Létrehozva: 2023.07.10.

A magyarhoz hasonló migrációs népszavazás lesz Lengyelországban

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes szerint a referendum Lengyelország sorsáról fog dönteni.

A varsói parlament alsóháza pénteken megszavazta, hogy az ősszel esedékes általános választásokkal egy időben népszavazást tartsanak migránsok kötelező befogadásáról. A népszavazást a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt javasolta azt követően, hogy az uniós tagországok belügyminisztereinek június eleji értekezletén előzetes megállapodást született a migránsok Európai Unión (EU) belüli áthelyezését célzó, kötelező szolidaritási mechanizmusról. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő egy korábbi nyilatkozata szerint a népszavazáson az állampolgároknak egy kérdést tennének fel, amely arra vonatkozna, hogy Lengyelországnak bele kell-e egyeznie a migránsok kötelező áthelyezésébe. Ebből kiindulva a lengyel referendum hasonló lehet a 2016-os magyarországi népszavazáshoz, melyen a választópolgárok 98 százaléka utasította el, hogy az Európai Unió nem magyar állampolgárokat telepíthessen kötelezően Magyarországra. 

Katowice,,Poland,November,19,,2022,-,Meeting,Of,The,President
Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes szerint a migrációs népszavazás Lengyelország sorsáról fog dönteni

Mivel a lengyel alsóház már elfogadta, a népszavazást lehetővé tevő jogszabály most az ellenzéki többségű szenátus elfogadadására vár. Az őszi parlamenti választások időpontjáról Andrzej Duda lengyel államfő még nem döntött. A migrációs népszavazást nem támogatja a lengyel ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO), valamint a második legnagyobb ellenzéki frakció, a Baloldal sem. Az ellenzéki pártok közül viszont a jobboldali Konföderáció és a Kukiz’15 tömörülés támogatja az ötletet.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke szombaton azt mondta, hogy az európai uniós migrációs csomagról szóló népszavazás Lengyelország és a lengyelek sorsáról fog dönteni.

Donald Tusk, aki a KO legnagyobb pártjának, a Polgári Platformnak az elnöke szombaton kijelentette: a PiS „cinikusan, kizárólag a választások miatt találta ki” a migrációs népszavazást. A kormánynak nincs „valódi migrációs politikája”.  Sőt, a kormánypártra rálicitálva Tusk éppen Kaczynskit vádolta meg külföldi vendégmunkások tömegeinek behozatalával, és a franciaországi eseményekre utalva erőszakos migránstömegekkel riogatott.

Június végén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tervezett népszavazásra utalva kijelentette: kormánya „több millió lengyel állampolgár nevében” elutasítja majd az uniós migrációs mechanizmust. Korábban a miniszterelnök azt is közölte:

Nem engedünk a kényszer-betelepítésnek. Lengyelország ellenzi, hogy az embercsempészek diktálják az uniós szabályozásokat!

A mechanizmust Lengyelország és Magyarország sem az uniós belügyminiszterek június eleji, sem az állam-, illetve kormányfők június végi értekezletén nem támogatta.

Jacek Karnowski, a wpolityce.pl főszerkesztője szerint a lengyelek megérdemlik, hogy népszavazáson dönthessenek az illegális bevándorlók kötelező uniós betelepítéséről. Szerinte erre akár a választással párhuzamosan is sor kerülhetne, hiszen, elmondása szerint, az egyetlen lehetséges időpont erre a parlamenti választás napja lehet. Karnowski kihangsúlyozta: nem csak 2000 bevándorlóról szól a kötelező kvóta, hanem arról, hogy innentől kezdve megnyílik egy csatorna, amelyen keresztül a jövőben akár 200 ezer, sőt, akár 2 millió illegális bevándorlót is Lengyelországba telepíthetnek.

 

origo.hu

Így meztelenkedtek a legdögösebb magyar bombázók a kommunizmus reklámjaiban - fotók

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

metropol.hu

74 évvel ezelőtt nyitott, ma már szinte nyoma sincs a főváros egyik legnagyobb attrakciójának

vg.hu

Óriási bérrobbanás van Magyarországon – meglepő számokat közölt a fizetésekről a KSH

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

magyarnemzet.hu

Itt a hivatalos közlés: részeg lehetett a motorcsónak vezetője, a szállodahajó kapitánya pedig tudott az ütközésről, csak nem érdekelte

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Újabb lépések a világháború felé? Kötelező európai sorkatonaságot és közös atomfegyvert akar Brüsszel

KÜLFÖLD

180 fokos fordulatot vett az EU, megállíthatatlanul sodródunk a háború felé

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Újabb robbanás: A teraszajtót is kivitte a helyéről, lángok martaléka lett a gyerekszoba

KÜLFÖLD

"Szerencsés, hogy túlélte" – szörnyű baleset, lángolt a tündéri négyéves kislány

KÜLFÖLD

Borzalmas tragédia: Összeomlott egy színpad, többen is meghaltak

KÜLFÖLD

Napokig ült egy nő a verandán, mire rájöttek: rég meghalt