Létrehozva: 2015.05.14.

Fogyókúrán a nemzeti bajnokság

Csányi Sándor MLSZ-elnök az NB I átfogó, gyors átszervezését irányozta elõ. Öt csapat egyelõre nem kap licencet, csökkentenék a légiósok számát, és véget vetnek egy népszerûtlen kupasorozatnak. Nyilasi Tibor szerint az élet írta a forgatókönyvet.

Szerző Szabó Tamás, pr

Bár az elmúlt hetekben már egyre többen találgattak az NB I-et érintő módosításokról, Csányi Sándor MLSZ-elnök sajtótájékoztatóján mégis  bombaként robbant a hír a bajnokság átfogó, gyors átszervezéséről.

Az elnök nyilatkozatában öt fontos kérdésről beszélt:

1. Létszámcsökkentés. A jelenlegi 16-ról 12-re csökkentik az első osztályban szereplő csapatok számát. Elképzelhető, hogy már a 2015/2016-os szezon is csupán tucatnyi klubbal indul el.

2. Elutasított licenckérelmek. Első fokon öt NB I-es csapat, a Győri ETO, a Pécs, a Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét nem kapott rajtengedélyt a következő szezonra.

3. Pénzügyi stabilitás. Csányi elmondása szerint az elmúlt időszakban néhány csődközelbe jutott egyesület, valamint egyes klubtulajdonosok köztörvényes ügyei megnehezítették a szövetség munkáját.

4. Kevesebb légiós. A következő szezontól megtizedelik a légiósok számát. Az MLSZ ezzel szeretné elérni, hogy minél több fiatal magyar labdarúgó jusson rendszeres játéklehetőséghez a felnőttcsapatokban. 

5. Megszűnik a Ligakupa. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a klubok számára teher volt a sorozat, amely nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

Mi indokolja a gyors fogyókúrát?

A létszámcsökkentés ténye önmagában nem jelentett különösebb meglepést, az viszont igen, hogy erre akár már 2015 nyarától sor kerülhet. Ennek oka többek között a korábban említett öt csapat, amely nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. A kluboknak május 26-ig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat.

Ennek tükrében alakulhat ki az NB I jövő évi létszáma, amely 16, 14 vagy 12 csapatos lehet. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azt mondta, legkésőbb a 2017/18-as idényig 12 csapatosra csökkentik az első osztály létszámát.

Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja a Ripostnak elmondta, az MLSZ rákényszerült a létszámcsökkentésre:

Az élet megírta a forgatókönyvet. Sajnos piaci alapon kevés egyesület tud ma működni Magyarországon, az adósságspirálnak viszont semmi értelme. Amíg a gazdaság nem fog megerősödni, és nem lesznek olyan tulajdonosok, akik megfelelnek a követelményeknek, addig az MLSZ rákényszerül a létszámcsökkentésre.

Miért nem kaptak lincencet a klubok?

  • Győr: a klub azután került pénzügyi krízisbe, hogy a Quaestor Csoport öncsődöt jelentett, majd ennek hatására az egyik főszponzor, az Audi felbontotta szerződését az ETO-val. A nyomozó hatóságok a vagyonvisszaszerzési eljárás részeként lefoglalták a stadiont és a teljes ETO Parkot. A játékosok március óta fizetés nélkül lépnek pályára. 

  • Pécs: a mecsekaljaiak kérelmének elutasításáról nem sokat lehet tudni. A pletykák tartozásokról szólnak. Annyi biztos, hogy a klub fellebezni fog a döntés ellen.

  • Pápa: a dunántúli városban egyelőre a káosz az úr. A csapat utolsó a bajnokságban, jelenleg új tulajdonost keresnek. A korábbi tulaj, Bíró Péter házi őrizetben van, ügyében 4 milliárd forintnyi kárt okozó csalás gyanújával indult nyomozás.

  • Nyíregyháza: a Szpari korábbi légiósa miatt szenved. Diego Balbinot a FIFA-nál jelentette fel az egyesületet, mert nem kapta meg minden járandóságát. A nyírségi klub viszont a honlapján azt közölte, régen rendezte a tartozást, már csak ennek igazolására várnak.

  • Kecskemét: a hírös város háza tájáról egyelőre csak pletykák szivárogtak ki, hivatalos indoklás azonban nincs arról, hogy miért nem kaptak licencet. A KTE vezetősége közleményben jelezte, csütörtökön válságértekezletet tartanak.

     

    Kevesebb légiós, semmi Ligakupa

    Csányi azt is bejelentette, hogy a csapatok egyenként akár évi 300-400 millió forinthoz juthatnak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel. A nemzetközi kupákban induló csapatok maximum tíz, nem hazai nevelésű focistát alkalmazhatnak. Pályára pedig egyszerre legfeljebb ötöt küldhetnek. Ebben az esetben ők is részesülnek majd a központi támogatásokból.

    Plusz juttatást, nagyjából 150 millió forintot kaphatnak az NB II-es csapatok, ha egyáltalán nem szerepeltetnek külföldi labdarúgót, eközben legalább egy 19 éven aluli magyart játszatniuk kell.

    A Ligakupa megszűnik, a sorozat ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a klubok nem is szorgalmazták a Ligakupa folytatását. Ezzel pedig az MLSZ is egyetértett. 

    Szerző Szabó Tamás, pr

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

    origo.hu

    Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

    borsonline.hu

    „Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

    mandiner.hu

    Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    vg.hu

    Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

    origo.hu

    Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

    travelo.hu

    Potyautas: Egy óvatlan macska 1000 kilométer utazott csomagként feladva

    ripost.hu

    Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

    ripost.hu

    Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

    ripost.hu

    Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KIAJOBB

    „Nem kérdés, nyerni fog a Fradi” - az MTK legendája nem bízik a csodában

    KIAJOBB

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    KIAJOBB

    Dárdai nagy harcra készül a barátok ellen

    KIAJOBB

    Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

    KIAJOBB

    "Lehetett volna kettő is" - győztes meccs után bosszankodott a Dortmund focistája

    KIAJOBB

    Sokkoló végjáték, hidegzuhany érte a magyar válogatottat

    KIAJOBB

    Szoboszlai bajban, gólerős középpályás lehet az új edző első igazolása

    KIAJOBB

    "Kell vennem pár leckét a többiektől" - két büntetőt hagyott ki a magyar válogatott csatára