Létrehozva: 2021.05.30.

„Egy másik gyereknek kell meghalnia, hogy az enyém élhessen„- egy anya megrendítő vallomása

A 3 éves Zac az életéért küzd. Egy mód van rá, hogy életen maradjon: a transzplantáció.

Az életéért küzd a hároméves skót kisfiú, Zac. A pulmonalis hipertónia (PH) egy ritka betegség, a szívet és a tüdőt érinti. Ezzel nem lehet sokáig élni, de van egy mód a megmentésére. Új tüdőre van szüksége, a szervtranszplantáció megmentheti az életét.

Mivel még kisgyerekről van szó, az adományozója sem lehet felnőtt. Kilenc évesnél nagyobb ember szervei nem felelnek meg neki – írja a Daily Record.

„Egy másik gyereknek kell meghalnia, hogy az enyém élhessen. A 16 éven aluliakra nem vonatkozik az automatikus rendszer, így csak úgy kaphat új szerveket, ha egy haldokló gyermek családja abba beleegyezik. Megszakad a szívünk„ – Ashley és Gordon Gunn szívfájdalma leírhatatlan.

„Az apjával nagyon boldogok voltunk, amikor még márciusban felvették a transzplantációs listára, főleg, hogy megjelent az új törvény, amelyről azt gondoltuk, hogy megnöveli az esélyt a donor megtalálására. De az örömünk rövid ideig tartott, mert az orvosok elmondták nekünk, hogy Zac olyan kicsi, hogy egy gyermeknek meg kell halnia ahhoz, hogy az ő életét megmentsék” – mondta a kétségbeesett anyuka.

A 34 éves Ashley reméli, hogy a szülők, akik ilyen szörnyű helyzetbe kerülnek, rájönnek, hogy bár gyermekük életét nem lehet megmenteni, szervei mások életét menthetik meg.

„Két pici fiú anyukájaként értékelem, hogy milyen nehéz lenne, ha a szervadományozásról kérdeznének, miután azt mondták, hogy gyermekem nem menthető meg. De ha felkészült lennék a kérdésre, és tudnám, hogy haldokló gyermekem egy része tovább élhet valaki másban, esélyt adva neki az életre, hajlandó lennék hozzájárulni„- tette hozzá.

A nő szerint a gyerekeknek ugyanolyan jogokkal kellene rendelkezniük, mint a felnőtteknek, amikor szervadományozásról van szó, mert az egész élet előttük áll. Azt reméli, hogy Zac történetének megosztásával felhívja a figyelmet a gyerekek szervadományozására, és arra ösztönzi a családokat, hogy folytassák a nehéz „mi lenne, ha” beszélgetést, így felkészültek lehetnek a legrosszabbra is.

„Természetes, hogy a szülők kapaszkodni akarnak haldokló gyermekükbe, de mi is ragaszkodunk a pici fiunkhoz. Zac nagy harcos, és mi minden erőnkkel harcolunk érte„ – mondta.

„Zac nagyon boldog baba volt, de amikor betöltötte az egy éves kort, tudtam, hogy valami nem stimmel vele. Rettenetes köhögésrohamai támadtak és kis futás után is kimerült. Elmondtam mindezt a háziorvosunknak és más orvosoknak is, de ők azt válaszolták, hogy jól van”- kezdte Ashley a történetüket. Két hét antibiotikum-kúra után az anyuka aggodalmai nem múltak el, további vizsgálatokat kért. A kisgyermeknél 2019 augusztusában diagnosztizálták a PH-t. Öt héten át csak teszteket végeztek, először a Wishaw Általános Kórházban, majd a glasgow-i Királyi Gyermekkórházban, majd a londoni Great Ormond Streetre került. Anyukájának és apukájának akkor azt mondták, hogy szerencsés lenne, ha Zac túlélné azt a karácsonyt, de 18 hónap telt el azóta és a kisfiú még él. „Bár a gyógyszer lelassítja állapotának előrehaladását, az az 52 orvos és PH-szakember, akik Zac esetének megvitatására jöttek össze, egyetértenek abban, hogy a transzplantáció az egyetlen életmentő lehetősége„ – mondta az édesapa.

 

2019 decemberében a Zac-ot egy Hickman-vezetékkel szerelték fel. Az epoprostenol gyógyszer fokozza a véráramlást a kisfiú tüdejének szűkült ereiben. Egy kis hátizsákban folyamatosan magával kell hordania a szivattyút, ami rá van kötve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

metropol.hu

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KOMPOST

Lebuktak: Vulkánba bújt el az UFO, megszólalt a szakértő

KOMPOST

„Kiráz a hideg!” - Dühös anya szelleme kísértette a házfelújítást

KOMPOST

Szörfdeszka alakú UFO száguldott el a Hold előtt - Fotó

KOMPOST

Figyelmeztet a NASA: Ütközési pályára állt egy gyilkos aszteroida

KOMPOST

Démoni baba tartja rettegésben a lakókat

KOMPOST

Sokkot kaptak az orvosok, amikor meglátták, mi van a beteg férfiasságán

KOMPOST

Sokkot kaptak az orvosok, amikor meglátták, mi szorult a férfi fenekébe

KOMPOST

UFO jelenség okozott pánikot, sokkot kaptak a látottaktól az emberek - Fotó