Létrehozva: 2020.02.27.

Milyen játéktól lesz agresszív egy gyerek?

Nem csoda, ha a szülők aggódnak, hiszen a tévéből, internetről egyre több erőszak zúdul a gyerekekre. Pedagógusok és gyerekpszichológusok sem értenek egyet a kérdésben, vajon tiltani kell-e a játékfegyvereket.

Egyre több az élethű játékfegyver, és a fiúgyerekek imádnak játszani velük. De vajon káros a kisfiúk fejlődésére, ha játékpuskákkal, vagy kardokkal játszanak? Sok anyuka aggódik, hogy a csemetéje agresszív lesz tőlük, míg mások szerint segítik az egészséges fejlődést.

Minden játékfegyver tilos!

Nagyon sok szülő még a vízipisztolyokat is tiltja; éppen elég, hogy a gyerekek a barátaiknál, vagy az iskolában hozzáférnek. Attól félnek, hogy a gyermekek számára természetes lesz, hogy célkeresztbe vesznek valakit, és lelövik – anélkül, hogy felfognák, hogy azzal az életét vehetik el, vagy fájdalmat okozhatnak. A gyerekek ugyanis tapasztalás útján tanulnak – megégeti a kezét, tudja, mit jelent az, ha valami forró. De a játékpisztolyokat használva nem fogja fel, valójában micsoda pusztítást képes végezni egy fegyver.

A tiltott gyümölcs varázsa

Akik engedik a játékpisztolyokat, kardokat a gyerekeiknek, úgy gondolják, hogy a tiltással csak felcsigázzák a gyerek érdeklődését; ha valamit nem szabad, minden gyerek azért is csinálni akarja. A másik érvük a tiltást ellenzőknek, hogy a gyerek a kardos, pisztolyos játékok során megéli az agresszióját. A játék erre biztonságos tér, hiszen nincs akkora tétje az indulatoknak, mint a valóságban, és bármikor ki lehet lépni belőle – mindenki hallotta már gyerektől, hogy „Nem játszok tovább!” Az a gyerek, aki ezt soha nem tapasztalja meg, később rosszul fogja kezelni a konfliktushelyzeteket, és felnőttként nem tud majd uralkodni magán.

Mit mondanak a szakemberek?

A gyermekpszichológusok szerint a tinikori és a felnőttkori agressziót nem a játékfegyverek okozzák, hanem az, hogy mennyire képes valaki kordában tartani az indulatait. Ezt a képességet gyerekkorban lehet elsajátítani, később már csak terápiával korrigálható – és ezt a gyerekek főleg játék során sajátítják el. Azonban ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk a gyereket úgy játszani, ahogy akar, hiszen a túl agresszív játékkal kárt is tehet a másikban, és azt tanulja meg, hogy következmények nélkül okozhat fájdalmat másoknak. Figyelni kell a gyerekek játékát, beavatkozni, ha túl agresszívak, beszélgetni velük − és ha a szülő úgy látja, a gyerek túl agresszívan viselkedik, érdemes szakember segítségét kérni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

life.hu

Megdöbbentő: tigrisek és oroszlánok a fiatal lány legjobb barátai

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

mandiner.hu

Kiszivárgott: Magyarországot is érintő terve lenne Trumpnak, ha megválasztják

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

travelo.hu

Most nyitott új szálláshelyet, és hamarosan gyógyhellyé is nyilváníthatják ezt a termálfürdőt

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-