KOMPOST

Ó, szegény! 150 évig vár a szexre ez a szerencsétlen gerinces

Ez a különleges tengeri élőlény egyrészről a világ egyik legszerencsésebb faja, hiszen akár 500 évig is élhetnek az egyedei, másrészről éppen ez okból iszonyú sokáig kell várnia a szexszel.
címkék:
  • Szerző: Buster

Tulajdonképpen a grönlandi cápa bőven ráér az utódnemzéssel, vagyis a fajfenntartással való foglalkozással, hiszen alapvetően 400, de akár 500 évig is élhet, ha nem fogják ki. Mivel ez a különleges faj hihetetlenül lassan fejlődik, így ahhoz is 150 év kell neki, hogy egyáltalán érdeklődni kezdjen egy ellenkező nemű társa iránt, vagyis ivarérett legyen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Northfoto

Őt persze ez nyilván nem zavarja, de azért emberként meglehetősen furcsa belegondolni, hogy a Somniosus microcephalus egyedei akár két emberöltőnyit is úszkálnak a Jeges-tengerben vagy az Atlanti-óceánban, mire eszükbe jut, hogy szaporodni kéne.

Csak elméletben képzeljük el a szituációt, amikor két 75 év körüli „tinicápa” összefut, tetszenek is egymásnak, de egész egyszerűen még nagyon nem jött el az ő idejük. Ilyenkor nem marad más választásuk, mint az igen hosszú, 75 éves jegyesség, vagy legrosszabb esetben megbeszélhetik, hogy újabb 75 év múlva találkoznak ennél vagy annál a korallzátonynál.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?