel kapcsolatban!

A pünkösd egy változó ünnep, vagyis minden évben más időpontban ünnepeljük. Az, hogy pontosan mely napra esik, attól függ húsvétvasárnap melyik napra esik. Idén május 19-re és 20-ra esik az ünnep, így egy újabb hosszú hétvége áll előttünk. Mutatjuk, milyen lesz a közlekedés, az üzletek nyitvatartása és milyen programok lesznek szerte az országban!

pünkösd
Íme legfontosabb információk a pünkösdi hétvégéről! / Fotó: piosi / Shutterstock (Illusztráció)

Mit ünneplünk pontosan pünkösdkor?

Pünkösdkor a szentlélek eljövetelére és az egyház születésnapjára emlékezünk. A Biblia szerint ezen a napon gyűltek újra össze Jeruzsálemben a Jézus halála után szétszéledt tanítványok. Miután pedig lángnyelvek képében megszállta őket az Isten, különböző nyelveken kezdtek el prédikálni az apostolok, aminek hatására ezrek tértek- és keresztelkedtek meg egyetlen nap alatt. Régebben ennek emlékére pünkösdvasárnap és pünkösdhétfő is ünnepnap volt, de a második vatikáni zsinat óta már nem külön egyházi ünnep. Ennek ellenére sok országban – köztük Magyarországon is – pünkösdhétfő továbbra is munkaszüneti nap, így egy háromnapos hétvége áll előttünk.

A legtöbb üzlet zárva lesz pünkösdkor

Május 19-én, vasárnap és május 20-án, hétfőn zárva lesz többek között

  • a PENNY,
  • a Spar és az InterSpar (kivéve a benzinkutakon, reptéren lévőket)
  • a CBA és a Príma üzletek,
  • a Lidl,
  • az Aldi,
  • a Metro,
  • az Auchan,
  • és a Tesco legtöbb hazai üzlete (a benzinkutakon működős kisebb Tescók nyitva lesznek).
popcorn, pattogatott kukorica, mozi
Moziba több helyre is lehet menni a pünkösdi hétvégén. / Fotó: Pexels (Illusztráció)

Mi lesz nyitva a hosszú hétvégén?

Szombaton a normál nyitvatartási rend szerint minden üzlet és bevásárlóközpont, vasárnap és hétfőn viszont csak az éjjel-nappali üzletek, a benzinkutak és az azokon működő boltok, a virágboltok, azok a trafikok, amik családi tulajdonban vannak, a kisboltok, amik családi tulajdonban vannak, az újságosok, az ügyeletes gyógyszertárak, a mozik és az éttermek.

Milyen idő lesz a pünkösdi hosszú hétvégén?

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szombaton csökken a felhőzet, délután már többórás napsütésre van kilátás, zápor pedig csak néhol fordulhat elő. A hőmérséklet pedig 21-22 fok körül alakul majd. Vasárnap napos, de emellett gomolyfelhős idő valószínű, elszórtan lehet zápor, zivatar. 25-26 fok körüli nyárias meleg esélyes. Hétfőn pedig a napsütést gyakran zavarják majd gomolyfelhők, és többfelé fordulhat elő zápor és zivatar is. 25 fok körüli nyárias meleg várható. Az északkeleti szél néha megélénkül majd!

Jön az orgonák éjszakája

Rengeteg izgalmas és érdekes programmal készülnek a szervezők az Orgonák Éjszakája alkalmából! Olyan hírességek érkeznek Budapestre, mint Hannfried Lucke és Rost Andrea, az orgonák rock sztárja Cameron Carpenter és Francesco Finotti. De ez még nem minden! Találkozhatunk orgonaszóval a Fővárosi Nagycirkuszban, az Uránia moziban és még rengeteg érdekes helyen! A részletes programok itt találhatók.

Most hétvégén rendezik meg a Budapest Comic Con-t is

Magyarország legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményén egyszerre elevenedik meg a filmek, a képregények, az animék és videójátékok világa. A résztvevők találkozhatnak hollywoodi sztárokkal és összefuthatnak kedvenc hőseikkel és karaktereikkel is. Az esemény helyszíne a Hungexpo lesz, további részletek pedig itt olvashatók a Comic Connal kapcsolatban.

