Létrehozva: 2023.05.11.

Lejárt a „Trump-rendelet”, migrációs invázió fenyegeti Amerikát

Naponta akár 13 ezer illegális bevándorló is érkezhet az Egyesült Államokba.

Greg Abbott texasi kormányzó különleges katonai erőket vezényelt a mexikói határra, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók többezres hullámainak akadálytalan betörését az országba. A republikánus politikus szerint erre azért van szükség, mert május 11-én lejárt az úgynevezett 42-es jogcím hatálya, amely alapján eddig fennállt annak a lehetősége, hogy a migránsokat visszaküldjék Mexikóba – írja a hirado.hu a Dailywire amerikai hírportálra hivatkozva.

Greg Abbott texasi kormányzó különleges katonai erőket vezényelt a mexikói határra (Facebook)

A illegális migránsok feltartóztatására az úgynevezett zöldsapkásokat, a Nemzeti Gárda különleges, taktikai alakulatait vetik be Texasban. A művelet célja, hogy lelassítsák a Közép- és Dél-Amerikából érkező migránstömegek várhatóan megugró létszámú hullámait. Greg Abbott többször is nyíltan bírálta Joe Biden amerikai elnököt az úgynevezett „nyitott határok politikája” és a „42-es jogcím”, a Trump-adminisztráció közegészségügyi rendeletének megszüntetéséről szóló döntése miatt, amely lehetővé tette az illegális bevándorlók azonnali kiutasítását. Donald Trump korábbi amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások idején hozta meg ezt a rendelkezést az Egyesült Államok törvénykönyvének 42. cikkelyére hivatkozva.

Bűnözés határtalanul

Egyes becslések szerint a rendelkezés megszüntetése az illegális migráció újabb hullámát hozhatja magával, naponta akár 13 ezer illegális migráns belépésével.

A Texasi Nemzeti Gárda hétfői közleménye szerint az alakulatok közreműködnek „a határ biztosításában, a Texasba irányuló kábítószer-, fegyver- és embercsempészet megállításában, valamint a határokon átnyúló bűnözés megelőzésében, felderítésében és a bűnözők elfogásában”. Abbot bejelentette, hogy sor kerülhet a Texas Tactical Border Force keretéből akár 10 ezer speciálisan kiképzett nemzeti gárdista, emellett a texasi véderő 1200 katonájának bevetésére a texasi határ biztosításása érdekében.

A kormányzó sajtótájékoztatóján kijelentette: a katonákat a határ mentén lévő „forró pontokra” vezénylik, „hogy visszaverjék és visszafordítsák azokat a migránsokat, akik illegálisan próbálnak bejutni Texasba.” Hozzátette: a zöldsapkások azonosítják és betömik a határ védelmi rendszerének réseit, és lezárnak mintegy 29 átkelőhelyet.

A Nemzeti Gárda különleges alakulatai többek között repülőgépeket, hajókat, éjjellátó berendezéseket és rohamfelszereléseket is igénybe vesznek. A közleményből kiderül: az alakulatok a Rio Grandén több száz folyami mérföldön át járőröznek, drónokat és helikoptereket is bevetve.

Rendkívüli állapot

Raul Ortiz, a határőrség vezetője a múlt héten arról számolt be, hogy a rendfenntartó erők három nap alatt több mint 22 000 elfogást hajtottak végre a déli határon – ez napi 7000 főnyi illegális migráns behatolását jelenti.

Joe Biden a múlt héten szintén bejelentette, hogy a kormány 1500 katonát küld a déli határra „adminisztratív és logisztikai feladatok ellátására”, s emellett a határőrségre bízza a határőrizetet és a migránsok elfogását. A Fox News felidézi: miközben Bidennek ezt a lépését néma csendben fogadta a sajtó, valóságos hisztériakeltés folyt a Trump-időszakban, amikor az akkor hivatalban levő elnök küldött katonákat ugyanide.

El Paso demokrata polgármestere, Oscar Leeser rendkívüli állapotot hirdetett városában a 42-es jogcím lejárta előtt. A város utcáin már most is illegális migránsok alszanak.

A szükségállapotot bejelentő sajtótájékoztatón Leeser elmondta, hogy Juarezben járt, és látta, hogy a migránsok az amerikai határ túloldalán táborozva várják a jogszabály lejártának időpontját.

Abbott kormányzó azt mondta, hogy folytatja a migránsok buszokkal történő elszállítását a demokraták által irányított városokba, például Chicagóba és New Yorkba, valamint együttműködik az állami törvényhozókkal annak érdekében, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák a Mexikóból illegálisan Texasba történő belépést, és 10 éves minimális börtönbüntetéssel sújtsák.

 

origo.hu

Szánalmas kudarc: nem tudták Magyar Péterék összegyűjteni az ajánlásokat, nem tudják leadni a megyei listákat

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

ripost.hu

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Könyörgött, de hiába: Iszonyatos fájdalmak kínozták a fiatal férfit, az orvosok is csak tehetetlenül nézték

KÜLFÖLD

Tragédia történt a cirkuszban, négyéves kislány az áldozat

KÜLFÖLD

30-szor diagnosztizálták félre a kislányt, szörnyű betegséggel küzd

KÜLFÖLD

Tragédia: A kórház hetedik emeletéről zuhant le egy férfi, azonnal szörnyethalt