KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.15.

Európa egyik leggazdagabb országa "fizetős" evakuációs járatokat indít Izraelbe

A különös döntést sokan megdöbbenéssel fogadták.

Hatalmas felháborodást váltott ki Norvégiában, hogy a külügyminisztérium által Izraelbe küldött evakuációs repülőjáratokra csak úgy kerülhetnek föl az országból menekülni próbáló norvégok, ha "kifizetik a szállítási költségek egy részét" - jelentette a helyi sajtó. 

Norvégia "fizetős" evakuációs járatokat indít Izraelbe

A norvég külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy evakuációs repülőjáratokat indít Oslo és Tel Aviv között, hogy az Izraelben rekedt állampolgárai elhagyhassák a közel-keleti országot. A tárca ugyanakkor azt is közölte, hogy művelet végrehajtásához nem katonai gépeket fognak használni, hanem a Norwegian Air légitársasággal kötnek alkalmi szerződéseket, így az utazási költséget átterhelik az evakuáltakra. Ez személyenként 5-6 ezer norvég korona is lehet, ami átszámítva durván 160-200 ezer forint.

A külügy szóvivője úgy fogalmazott, hogy azoknak a norvég állampolgároknak, akik „élni szeretnének ezzel a lehetőséggel”, e-mailt kell küldeniük a minisztériumnak, és „meg kell téríteniük a szállítási költségek egy részét”.  

A külügyminisztérium hivatalos Facebook-oldalán többen is szóvá tették, hogy más országok már rég ingyen kimenekítették az állampolgáraikat Izraelből, A norvégok evakuációját azonban csak most tervezik, ráadásul pénzért.

A VG helyi bulvárlap terjedelmes cikkben számolt be egy norvég turista vesszőfutásáról, aki már több egymillió forintnak megfelelő összeget költött repülőjegyekre, hogy elhagyhassa Izraelt, de az összes járatát törölték. Most pedig a norvég államnak is fizethet, hogy kimenekítsék. 

Norvégia egyik leggazdagabb embere, a Start futballklub alapítója és vezérigazgatója, Terje Marcussen "az országra nézve szégyennek" nevezte a külügyminisztérium fizetős evakuációs járatait. 

Norvégiával szemben Magyarország ingyen menekített ki eddig három repülőjárattal több mint 330 magyart, köztük 46 gyermeket Izraelből. Sokan vannak azonban, akik még mindig országban vannak, és egyelőre nem tudnak hazajutni. Szijjártó Péter bejelentette, a kormány újabb evakuációs műveletet indít az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatása érdekében.

„Azon vagyunk, hogy minél előbb mindenkit biztonságban tudhassunk, azonban a mostani háborús körülmények minden egyes döntésünknél nagyon körültekintő és óvatos mérlegelést tesznek szükségessé. De mindaddig természetesen, amíg lesznek magyar állampolgárok Izraelben, addig mindenkivel tartjuk a kapcsolatot”

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette: szárazföldi úton négy ponton, Jordánia és Egyiptom irányába lehet elhagyni Izraelt, ám ezek az átkelők a nappali órákban vannak nyitva. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a konzuli szolgálat munkatársai a repülőtereken is megpróbálnak lecsapni az üres helyekre, de légi úton egyre nehezebb és veszélyesebb elhagyni Izraelt.

Az izraeli magyar konzulátus ezen túlmenően azt javasolja a kint rekedt magyaroknak: aki tud, hajóval utazzon Ciprusra, ahonnan minden nap biztonságos repülőjáratok indulnak Budapestre.

Az evakuáció rendkívül nagy kihívást támaszt a nemzetközi közösség számára, az izraeli repülőtereket ugyanis a légicsapások miatt többször lezárták, járatok százait törölték. Izrael lakosságának csaknem egyötöde – mintegy kétmillió ember – kettős vagy külföldi állampolgár, és nagyon sok, évi több mint 4,5 millió turista érkezik az országba.

Dániából például csak szerdán indult útnak egy katonai szállítógép, holott ezerkétszáz dán állampolgár van Izraelben, és kilencven a palesztin területeken. A finn külügyminisztérium is szerdán közölte, hogy hamarosan megkezdhetik a finn állampolgárok kimenekítését.

Spanyolországban szerdán landolt az első evakuációs járat: kétszáz embert hoztak haza, de még több százan várnak arra, hogy felférjenek egy újabb járatra.

 

origo.hu

Rettenetes szörnyeket találtak

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

borsonline.hu

Nem takargathatja tovább Mikes Anna - Krausz Gábor odáig lesz a gyönyörtől

magyarnemzet.hu

Kiderült Koncz Zsuzsa titka, ezért lett ő „európai hazafi"

life.hu

II. Erzsébet kedvenc unokája nem Vilmos és nem is Harry volt

mandiner.hu

Sorsdöntő ügyben álltak Magyarország oldalára a csehek, ez sok mindent megváltoztathat

ripost.hu

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ötéves lett Harry herceg kisfia, váratlan, amit a királyi családtól kapott

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

"Azt hittem, mindjárt meghalok" - halált megvető bátorsággal védte az ikertestvérét egy nő

KÜLFÖLD

A vonatra felmászva akart videózni a 15 éves fiú, a nemi szervén érte súlyos áramütés

KÜLFÖLD

"Ezt a fájdalmat nem kívánom az elkövetőknek sem" - férje gyilkosának szemébe nézett az özvegy

KÜLFÖLD

Félrenyelte a bolognai spagettit a bölcsődében és meghalt egy kisfiú