KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.05.

Kormányválságot okozhat a bevándorlási törvényjavaslat Franciaországban

Lényegében mindenki szembefordult az Emmanuel Macron vezette kormánypárttal.

Bizalmatlansági indítványt adhat be a kormányt támogató Köztársaságiak pártja, ha az Emmanuel Macron vezette kormánypárt a törvényhozás megkerülésével keresztülveri az illegális migránsok legalizálását lehetővé tevő bevándorlási törvényt – jelentette be a kormányt támogató Köztársaságiak (LR) első embere.

Soha nem fogunk megszavazni egy olyan szöveget, amely csalásra buzdítja az illegális bevándorlókat!”

- hangsúlyozta Bruno Retailleau, a jobbközép Köztársaságiak szenátusi frakciójának vezetője a CNews francia hírtelevíziónak nyilatkozva.

MACRON, Emmanuel
Kormányválságot okozhat a bevándorlási törvényjavaslat Franciaországban

Egy papír mind felett

A francia kormány bevándorlási törvényjavaslata a „hiányszakmákban” dolgozó, papírokkal nem rendelkező bevándorlók státusának törvényesítését írja elő. Bár mindössze egy hónap van csak hátra addig, hogy a szenátus november 6-án megvizsgálja a javaslatot, a konzekvensen bevándorlópárti Gérald Darmanin belügyminiszter törvényjavaslata még nem talált többségre a testületben.

Bruno Retailleau ellenzéki frakcióvezető arra utalt, hogy a törvény elfogadása esetén a státusukat legalizálni óhajtó migránsoknak mindössze valami papírt kéne szerezni arról, hogy valahol alkalmazzák őket.

A konzervatívok heves ellenállását látva a kormányzat részéről kilátásba helyezték, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök ismét él a számára rendelkezésre álló, 49.3-as, a nyugdíjtörvény kapcsán hírhedtté vált jogszabállyal, amely lehetővé teszi, hogy az államfő a törvényhozás nélkül, gyakorlatilag egy személyben érvényesítsen egy törvényjavaslatot – közli a Le Figaro.

„Ha 49,3 lesz, annak következménye egy bizalmatlansági indítvány lesz”

fenyegetőzött erre Éric Ciotti, az LR elnöke.

A jobboldal ritkán támogatja ezt az instabilitáshoz vezető lépést: amikor Macron a 49.3-as törvénnyel élt a nyugdíjreform ügyében, mindössze 19-en szavaztak a bizalmatlansági indítvány mellett.

A legitim Franciaország

Most viszont motiváltabbak lehetnek a konzervatív képviselők: a republikánusok régóta ellenzik a bevándorlási törvény 3. cikkelyét, amely a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban dolgozó, az országban illegálisan tartózkodó, papírokkal nem rendelkező munkavállalók legalizálásáról rendelkezik.

Ciotti, aki szerint ez a javaslat veszélyes az ország kohéziójára nézve, meggyőzte pártját, hogy támogassa a bizalmatlansági indítványt a törvényjavaslat áterőltetése esetén.

Bruno Retailleau fogalmazta meg a konzervatívok egyik fontos ellenvetését: szerinte a kormánynak a már legálisan Franciaországban tartózkodó munkavállalók foglalkoztathatóságára kellene inkább összpontosítania.

„Van 450 ezer legálisan az országban tartózkodó bevándorló, aki munkanélküli. Van 1,4 millió fiatal is az országban, aki sem iskolába, sem munkába nem jár, és közel 2 millió francia munkanélküli. Velük mit fogunk kezdeni?"

– tette fel a kérdést Retailleau, a Köztársaságiak vezető szenátora.

Tartózkodó szövetséges

Szintén ellenzi a 49.3-as törvény alkalmazását, a bevándorlási törvény erőszakos keresztülverését a centrista MoDem, a kormányzó Reneszánsz párt szövetségese. Miközben a Le Point által idézett Darmanin azzal érvel az illegális migránsok helyzetének legitimizálása mellett, hogy marokkói idénymunkások nélkül megbénul a francia mezőgazdaság, a liberális francia hetilap cikkéből kiderül: bár Francois Bayrou, a MoDem elnöke nem zárkózik el a javaslat elől, nem támogatja a 49.3-as cikkely segítségével annak elfogadását.

"A törvény vitája körüli politikusi szerepvállalások már a 2027-es elnökválasztást vetítik előre"

– jegyzi meg a Le Point –, hiszen a vitát politikája népszerűsítésére is felhasználó Bayrou éppúgy lehetséges elnökjelölt, mint a jelenlegi belügyminiszter, az álláspontja védelmezését szintén propagandisztikusan kezelő Darmanin.

Olivier Véran kormányszóvivő mindeközben a BFM TV francia hírtelevízióban még azon is csodálkozott, egyáltalán hogyan lehet valaki ellene a javaslatnak – szerinte ráadásul éppen a Köztársaságiaknak lehet fontos ez a javaslat, hiszen a párt kiemelten foglalkozik a bevándorlással.

 

origo.hu

Jelentős államok vezetőivel tárgyalt Vlagyimir Putyin

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

magyarnemzet.hu

Ezt mondta Neuer az óriási potyája után, ami a Bayern kiesésébe került

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

travelo.hu

Kifogták a világ egyik legvérszomjasabb cápáját az Adriából

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Gyászol a rádiós: 12 hét alatt veszítette el szeretett édesanyját

KÜLFÖLD

Elképesztő: 1600 éves leletre bukkant kertészkedés közben egy tanár

KÜLFÖLD

„Ez volt életem legszebb napja, de nem tudtam, hogy az lesz vele az utolsó” – Kórházi esküvője másnapján elhunyt a súlyos beteg férj

KÜLFÖLD

Súlyos hiba: egy vagyonnal rövidítette meg a pincér az idős asszonyt