KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.15.

Korábban elkényeztetett bulihercegnek tartották Dánia új királyát

Az 55 éves Frigyes a "pörgős életmódot" kedvelte fiatalként.

II. Margit dán királynő vasárnap hivatalosan is lemondott a trónjáról, a helyét pedig az idősebbik fia, X. Frigyes dán király vette át. A 83 éves II. Margit dán királynő szilveszterkor jelentette be, hogy a dán monarchia fennállásának csaknem 900 éve óta ő lesz az első dán uralkodó, aki önként távozik a hatalomból. A királynő nem indokolta lemondását, de nemrégiben egy nyilatkozatában elmondta, hogy miután tavaly februárban átesett egy komoly hátműtéten, elgondolkodott a jövőjéről.

Korábban elkényeztetett bulihercegnek tartották Dánia új királyát

Gitte Redder, a dán királyi család szakértője azt mondta a helyi sajtónak, hogy szigorú értelemben véve  X. Frigyes  sosem volt volt lázadó, de gyermekkorában és ifjúként is nyomasztotta a ráirányuló médiafigyelem és az a tudat, hogy ő lesz majd a király. 

A kamasz Frigyes neheztelt szüleire, mivel úgy érezte, hogy uralkodói feladataik teljesítése miatt elhanyagolták, ezért a gyors autókban és pörgős életmódban keresett vigaszt, és az 1990-es évek elején elkényeztetett bulihercegnek tartották. 1995-ben azonban, miután megkapta diplomáját az Aarhusi Egyetemen, kezdett megváltozni a róla kialakult kép.

Egyetemi évei alatt Frederik Henriksen álnéven a Harvardon is tanult Amerikában. A dán mellett angolul, franciául és németül is beszélő herceg a dán haditengerészetnél is szolgált, ahol a búváralakulat tagjaként a Pingo (Pingvin) becenevet kapta, és kitűnő eredménnyel fejezte be kiképzését.

2000-ben részt vett egy négyhónapos, 3500 kilométeres síexpedícióban Grönlandon. Népszerűsége egyre nőtt, különösen azt követően, hogy 2018-ban elindította az azóta hagyományossá vált éves közösségi rendezvényt, a Royal Run-t (Királyi futást).

Feleségét, Mary Donaldson ausztrál jogászt Sydney-ben egy bárban ismerte meg a 2000-es olimpiai játékok alatt. A modern gondolkodású, a művészetek és a sportok iránt érdeklődő házaspár négy gyermekét igyekszik minél hétköznapibb körülmények között felnevelni, többnyire állami iskolákba járnak.

II. Margit dán királynõ, valamint fia, X. Frigyes dán király és felesége, Mária

II. Margit művészként és a monarchia modernizálójaként is maradandó életművet vallhat magáénak. A láncdohányos királynő uralkodott a legrégebben Európában. Éppen 52 éve, 1972. január 14-én lépett Dánia trónjára, apja, IX. Frigyes halála után.

Amikor II. Margit elfoglalta a trónt, a dánoknak csak 45 százaléka akart monarchiában élni, a többség úgy gondolta, a királyságnak nincs helye a modern demokráciában. Margit azonban modernizálta az intézményt, megengedte, hogy két fia közrendű feleséget válasszon magának, és karcsúsította a monarchiát.

A dán királyi család ma a világ legnépszerűbbjei közé tartozik, és a dánok 80 százalékának támogatását élvezi.

II. Margit arra készült, hogy akárcsak a dán monarchia történetének minden uralkodója, ő is haláláig a trónon marad. Lemondása bejelentésekor idős korával és egészségi problémáival magyarázta döntését. A lemondása vasárnap vált hivatalossá, miután aláírt egy erről szóló nyilatkozatot a dán parlament rendkívüli ülésén.

Az örökösödési ceremónián a kormány képviselői vettek részt, valamint a királyi családból a trónról távozó királynő, az új uralkodó, X. Frigyes és ausztráliai születésű, 51 éves felesége, Mária, valamint legidősebb fiuk, a 18 éves Keresztély, aki mostantól az új trónörökös.

Az eseményre tízezrek utaztak fel a fővárosba a közel hatmillió lakosú ország minden részéből, ami a monarchia intézményének népszerűségét mutatja. Egy felmérés, amely Margit lemondásának bejelentése után készült, azt az eredményt hozta, hogy a dánok 82 százaléka szerint Frigyes jó uralkodója lesz az országnak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 színész, akik tragikus körülmények között haltak meg

origo.hu

Zelenszkij őrült üzenetben fenyegeti szövetségeseit

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

mandiner.hu

Szlovák állítás: Fico már nem tart igényt az ország déli részére

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

magyarnemzet.hu

A Fidesz ezeken a településeken visszaveheti az irányítást

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

magyarnemzet.hu

Jövő héten érkezik a végrehajtó, bezárhatják a legendás budavári cukrászdákat

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Tragédia: A kórház hetedik emeletéről zuhant le egy férfi, azonnal szörnyethalt

KÜLFÖLD

Bibliai csapás érte Iránt: élő halak potyogtak az égből – videó

KÜLFÖLD

Teljes rémület: Láncfűrészes férfi rohangált fényes nappal az utcán, még a rendőrséget is üldözőbe vette

KÜLFÖLD

Putyin medvével birkózó testőre lehet az új orosz védelmi miniszter