Létrehozva: 2020.09.04.

400 forintos euró?

Az utóbbi években a forint sajnos nem járt be túl fényes pályát: az euróhoz képest mindig csökkent egy kicsit az értéke. Lassan, de biztosan egyre többet fizettünk, ha eurót akartunk vásárolni. Persze voltak ingadozások, átmeneti forint erősödések, de a lejtmenet sajnos tartósnak bizonyult. (x)

Szerző RIPOST

Volt olyan időszak, amikor az euró értéke nem érte el a 230 forintot – nos, ennél ma jóval magasabbra rúgnak a számok. Jelenleg közel 360 forintot kell fizetni 1 euróért, ami alig marad el az eddigi mélyponttól, ami többek közt a tavaszi koronavírus járvány okozta válság miatt alakult ki. Az ÁrfolyamTudós.hu azt elemezte, hogy mi jöhet még a forintra, ha a gazdaság nem kedvezően alakul.

A portál az írja, hogy igazságtalanság lenne az egészet a Covidra kenni, hiszen anélkül is folyamatosan csökkent a forint értéke. Év elején, a járvány kitörése előtt is nagyon magas volt az infláció észrevehetően drágultak a termékek a boltokban. A koronavírus erre csak rátett egy meglehetősen nagy lapáttal.

Szinte napról napra változnak az előrejelzések azzal kapcsolatban, hogy a járvány milyen helyzetet teremthet még. Vajon mekkora lesz az őszi második hullám? Milyen mértékű gazdasági visszaeséssel fog járni? Mi lesz, ha még tovább romlik majd a helyzet?

Egy egyébként is gyengécske valutát egy ilyen szintű válság nagyon le tud rontani, és ez már tavasszal is látszott: a forint rohamléptekben gyengült, majd elérte az eddigi mélypontot, amit az MNB (Magyar Nemzeti Bank) valamelyest korrigált. Így közel 370-ről 350 forintra csökkent az árfolyam, ami most ismét emelkedésbe kezdett.

A JP Morgan elemzői szerint az MNB intézkedései legfeljebb arra jók, hogy a hirtelen romlást késleltessék. Úgy vélik, hogy hamar eljöhet újra a 370 forintos árfolyam, csakhogy itt nem fog megállni a történet. 2021 első hónapjaira már 394 forintos eurót jósolnak, azaz nem is olyan lassan közelítünk a 400 forintos euró felé.

Tény tehát, hogy számolhatunk a forint gyengülésével. Az előrejelzések leginkább abban különböznek, hogy a gazdaság visszaesése milyen mértékű lesz, illetve milyen gyorsan tud esetleg újra felépülni. Az viszont biztos, hogy komoly okunk van azt gondolni, hogy a forint a jövőben sem fog jól szerepelni, és további negatív rekordokat döntögethet az árfolyam. A kérdés csak az, hogy meddig és milyen gyorsan romlik le a pénznemünk értéke.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!