Létrehozva: 2023.05.31.

Dühösek az osztrákok. 15 hónapon belül negyedszer emelik a lakásbérleti díjakat

Az átlagos lakások bérlői havi 173 euróval fizetnek többet.

Rekordinfláció, hatalmas drágulás: egyre több bécsi szenved a jelenlegi helyzettől. Különösen a magas bérleti díjak sodornak sokakat a kétségbeesés szélére, és a jövő nem tűnik rózsásnak. A következő bérleti díjemelés júliusban várható- írja a heute.at. A kategóriabérleti díjak ismét emelkednek, ezúttal 5,51 százalékkal. 15 hónapon belül ez immár a negyedik emelés, ami összességében közel 24 százalékos növekedést jelent a Munkaügyi Kamara (AK) számításai szerint. A négyzetméterenként ár az A kategóriában 4,23 euróról 4,46 euróra nő, a B kategóriában 3,18 euróról 3,36 euróra, a C  kategóriában 2, 12 euróról   2,24 euróra, míg a D, "használhatatlan" minősítésű kategóriában 1,06 euróról 1,12 euróra nő a négyzetméterenként tarifa.

Trams on Wiedner Gurtel near Hauptbahnhof, Vienna, Austria
Fotó: ANDREW MICHAEL

„Ezt az emelést sokan már nem tudják megfizetni” – mondja Walter Rosifka lakásjogi szakértő.

 "A bérleti díjak emelése mintegy 23,3 millió euróval növeli a háztartások terheit. Ez így nem mehet tovább. Sürgősen tehermentesíteni kell a bérlőket." Az AK azt követeli, hogy a bérleti díjakat évente csak  egyszer  növelhessék, és az emelést két százalékra kell korlátozni.

Az "átlagos lakások" bérlői 173 euróval többet fizetnek

Júliustól mintegy 135 000 háztartásnak ismét többet fizetnie a lakhatásért. Ennek oka az a törvényi előírás, ami kimondja, ha az infláció meghaladja az 5 százalékot, a szakminiszternek be kell jelentenie az emelést. A szakszervezeti kötődésű Momentum Intézet szerint 2025-ig árfék nélkül 28 százalékkal emelkednek a régi épületek bérleti díja.

A heute.at megkérdezte a bérleti díjemelésről néhány bécsi lakos véleményét, és a többség arról számolt be, hogy idén kerüli az éttermet, és nem megy nyaralni. A 76 éves Christa azt mondta: "

Az élet drága lett. Sok mindent már nem engedhet meg magának".

 Egy  76 éves férfinak van néhány ismerőse, akiknek most a szociális piacokon kell vásárolniuk, mert alig tudják finanszírozni az életüket. Ezt a 72 éves Viktor is megerősíti. Ő maga nem aggódik, mert jó nyugdíjat kap, de néhány  barátja helyzete "katasztrofális". Már nem találkozhat velük a kávéházban, mert minden fillért kiadását kétszer is meg kell kell fontolniuk. 
 

A 88 éves Leon tanácstalan, és azt mondja: "Valamit tenni kell, de a kormány nem tesz semmit".

 A nyugdíjas Christa úgy véli: "A kormánynak jobban kell támogatnia az embereket, sok nyugdíjas nagyon rosszul jár." Viktor keményen fogalmaz, ő az EU-ban látja a fő hibát: 

"A háború miatt minden drága lett, az EU most nagyon rossz úton jár."

 Christine kevésbé borúlátó, elmondása szerint az osztrákokat már most is kellőképpen támogatják. A bérleti díj fékezését azonban észszerűnek és szükségesnek tartja.

Ausztria a bérlők országa

Ausztriát  a bérlők országaként tartják számon: a 43 százalékos bérleti arányával dobogós helyen van Európában – csak Svájcban (58%) és Németországban (49%) van arányosan több lakást bérlő háztartás. Ami az élethelyzetet illeti, jelentős különbségek vannak a bérlők és a ház- vagy lakástulajdonosok között. A lakástulajdonosok átlagosan kétszer akkora lakrészben élnek, mint a bérlők. Fordított a helyzet a lakhatási költségeknél (bérleti díj, működési költségek, hitel kamatai, fűtés, energia, karbantartás). A magán bérlakásokban élők  jövedelmük átlagosan 30%-át költik lakásra, a szövetkezeti, illetve a közösségi bérlők jövedelmük mintegy negyedét, míg a ház- és lakástulajdonosok jövedelmük 16, illetve 11 százalékát fordítják a lakhatásra. Az MVÖ felmérése szerint a 700 euróig terjedő lakhatási költségeket indokoltnak tartja a többség. A megkérdezettek mindössze 14%-a tartja túl magasnak akár az 500 euróig terjedő lakhatási költségeket is. Az 501-700 euró között bérleti díjak eseteében  38%-ra emelkedik azok aránya, akik ezt drágállják. 701 eurótól felfelé pedig ez az arány 52%-ra emelkedik, az 1100 euró feletti lakhatási költségeket  a megkérdezettek 76%-a túlzónak tartja.

 

 

origo.hu

Itt a világháború, egy EU-tagország katonákat küld Ukrajnába

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Az oroszok ismét áttörtek, az ukránok most Krasznohorivkánál tartóztatták fel őket, Csasziv Jarból szinte semmi nem maradt

ripost.hu

Kegyetlenül nekimentek Hosszú Katinkának, de az úszónő is visszavágott

hirtv.hu

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Sikoltozva kért segítséget 5 hónapos babájához az anya, már nem tudtak rajta segíteni

KÜLFÖLD

„Búcsúzz el apától!” – Megölte gyermekét, majd öngyilkos lett az anya

KÜLFÖLD

„Repülj a magasba, gyönyörű angyalunk!" - szívszorító szavakkal búcsúzik a család a 21 éves szőke szépségtől

KÜLFÖLD

Az ország legborzasztóbb gyilkossága: tucatnyi késszúrással végzett testvéreivel egy férfi