Létrehozva: 2024.05.12.

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

Olcsóbbá teszi majd a lakásfelújítást az otthonfelújítási program egyik új eleme. Az egyeztetésre szánt pályázati tervezetből derül ki, hogy árfigyelőt kap az otthonfelújítási program!

Már elérhető a családi házak energiakorszerűsítését célzó Otthonfelújítási Program (OFP) társadalmi egyeztetésre szánt pályázati tervezete. Ebből számos újdonság kiderül a programmal kapcsolatban, többek között az is, hogy saját árfigyelője lesz az építőanyagoknak, ami olcsóbbá teheti a lakásfelújítást.

Construction,Worker,Installing,Styrofoam,Insulation,Sheets,On,House,Facade,Wall, szigetelés, otthon, ház, lakás, felújítás, árfigyelő
Árfigyelőt kap az otthonfelújítási program is! Fotó: Bilanol

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási programról

Közzétették az Otthonfelújítási Program (OFP) részleteiről szóló tervezet társadalmi egyeztetésre szánt verzióját, amely az esetleges módosításokkal léphet majd életbe. A program keretében az 1990 végéig megépült családi házakat lehet korszerűsíteni a támogatás segítségével. Jelentősen bővítheti a pályázók körét, hogy a zártkerti és külterületi ingatlanok tulajdonosai is pályázhatnak a tervezet szerint – derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből.

Könnyítenek a feltételeken

A minimális tulajdoni hányadra nincs már előírás a tervezetben. A felújítás 1 millió forintos önrész mellett 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből finanszírozható, amiből 2,5-3,5 millió forintot a feltételek teljesülése esetén nem kell visszafizetni. 

  • A tervezetben új elem, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege 5 százalékkal növelhető, ha a kötelezően előírt 30 százalék helyett 40 százalékos energiahatékonysági javulást ér el a korszerűsítéssel érintett ingatlan. 
  • Újdonság a tervezetben az is, hogy a hitel futamideje a korábban ismert 8 év helyett 10 év lesz, ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet az ötödével is csökkenhet.

Építőanyag árfigyelőt is bevezetnek

Az otthonfelújítási program pályázati tervezetéből az is kiderül, hogy új árfigyelőt alakítanak ki. Ennek segítségével online és naprakészen lehet majd nyomon követni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árát.

Minden, támogatással érintett építőipari beruházás esetében nagy a félelem, hogy az extra forrásokat a kivitelezők vagy a kereskedők lenyelik. Az online építőanyag árfigyelő viszont olcsóbb lakásfelújításokat hozhat azok számára is, akik nem pályáznak az otthonfelújítási programban. A legolcsóbb építőanyagokat ugyanis néhány kattintással megtalálhatják a tulajdonosok, ami versenyhelyzetet teremt a kereskedők és a kivitelezők számára is

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Erre nem árt figyelniük a pályázóknak

Az ingatlan.com szakértője azt is hozzátette: az otthonfelújítási program támogatására pályázók számára fontos előírás lehet, hogy a 2024. május 1-én érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy az adott ingatlanban élnek. Ez azok számára lehet érdekes, akik nemrég vásároltak olyan ingatlant, amivel részt tudnak venni az otthonfelújítási programban. A szakértő azt is hozzátette, hogy a kamatmentes kölcsön futamideje alatt vagy visszafizetése előtt a felújított ingatlant nem lehet értékesíteni.

Elég a pályázaton elnyerhető pénz a korszerűsítésre?

A programhoz igénybe vehető állami támogatás és kedvezményes hitel feltétele, hogy a korszerűsítés eredményeként legalább 30 százalékkal csökkenjen az adott ingatlan energiafogyasztása. Amennyiben a felújítandó házban régi, hagyományos gázkazán üzemel, akkor egy kazáncserével már elérhető a programban előírt 30 százalékos megtakarítás – mondta a netkazan.hu-t működtető Hüperion Kft. tulajdonosa, Kravecz Richárd. Hozzátette: azért a kazáncserével érdemes kezdeni, mert enélkül hiába lesz szigetelve a ház, a régi, elavult gázkészülék nem fog hatékonyan működni és az élettartama is csökken. A kazáncsere anyagköltsége egy 50-150 négyzetméteres ház esetében legalább 550 ezer forint körül lehet, de a kiadások mértéke nagyban függ az ingatlan és a vezetékek állapotától. Összességében Kravecz Richárd szerint szerint 7 millió forintból kijöhet a teljes energetikai felújítás egy ilyen ingatlan esetében, akár szigeteléssel és ablakcserével együtt.

 

origo.hu

Súlyos eltiltást kapott a magyar válogatott focista

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

borsonline.hu

Verőcei hajótragédia: előkerült a 19 éves Márton holtteste

hirtv.hu

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

mandiner.hu

Hőböröghetnek Amerikában: Orbán példája ragadós, egyre több európai szereplő nyit Kína felé

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

astronet.hu

Május 23. tízmilliószoros nap és Nyilas telihold: hatalmas teremtő energiák

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter alelnöke a piramisjáték főszereplője: 1200 embert loptak meg, 7 milliárd forint tűnt el

INSIDER

Ellenzik a magyarok a kötelező sorkatonaságot

INSIDER

Gyurcsányék semmiből nem tanulnak – itt a bizonyíték, hogy háborúba sodornák Magyarországot

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

Wintermantel Zsolt: Átgondolatlan, szakmaiatlan és sunyi Karácsony Gergely azon terve, hogy lezárnák a pesti alsó rakpartot

INSIDER

"Legyél ma nagyon óvatos!" - ezért int óvatosságra Európa főboszorkánya a tízmilliószoros napon

INSIDER

A gyerekeké lesz a főszerep a hétvégén: egymást érik majd a nekik szánt programok! Mutatunk néhányat

INSIDER

Gulyás Gergely: Magyarország továbbra sem ad ki senkit