KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.23.
Módosítva: 2024.02.23.

Milka cég: nekünk a profit számít, Oroszországban maradunk

A Milka gyártója nem szándékozik lemondani orosz érdekeltségeiről.

Meglepően őszinte interjút adott a Financial Timesnak a Mondelez International, a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatának vezérigazgatója. A cég oroszországi tevékenysége kapcsán Dirk Van de Put kijelentette, hogy ez a kérdés “nem érdekli erkölcsileg” a legnagyobb részvényeseket, nekik a pénzügyi eredmény a fontos, ezért még csak ötlet szintjén sem merült fel a részükről, hogy elhagyják az orosz piacot.

Dirk Van de Put közölte: a részvényeseket nem érdekli morálisan az Oroszországból történő kivonulás

“Nem hiszem, hogy a befektetőket erkölcsileg érdekelné ez a kérdés. Ha van egy fontos orosz üzletágad, a kivonulás a vállalatra mért hatalmas csapás lenne"

- fogalmazott Dirk Van de Put, aki azt is elárulta, hogy a háború kirobbanása után egy uniós alap “feltett néhány kérdést” a Mondelez oroszországi tevékenységével kapcsolatban, de a vállalat egyetlen befektetője sem kérte, hogy hagyják el Oroszországot. “Semmilyen részvényesi nyomás nem volt ebben a kérdésben" - tette hozzá.

A vezérigazgató szerint az Oroszországból történő kivonulás azért sem lenne szerencsés, mert a cég termelőegységeit az oligarcháknak kellene hátrahagyni. "A nyugati vállalatok, amelyek eddig kivonultak, Vlagyimir Putyin orosz elnök barátaira hagyták vagyonukat" - mondta  Van de Put.

A csütörtökön megjelent interjú kapcsán mindenképp érdemes elmondani, hogy Mondelez legnagyobb részvényesei közé tartozik a Vanguard, a BlackRock és a Capital Group.

A Financial Times külön kiemelte, hogy a Mondelez az egyik legnagyobb, még mindig Oroszországban működő nyugati vállalat. A csokoládé, az édességek és a kekszek értékesítésében a cég piacvezető Oroszorszában, a rágógumi és a nyalókák kategóriájában pedig a második helyen áll.  

A pénzügyi szaklap közlése szerint a Mondelez három nagy termelőüzemmel rendelkezik az országban, amelyek mintegy 3200 embert foglalkoztatnak. Az oroszországi üzletág 2023-ban a cég globális bevételeinek 2,8 százalékát adta, szemben a 2022-es 4 százalékkal. A cég olyan termékekkel van jelen a helyi piacon, mint a Milka, az Oreo, a Belvita és a Lay’s. Ezekkel és a hasonló áruikkal hatalmas nyereségre tettek szert az országban az utóbbi időszakban - különösen azóta, hogy kivonult számos nyugati versenytársuk a piacról.

A Mondelez korábban azzal indokolta a maradást, hogy „az átlagembereknek alapvető élelmiszereket biztosítanak, és az ő ellátásuk a kötelezettségük”. Ezzel a magyarázattal marad az orosz piacon egyébkén a francia Auchan és a svájci Nestlé is.

Az ukrán állami korrupcióellenes ügyészség (NAZK) tavaly májusban feltette a Mondelez International vállalatot a "nemzetközi háborús szponzorok" listájára. Az amerikai édességgyártó azzal érdemelte ki az "elismert", hogy más vállalatokkal ellentétben nem hagyták el Oroszországot.

Szakértők szerint az ukrán kormány  arra használja a listát, hogy reputációs károkat okozzon az Oroszországban jelentős üzleti érdekeltséggel rendelkező kiválasztott vállalatoknak. A listán jelenleg közel 50 nemzetközi márka, köztük a PepsiCo, a Nestle, a Mars, az Unilever, a Xiaomi, a Bacardi, a Leroy Merlin, a Procter & Gamble, az Yves Rocher és az Alibaba (az AliExpress tulajdonosa) található meg. Az OTP Bankot a magyar kormány politikai nyomására sikerült levetetni a listáról.

 

origo.hu

Mikes Anna elképesztő formában, a legrövidebb szoknyájában tért vissza

origo.hu

Itt a világháború, egy EU-tagország katonákat küld Ukrajnába

borsonline.hu

Hódi Pamela rózsaszín lufival jelentette be a szenzációs hírt: jön a harmadik

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek érzelmi tisztulást hoz a Bika újhold

mandiner.hu

Szalai Ádám nem hagyja magát, szembeszáll Szoboszlai Dominikkel

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

travelo.hu

Csoda a csodában: Felfedezték Nagy Sándor fürdőszobáját a híres palotában

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Az ország legborzasztóbb gyilkossága: tucatnyi késszúrással végzett testvéreivel egy férfi

KÜLFÖLD

Tragédia a cirkuszban: családja szeme láttára halt meg a 4 éves kislány

KÜLFÖLD

Harry hiába utazott haza, III. Károly nem akart vele találkozni

KÜLFÖLD

A bébiőrre riadt éjszaka egy édesanya: meghűlt a vér az ereiben attól, amit hallott és rohant át