MANI

Szja-visszatérítés: kinek kell nyilatkoznia?

Felkerült az adóhivatal honlapjára egy nyomtatvány, amit bizonyos adó-visszaigénylő családoknak év végéig ki kell tölteni. Íme kinek és meddig.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

A kormány döntése érdekében az idén befizetett összes személyi jövedelemadót visszakaphatják a gyermeket nevelő szülők, már akik jogosultak rá. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) február 15-ig automatikusan visszautalja a pénzt, de van, akinek nyilatkoznia kell például arról, milyen bankszámlára kéri.

Kinek nem kell nyilatkoznia az szja-visszatérítéshez?

Kinek nem kell nyilatkoznia az szja-visszatérítéshez?

Kinek nem kell kitöltenie a nyilatkozatot?

A NAV a honlapján közzétett egy úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatot, amit december 31-ig sokaknak ki kell töltenie ahhoz, hogy járjon nekik az szja-visszatérítés. Aki családi pótlékot kap – akár a postáson keresztül, akár utalva -, annak nem kell kitöltenie, mivel róluk elég adatot tud a NAV.

Abban az esetben, ha csak az egyik szülő kap családi pótlékot, a másik nem, de mindketten jogosultak az adó-visszatérítésre, akkor az egyiknek nem, a másiknak ki kell töltenie a nyilatkozatot.

Kinek kell benyújtani a nyilatkozatot?

Aki családi kedvezményre jogosult, de családi pótlékot nem kap, annak tudatnia kell az adóhatósággal, hogy hogyan szeretné megkapni a pénzt. Ezen kívül a NAV részletes listája szerint ki kell töltenie a nyilatkozatot a

  • várandós nőknek, vagy vele közös háztartásban élő házastársának, aki terhesség miatt jogosult a visszatérítésre,
  • rokkantsági járadékban részesülő szülőnek,
  • kisadózó a szülőknek (pl. katásoknak), ha nem kapnak családi pótlékot,
  • bárkinek, aki a NAV adataihoz képest más bankszámlára vagy címre kéri az adó-visszatérítés kiutalását.

Mit kell benyújtani az szja-visszatérítéshez?

Mit kell benyújtani az szja-visszatérítéshez?
Fotó: Shutterstock

Mit kell benyújtani?

Arról kell nyilatkozni, hogy milyen jogcímen kéri a családi adó-visszatérítést az a szülő, akiről nincs részletes információja a NAV-nak, és hova kéri a visszatérített összeget – olvasható a Bank360.hu-n. Az alábbi adatokról kell nyilatkozni:

  • azoknak a gyermekeknek az adatairól, akik után családi pótlékra jogosult a szülő,
  • a várandósság tényéről, ha emiatt jogosult valaki a pénzre,
  • arról, hogy a családi kedvezmény gyermek után, terhesség miatt, rokkantsági járadékban részesülőként vagy családi pótlékra saját maga után jogosultként illeti meg az igénylőt,
  • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
  • arról, hogy a jogosult postán vagy utalva kéri a pénzt.

Hová kell benyújtani?

A családi szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot online az szjavissza.hu oldalon is be lehet nyújtani, de postán vagy személyesen is benyújtható a nyilatkozat, illetve az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is használható erre a célra.

Mi történik, ha valaki nem nyújtja be időben a nyilatkozatot az szja-visszatérítéshez?

Mi történik, ha valaki nem nyújtja be időben a nyilatkozatot az szja-visszatérítéshez?
Fotó: pixabay

Mi történik, ha valaki nem nyújtja be időben a nyilatkozatot?

Akinek kell és nem nyilatkozik december 31-ig, az az adó-visszatérítést nem kaphatja meg 2022. február 15-én. Nekik újra kell majd igényelni az összeget 2022. május 20-ig, vagyis várhatóan csak hónapokkal később kapják meg a pénzt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?