Létrehozva: 2023.06.30.

Joe Bidennek nem tetszik, hogy eltörölték a faji alapú megkülönböztetést az amerikai egyetemeken

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság lerombolta a faji megkülönböztetés egyik utolsó bástyáját.

Az Alkotmánybíróság szerepét is ellátó amerikai Legfelsőbb Bíróság (Supreme Court) tagjai kétharmados többséggel, 6-3 arányban alkotmányellenesnek nyilvánították csütörtökön a faji alapú megkülönböztetést a felsőoktatási felvételi eljárásban. A döntés értelmében véget kell vetni annak az évtizedes gyakorlatnak az amerikai egyetemeken, amely a színes bőrű (afroamerikai) diákokat részesítette előnyben - a többiekkel szemben - a jelentkezések elbírálása során  - írja BBC.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete Washingtonban 

A Legfelsőbb Bíróság döntése egy évek óta húzódó jogi csatározás végére tett pontot. A Diákok az Igazságos Felvételiért (Students for Fair Admission) nevű, nagyrészt ázsiai diákot tömörítő szervezet még 2014-ben indított pert a Harvard Egyetem ellen az intézmény felvételi gyakorlata miatt. A felperesek szerint az intézmény megsértette a faj, a bőrszín és az etnikai származás alapú diszkrimináció tilalmát kimondó állampolgári jogokról szóló törvényt (Civil Rights Act) azzal, hogy előnybe részesített a fekete felvételizőket az ázsiai, a fehér és a spanyol ajkú amerikaiakkal (hispanic) szemben. A Diákok az Igazságos Felvételiért később az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) ellen is pert indított ugyanezen okok miatt. A fenti felvételi rendszert megerősítő, alsóbbrendű bírósági határozatok ellen a szervezet rendre fellebbezett, így jutott el az ügy a Legfelsőbb Bíróságra. 

"Sok egyetem sokáig tévesen úgy gondolkodott, hogy az adott egyént nem a legyőzött kihívások, a megszerzett készségek vagy a megtanult leckék, hanem a bőrszíne alapján kell értékelni"

- fogalmazott a döntés indoklásában John Roberts főbíró, aki szerint az egyetemi felvételik sok tekintetben azon a káros sztereotípián alapultak, hogy egy fekete diák tud olyasmit magával hozni, amit egy fehér nem.

Clarence Thomas, bíró, aki a Legfelsőbb Bíróság második afroamerikai tagja a többségi döntést megszavazása mellett azzal érvelt, hogy az világossá teszi: az egyetemek eddigi felvételi gyakorlata nem más volt, mint egy irányt tévesztett, faji alapú különbségtétel, amit arra találtak ki, hogy biztosítsanak egy bizonyos faji-összetételt a bekerülő évfolyamokon. Hozzátette, hogy “fájdalmasan tisztában van azzal”, hogy a diszkrimináció milyen szenvedést okozott a saját faja tagjai számára, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban érvényesül az Alkotmányban és a Függetlenségi nyilatkozatban lefektetett alapelv miszerint, “minden ember egyenlőnek teremtetett, egyenlő állampolgár, és a törvény előtti egyenlő elbírálásban részesül".

. Clarence Thomas emellett leszögezte, hogy az alkotmány "színvak", és az egyetemeknek is annak kell lennie.

A kilencfős Legfelsőbb Bíróság tagjai 6-3 arányban szavazták meg a faji alapú megkülönböztetés eltörlését az egyetemeket

A történelmi jelentőségű határozat - elsősorban pártpolitikai törésvonalak mentén - rendkívül megosztotta az amerikai közvéleményt. A republikánusok szerint a döntés eltörli a faji alapú megkülönböztetés egyik utolsó bástyáját, és lehetővé teszi a diákok számára, hogy a képességeiknek megfelelően nyerjenek felvételt az egyetemekre. Ezzel szemben a demokraták úgy vélik, hogy a határozat erősíti az etnikai egyenlőtlenséget az oktatásban. 

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy határozottan elítéli a bíróság csütörtöki döntését, amely szerinte semmiképp sem lehet végleges. Az elnök úgy véli, az Egyesült Államokban még mindig súlyos probléma a diszkrimináció. „Ez nem egy normális bíróság” – minősítette a döntésben résztvevő kilenc bíró munkáját.

Donald Trump korábbi amerikai elnök, „nagy napként” értékelte a döntést. „Végre megjutalmazzák a rendkívüli képességekkel rendelkező amerikaiakat” – írta a közösségi oldalán a volt kormányfő.

Barack Obama korábbi elnök, az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke szintén egyet nem értésének adott hangot a legfőbb jogi fórum döntése nyomán, aki feleségével együtt úgy fogalmazott, hogy “megszakad a szívük a fiatalokért”, akik érintettjei a döntésnek. Közben Tim Scott szintén afroamerikai szenátor, republikánus elnökjelölt-aspiráns méltatta a döntést, amit szavai szerint ünnepelni kell, és hazugságok terjesztésével vádolta Barack Obamát.

A Finnancial Times üzleti szakportálnak nyilatkozó jogi elemzők szerint a Legfelsőbb Bíróság döntésének hatására peres eljárások zúdulhatnak azokra a vállalatokra, melyek faji alapon, a sokszínűség jegyében döntötték el, kit vesznek fel bizonyos pozíciókra. „A faji alapú munkaerőfelvétel napjai meg vannak számlálva" - fogalmazott a lapnak Will Hild, a Consumers Research konzervatív jogvédő csoport vezetője. Elmondása szerint az Egyesült Államok törvényei tiltják a faji kvóták és a faji hovatartozás figyelembevételét az állásra jelentkezők értékelése során, ezt azonban rengetek cég szándékosan figyelmen kívül hagyta, hogy befogadónak tűnjön.

 

origo.hu

15 színész, akik tragikus körülmények között haltak meg

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

hirtv.hu

Fordulat következett be a Nemzeti Színházban történt balesetről szóló nyomozásban

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 8.: a Kos újrakezd valamit, a Mérlegnek szerencsés napja lesz

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Könyörgött, de hiába: Iszonyatos fájdalmak kínozták a fiatal férfit, az orvosok is csak tehetetlenül nézték

KÜLFÖLD

Tragédia történt a cirkuszban, négyéves kislány az áldozat

KÜLFÖLD

30-szor diagnosztizálták félre a kislányt, szörnyű betegséggel küzd

KÜLFÖLD

Tragédia: A kórház hetedik emeletéről zuhant le egy férfi, azonnal szörnyethalt