MANI

400 forintos euró?

Az utóbbi években a forint sajnos nem járt be túl fényes pályát: az euróhoz képest mindig csökkent egy kicsit az értéke. Lassan, de biztosan egyre többet fizettünk, ha eurót akartunk vásárolni. Persze voltak ingadozások, átmeneti forint erősödések, de a lejtmenet sajnos tartósnak bizonyult. (x)
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Volt olyan időszak, amikor az euró értéke nem érte el a 230 forintot – nos, ennél ma jóval magasabbra rúgnak a számok. Jelenleg közel 360 forintot kell fizetni 1 euróért, ami alig marad el az eddigi mélyponttól, ami többek közt a tavaszi koronavírus járvány okozta válság miatt alakult ki. Az ÁrfolyamTudós.hu azt elemezte, hogy mi jöhet még a forintra, ha a gazdaság nem kedvezően alakul.

A portál az írja, hogy igazságtalanság lenne az egészet a Covidra kenni, hiszen anélkül is folyamatosan csökkent a forint értéke. Év elején, a járvány kitörése előtt is nagyon magas volt az infláció észrevehetően drágultak a termékek a boltokban. A koronavírus erre csak rátett egy meglehetősen nagy lapáttal.

Szinte napról napra változnak az előrejelzések azzal kapcsolatban, hogy a járvány milyen helyzetet teremthet még. Vajon mekkora lesz az őszi második hullám? Milyen mértékű gazdasági visszaeséssel fog járni? Mi lesz, ha még tovább romlik majd a helyzet?

Egy egyébként is gyengécske valutát egy ilyen szintű válság nagyon le tud rontani, és ez már tavasszal is látszott: a forint rohamléptekben gyengült, majd elérte az eddigi mélypontot, amit az MNB (Magyar Nemzeti Bank) valamelyest korrigált. Így közel 370-ről 350 forintra csökkent az árfolyam, ami most ismét emelkedésbe kezdett.

A JP Morgan elemzői szerint az MNB intézkedései legfeljebb arra jók, hogy a hirtelen romlást késleltessék. Úgy vélik, hogy hamar eljöhet újra a 370 forintos árfolyam, csakhogy itt nem fog megállni a történet. 2021 első hónapjaira már 394 forintos eurót jósolnak, azaz nem is olyan lassan közelítünk a 400 forintos euró felé.

Tény tehát, hogy számolhatunk a forint gyengülésével. Az előrejelzések leginkább abban különböznek, hogy a gazdaság visszaesése milyen mértékű lesz, illetve milyen gyorsan tud esetleg újra felépülni. Az viszont biztos, hogy komoly okunk van azt gondolni, hogy a forint a jövőben sem fog jól szerepelni, és további negatív rekordokat döntögethet az árfolyam. A kérdés csak az, hogy meddig és milyen gyorsan romlik le a pénznemünk értéke.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?