Létrehozva: 2020.02.21.

Mit csempésszünk a gyerek tányérjára, hogy könnyebb legyen a tanulás?

A gondosan összeválogatott gyerekmenü csökkenti a memória- és koncentrációzavarokat, valamint hatékony ellenszere a diszlexiának és a hiperaktivitásnak is. Néhány ételfajta különösen jót tesz a gondolkodásnak.

 

Fotó: Pixabay.com

Tanulási problémákra a vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális zsírsavakat és összetett szénhidrátokat is tartalmazó változatos és kiegyensúlyozott étrend lehet megoldás.

Hal: az intelligencia kulcsa

Az omega-3 zsírsavak a legfontosabb okosító tápanyagok. Rendszeres bevitelükre főleg 14 éves korig kell nagyon figyelni, amikor a gyerekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik. Ez a zsírsav szinte kizárólag a tengeri halakban található meg, elsősorban a lazacban, a heringben, a makrélában, a szardíniában, a pisztrángban és a tonhalban. A gyerekek által kedvelt halrudacska sajnos nem igazán jó választás, többnyire halreszelékből készítik és tele van káros adalékanyagokkal. Készíts inkább friss, vagy mélyfagyasztott halat az egész családnak! A konzerv tonhalak közül a saját levében eltett verziót válaszd, ebben van a legtöbb omega-3 zsírsav.

Tojás: a memória testőre

Fotó: Pixabay

Szerencsére mindig akad a hűtőben, és a legtöbb gyerkőc szereti. A tojás – különösen a sárgája – tele van agyserkentő vitaminokkal. A memória fejlődésében kulcsfontosságú B-vitaminfajta, a kolin például olyan nagy mennyiségben található meg benne, hogy egy 4-8 éves gyereknek két, egy 9-13 évesnek pedig három keménytojás fedezi a napi szükségletét. Reggelire kiváló energiaforrás, és biztosítja, hogy napközben jól teljesítsen a gyerek. Ráadásul magas fehérjetartalma miatt tojással a jóllakottság érzet tovább tart, mintha péksüteményt eszünk, pedig egy darab mindössze 70 kalóriát tartalmaz.

Zöld levelek: az elme izmosítói

Popeye ide vagy oda, kesernyés íze miatt sok gyerek utálja a spenótot. Pedig fetakrémmel, és tésztával például igazán gyerekbarát lehet, de izgalmas zöld turmixot is készíthetsz belőle almával és narancslével. Érdemes kísérletezni, mert a spenót az egyik legjobb segítség a tanulásban, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, többek között az agyi tevékenységet karbantartó karotint és folsavat rejt. Ez utóbbi vitaminfajta az agy egészséges fejlődéséhez már magzati korban nélkülözhetetlen, hiszen a B12-vitaminnal együtt építi az új sejteket és a gerincvelőt. A folsav főzés hatására könnyen lebomlik, ezért jobb, ha a spenótot is inkább párolod, ilyen formában 100 gramm már fedezi egy gyerek napi folsavszükségletét. Szintén jelentős mennyiségű folsavat tartalmaz a kelkáposzta, a kelbimbó, a salátafélék, a petrezselyemzöld és zöldhagyma is.

Bogyós gyümölcsök: hogy vágjon az ész!

Minél nehezebben lehet kimosni a ruhából, annál jobban segítik a tanulást a kékes-piros bogyós gyümölcsök. A sötét színükért felelős antocianid ugyanis egy speciális, a flavonoidokhoz tartozó antioxidáns, ami rugalmasan kitágítja a hajszálereket, így javítja a vérkeringést, és lehetővé teszi, hogy az agyba is több vér jusson el, miközben védi az idegsejteket a káros szabadgyökökkel szemben, így fokozza a memóriát. A fekete áfonya a leghatékonyabb közülük, de jó a fekete szeder, a fekete ribizli, a málna sőt a szamóca is. Legjobb, ha nyersen, magában csipegeti el a csemetéd, de ha másképp nem megy, lekvárként vagy mártásként használd, vagy süsd bele teljes kiőrlésű vagy Update lisztből készült süteménybe, muffinba!

A legegyszerűbb csodaszer: a víz Az agy szürkeállományának 80 százaléka víz, ezért a friss gondolkodáshoz nélkülözhetetlen a rendes folyadékpótlás. Figyelj arra, hogy a gyereked mindig eleget igyon, és mindig legyen a keze ügyében egy kulacs víz! A cukros üdítők nem helyettesíthetik, sőt: azok inkább elvonják a vizet a szervezetből.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csak be akart állni a garázsba, erre elszabadított valamit, amire álmaiban sem gondolt volna - videó

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-