További pünkösd hétvégi programok

  • Hétvégén lesz a Svábhegyi Pünkösdi Búcsú is. A háromnapos eseménynek a Diana park ad otthont. Lesz ünnepi szentmise, koncertek, táncműsor, körhinta, kézműves foglalkozások, ugrálóvár, állatsimogató, arcfestés és bűvészelőadás is.
  • Pünkösdi ünnepség lesz a Szentendrei Skanzenben is. Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep a Szentendrei Skanzenben. A pünkösd két napján zajló rendezvény bepillantást enged a közösségek színes hagyományaiba. A program során a látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben.
  • Nyit a Városháza Pop-up Park. A nemrég még parkolóként üzemelő udvar teljesen megújulva, állandó vendéglátóhellyel, időszakos és tematikus programokkal, workshopokkal, koncertekkel, közös szurkolással várja ettől a hétvégétől a látogatókat, egész nyáron.18-án, szombaton például DJ Palotai emléke előtt tisztelegnek egy hatalmas bulival.
  • Vál-völgyi Zsúr lesz az Alcsúti Arborétumban május 18-19-én. Gasztronómiai, zenei és kulturális élményekre mindkét nap ingyenes a belépés.
  • Dunakanyar Fesztivál lesz Nagymaroson május 18-án. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél több látogatóval megismertesse a Dunakanyar vadregényes, páratlan szépségű vidékét. A családi rendezvényen lesz sok-sok gyerekprogram, sport- és kézműves foglalkozások, Gryllus Vilmos-koncert, Pál Feri-előadás, Be Massive Horizon Party és vezetett túrák garantálják is.
  • A Nemzeti Lovaskultúra Központ is várja a látogatókat a pünkösdi hétvégén. Érden a lovaglás és a lovak szerelmeseinek kihagyhatatlan program lesz a Nemzeti Lovaskultúra Központban: lesz díjugrató bemutatóval, sétalovagoltatással és -kocsikázás is. A részletes programok itt találhatók.
  • A pünkösdi hosszú hétvégén is szabad lesz a rakpart. A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a már jól bevált gyakorlatnak megfelelően autómentes környezetben használhatják a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt.
  • Kezdődik a Magyar nemzeti Parkok hete is. A május 17-ei, Vajdahunyadvárban megtartott megnyitó után rögtön kezdeté is veszi az egy hetes -május 26-ig tartó- programsorozat, amit idén 18. alkalommal rendeznek meg. A szervezők egyedi programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat országszerte, földön, vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. A részletes programok itt érhetők el.

A teherautó sofőröknek van egy jó hírünk

Az ünnepekre tekintettel a kamionstop főszabály szerint május 18-án, szombaton 22 órától május 20-án, hétfőn 22 óráig lenne érvényben. A kamionstopot szakmai kezdeményezésre azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között, 8 órás időtartamokban felfüggesztik, így az ünnepi kamionstop a következők szerint alakul: május 19-én, vasárnap 6 órától 22 óráig, és május 20-án, hétfőn 6 órától 22 óráig - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

Így alakul a parkolási rend a hétvégén

Pünkösdhétfőn ingyenes lesz a parkolás többek között Szegeden, Győrben, Szombathelyen és Budapest egyes kerületeiben is. Mivel az ingyenesség nem országosan egységes, hétfőn, parkoláskor érdemes tájékozódni, hogy az adott díjzónában kell-e fizetni a parkolásért, vagy sem. Az applikációval parkolóknak (pl. Simple) egyszerűbb a dolguk, mivel az alkalmazás a GPS koordináták segítségével könnyen „megmondja” kell-e épp fizetni a parkolásért.

Ilyen lesz a pünkösdi ünnepi közlekedési rend a MÁV-nál és a Volánnál

Május 19-én vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én már a megszokott munkanapi menetrend érvényes. Az utasforgalom szempontjából a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. Az Elvirán figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, Railjet xpress) vonatokat - áll a vasúttársaság közleményében.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: a háromnapos ünnep miatt a Volánbusz járatai május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 21-én, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai itt érhetők el.

A MÁV-HÉV járatai pünkösdkor a munkaszüneti napi menetrend szerint járnak, bizonyos vonalakon ritkábban. A BKK járatain szombaton a megszokott szombati közlekedési rend lesz érvényben, vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint indulnak majd a járatok.

 

origo.hu

Kiderült, miért olyan csalogatóak a Temu ajánlatai

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

borsonline.hu

Váratlan fordulat: Géczi Bea exe is megszólalt a Szegedi Fecsóval való szakításukról

vg.hu

Putyin: nekünk miért nincs jogunk fegyvereket telepíteni, mint ahogy ellenünk teszik?

ripost.hu

Menyasszonyi ruhában nyugszik örök békében a vízi tragédia két lány áldozata

magyarnemzet.hu

Csipes Ferenc: Kozák Danuta Tamara farvizén akart kijutni az olimpiára

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

mindmegette.hu

Újranyit a legendás Kádár étkezde - egyetlen dolgon változtat az új tulajdonos

ripost.hu

A Lidl első számú konkurenciája lesz: itt és ekkor nyitja első magyarországi boltját a régóta várt üzletlánc

ripost.hu

Elbúcsúzott az ország Tompos Kátyától – Fotók!

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A szakember Vitézy Dávid megmentheti Budapestet a káosztól és a csődtől

INSIDER

A csődben lévő Budapest újra felszálló ágba kerülhet: Vitézy Dávid képes lehet együttműködni a kormánnyal

INSIDER

Kiderültek Magyar Péter tervei a választások utánra, ebben nem lesz köszönet

INSIDER

Magyar Péter Sorosék lapjában elárulta: itthon csak hazudja, hogy nem háborúpárti

INSIDER

Ha itt bankolsz, akkor nem árt felkészülnöd: ennek a banknak több szolgáltatása sem lesz elérhető a hétvégén

INSIDER

Perceink vannak hátra: kettészakad az ország, olyan zivatar fog lecsapni

INSIDER

Hihetetlen, mit tartogat a hétvégi időjárás: erre figyelj nagyon!

INSIDER

Be ne szedd! Azonnali hatállyal kivonták a forgalomból ezt a gyógyszert