Létrehozva: 2023.01.30.

"Csak Dárdai a megoldás" - Matthäus a magyar edző mellett kampányol a Herthánál

Minden jel erre mutat. Lothar Matthäus szerint kézenfekvő, hogy újra Dárdai Pálra bízzák szeretett csapata megmentését.

Fredi Bobic sportigazgató már kirúgta a Hertha mélyrepülése miatt Sandro Schwarz vezetőedzőt, viszont – egyelőre – a bizalmáról biztosította a berlini klub vezérszurkolóból lett elnöke, Kay Bernstein. Persze a kiesés torkában akár a következő, frankfurti Bundesliga-meccs az utolsó lehet a tréner számára. A szóba jöhető megmentők közül messze nem csak a (magyar vagy német) szurkolók többsége véli úgy, hogy a legjobb megoldás Dárdai Pál visszatérése lenne a Hertha kispadjára.

Berlinből, a Hertháért: Matthäus szerint csak Dárdai a megoldás
Berlinből, a Hertháért: Matthäus szerint csak Dárdai a megoldás   Fotó: AFP

A 150-szeres válogatott, 1990-es aranylabdás Lothar Matthäus személyében a német futball legendája kampányol a magyar edző mellett. 

Különösen azok után indokolt a felvetése, hogy a nagy bajba került futballklub elnöke kiadta a jelszót: "Hertha-út, Hertha-DNS". Ennek megfelelően két olyan szakemberre bízta Bobic eddigi munkáját, akik hasonlóan kötődnek a Herthához, mint Dárdai. Egyikük az akadémia korábbi vezetője, Benjamin Weber (ő lett az új sportigazgató), valamint az utánpótlás és az első csapat közötti összekötőnek szánt Andreas "Zecke" Neuendorf – aki korábban Dárdai csapattársa, legutóbb pedig a pályaedzője volt... Bő egy éve Bobic együtt menesztette őket.

Matthäus szerint Dárdai a megoldás

Mindezek tudatában korábbi szövetségi kapitányaink közül Matthäus kézenfekvő megoldásnak tartaná Dárdai újbóli kinevezését.

– Csak egy megoldás van.

Ha a Hertha BSC-re gondolok, akkor azonnal Dárdai Pál jut eszembe.

Egyszerűen, ha már nem vált be ez az út, akkor teljesen másfelé kell elindulni

– célzott arra "Loddar", hogy Bobic után az általa favorizált Schwarzot is meneszteni kéne a csődöt mondott csapat éléről.

Nyomába se értek az utódai

Szerinte, "ha a Hertha új edzőt keres, berlini múlttal", akkor a magyar meccsrekordernek a jelöltek legszűkebb köréhez kell tartoznia. Mint ismert, Dárdai 1997 elejétől 25 évig szolgálta a Herthát. 2012-ig futballistaként, ezalatt 286 élvonalbeli Bundesliga-mérkőzésével a klub csúcstartója lett (erre is célzott Matthäus), majd utánpótlásedző, két időszakban pedig vezetőedző volt a berlinieknél.

Utóbbi minőségében először 2015. február 5-én (azaz vasárnap lesz éppen nyolc éve) vette át a szakmai irányítást az akkor is 17. helyezett csapatnál. Előbb benntartotta, majd sorrendben a 7., 6., 10. és 11. helyen végzett a jelenleginél sokkal szerényebb költségvetésű gárdával, elsősorban saját nevelésű fiatalokra építve. 2019 nyarán egy új befektető érkezésével megváltak tőle, de a játékosvásárlásokba pumpált eurószázmilliók dacára utódai (másfél év alatt: Ante Covic, Jürgen Klinsmann, Alexander Nouri és Bruno Labbadia) a nyomába se értek.

14 hónap, három csődöt mondó edző

2021 januárjában, a Bundesliga 14. helyén újra rábízták a Hertha-profikat. Akkor a szurkolók egy molinóval fogadták őt és segítőjét, a most a klubhoz már visszahívott Zecke Neuendorfot: "Pál & Zecke: ha nem ti, akkor ki más?!"

A szezon végén is ott tanyáztak, miként akkor is, amikor 2021. november 28-án menesztette őt korábbi csapattársából lett főnöke, Fredi Bobic. Akkor a túlságosan védekező taktika volt a klubvezetők legnagyobb baja – aztán, miután az elmúlt 14 hónapban újabb három Dárdai-utód (Tayfun Korkut, Felix Magath és most Sandro Schwarz) múlta alul a magyar edző eredményeit, már megint a kiesőhelyről kéne megmenteni a kék-fehéreket. A Hertha most ugyanannyi ponttal (14-gyel) áll az utolsó előtti helyen 18 forduló után, amennyinél Dárdait leváltották az előző idény 13. köre után.

Miután tavaly nyáron még a határozatlan idejű utánpótlásedzői szerződését is felbontotta Bobic, Dárdait jelenleg csak az emlékek és fiai (az első csapatban jobbára kispadozó, német U21-es válogatott Márton) és az U16-os ificsapatban játszó Bence kötik a Herthához.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

Válassz egy szimbólumot, és kiderül, mit tartogat számodra a jövő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

„Nem kérdés, nyerni fog a Fradi” - az MTK legendája nem bízik a csodában

KIAJOBB

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

KIAJOBB

Dárdai nagy harcra készül a barátok ellen

KIAJOBB

Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

KIAJOBB

Sorsfordító döntésre kényszerül, válaszút előtt áll Marco Rossi sztárja

KIAJOBB

Bajnokok Ligája a tét: Gulácsi lehet a rangadó hőse

KIAJOBB

Unalomba fullad az NB I? Itt vannak a legfontosabb kérdések a bajnokságban

KIAJOBB

Gyermeke születése után azonnal elvált, és eljegyzett egy felnőttfilmes szépséget a világbajnok