Létrehozva: 2023.12.31.

Szenzációt okoztak! Éld át újra 2023 legnagyobb magyar sportsikereit!

Szoboszlai Dominik 26 milliárd forint ellenében lett a Liverpool futballistája, 2013 után ismét világbajnok lett a magyar férfi vízilabda-válogatott. Lapunk összeszedte az idei év öt plusz egy legnagyobb hazai sportsikerét.

Idén rengeteg felejthetetlen élményt okoztak a magyar sportolók az országnak, lapunk pedig összeszedte az öt (plusz egy ráadás) legnagyobb eredményt 2023-ban. (A felsorolás időrend szerint történik.)

Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolása felejthetetlen emlék marad a magyarok számára / Fotó: Metropol Nagy Zoltán

1. Szoboszlai Dominik átigazolása

Szoboszlai Dominik a tavalyi szezonban Marco Rose vezetőedző érkezésével kirobbanthatatlan lett az RB Leipzig kezdőcsapatából, és nagy érdemei voltak abban, hogy a klub végül a Bundesliga harmadik helyén végezzen és megnyerje a Német Kupát. A nyáron el is indultak a találgatások, sokáig a Newcastle United érdeklődéséről lehetett hallani. A „Szarkák” végül Sandro Tonali mellett tették le a voksukat, a Liverpool pedig szinte a semmiből megérkezett és letette Szoboszlaiért a 70 millió eurós (26 milliárd forint) kivásárlási árat. Hivatalosan július 2-án írt alá az angol sztárcsapathoz, ahol az idény kezdete óta alapemberként számolnak vele.

2. Kós Hubert világbajnoki címe

A júliusi fukuokai vizes világbajnokságot némiképp beárnyékolta, hogy Milák Kristóf mentális problémák visszalépett a küzdelmektől. Kós Hubert viszont nem hagyta, hogy a magyar szurkolók ne ünnepeljenek magyar sikert, a 20 éves sztár aranyérmet nyert július 28-án a 200 méter hát döntőjében. 1:54.14 perces ideje magyar csúcsot is jelentett egyben. A 20 éves sportoló az Egyesült Államokban Bob Bowman, Michael Phelps korábbi edzőjének irányításával készült fel a tornára, nem véletlen, hogy ekkora sikert könyvelhetett el.

3. A férfi kardcsapat világbajnoki címe

Július 28-a egy igencsak emlékezetes napra sikeredett, ugyanis nemcsak Kós ünnepelhetett világbajnoki címet. A magyar férfi kardvívó csapat (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) a milánói vívó-vb gyűjtötte be az aranyérmet. Az együttes a nyitókörben 45-11-re verte a mexikóiakat és 45-41-re a törököket, a negyeddöntőben 45-25-re nyert a japánok, a négy között pedig 45-36-ra az idén Európa-bajnok franciák ellen. Ezt követően a fináléban, többek között Szilágyi zseniális végjátékával 45-42-re legyőzte a Koreai Köztársaságot. A háromszoros olimpiai bajnok sportoló 16 év után tudott újra csapatban vb-címet ünnepelni.

4. A magyar férfi vízilabda-válogatott világbajnoki címe

Idén áprilisban került bemutatásra a „A nemzet aranyai” cím dokumentumfilm, ami a magyar férfi vízilabda-válogatott aranykorszakát mutatta be. Az alkotás a jelenlegi csapatra is inspirálóan hatott, amely egy nappal Kós győzelme után újabb aranyérmet nyert a vizes vb-n. A döntőben Görögországot sikerült egészen drámai körülmények között legyőzni. A rendes játékidő 10-10-es döntetlent hozott, következhettek az ötméteresek, amiben Vogel Soma parádézott, négy lövést is megfogott, Magyarország pedig negyedik alkalommal lett világbajnok, legutóbb 2013-ban sikerült nyerni. Varga Zsolt szövetségi kapitány irányításával az együttes a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett.

5. A női kardívó csapat világbajnoki címe

Szilágyi Áronék után két nappal a női csapat (Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca) is a világ tetejére ért. A hölgyek a nyolcaddöntőben Lengyelországot (45-39), a negyeddöntőben Görögországot (45-35), az elődöntőben pedig Dél-Koreát (45-39) győzték le, így jöhetett a döntőben Franciaország. Pusztaiéknak azonban ők sem jelentettek gondot, a 45-38-as győzelmükkel sikerült megvédeniük a vb-címüket.

+1 Vas Kata Blanka U23-as világbajnoki címe

Az augusztusi hónapot pedig Vas Kata Blanka tette emlékezetessé, aki Glasgow-ban a kerékpáros világbajnokságon lett az U23-as kategória győztese. Az akkor 21 éves magyar kerékpáros a 11. helyen végzett az összetettben, ezzel viszont ő volt az U23-as korosztály legjobbja, így érdemelhette ki az elismerést. Vas Blankának ezzel már három szakágból van vb-érme ebből a korosztályból: hegyikerékpárban és terepkerékpárban 2020-ban egyaránt második volt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

magyarnemzet.hu

Megszólaltak a szemtanúk a bőnyi iskolában történt késelés után + videó

metropol.hu

„Senki nem segített” - ököllel ütötték a 26 éves Csengét az 1-es villamos megállójában

magyarnemzet.hu

Az amerikaiak többségének nem tetszik, ami Trumppal történik

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

„Nem kérdés, nyerni fog a Fradi” - az MTK legendája nem bízik a csodában

KIAJOBB

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

KIAJOBB

Dárdai nagy harcra készül a barátok ellen

KIAJOBB

Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

KIAJOBB

Sorsfordító döntésre kényszerül, válaszút előtt áll Marco Rossi sztárja

KIAJOBB

Bajnokok Ligája a tét: Gulácsi lehet a rangadó hőse

KIAJOBB

Unalomba fullad az NB I? Itt vannak a legfontosabb kérdések a bajnokságban

KIAJOBB

Gyermeke születése után azonnal elvált, és eljegyzett egy felnőttfilmes szépséget a világbajnok