MANI

Autóval mész nyaralni? Ezeket mindenképp nézd át indulás előtt

Nem árt felkészíteni a járművet, főleg ha hosszabb útra indulunk vele. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatosa legfontosabb tennivalókat.
  • Szerző: MZ/X

Azért, hogy a nyaralás gondtalanul teljen nagyon fontos, hogy az autókat megfelelően felkészítsük a nyárra. Az ORFK-OBB többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy nyáron is figyelni kell a megfelelő gumiabroncsok használatára, illetve az abroncsok állapotára és még egy sor más dologra.

Indulás előtt mindenképp tájékozódjon a külügyminisztérium honlapján az ottani járványügyi és beutazási szabályokról

Indulás előtt mindenképp tájékozódjon a külügyminisztérium honlapján az ottani járványügyi és beutazási szabályokról

A gumik ellenőrzéséről

A legfontosabb a pótkerék állapotának és guminyomásának leellenőrzése. Ha ez rendben van, akkor az autón lévő kerekeken három dolgot ellenőrizzünk le:

  • a profilmélységet: a barázdák mélysége, minimum 3 mm mélynek kell lennie,
  • az oldalfalakat: ezen vannak a feliratok, ha repedés van rajta, cseréltessük le,
  • és a légnyomást.

A keréknyomás megfelelő beállításához nézzük meg a vezetőülés felőli ajtó keretében lévő matricát. Ezen fel van tüntetve, milyen terhelés mellett mekkorának kell lennie a nyomásnak. Amelyik gumiabroncs sérült vagy nem megfelelő a nyomás benne, nyáron a tűzforró aszfalton nagyobb eséllyel kap defektet, ezért is fontos az ellenőrzés. A megfelelő gumin kívül egy alapos műszaki átnézést sem árt: az olajszintet, a fékeket, az akkumulátort, a lámpákat, a hűtőfolyadékot, és az ablaktörlőket, valamint az ablaktörlő folyadékot is érdemes leellenőriztetni.

Az alapcsomag ellenőrzése

Még a csomagok bepakolása előtt ellenőrizzünk, hogy van-e a kocsiban

  • tartalék izzó,
  • elakadásjelző háromszög,
  • autóemelő és kerékkulcs.

Ezen kívül ajánlott felszerelés még a bikakábel, a vontatókötél, és a fényvisszaverő mellény is. Néhány csavarhúzó, csavarkulcs és egy kombinált fogó sem árt, ha lapul a csomagtartóban.

A világítást is ellenőrizni kell indulás előtt

A világítást is ellenőrizni kell indulás előtt. MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A világítás leellenőrzése

Sorban, egymás után kapcsoljuk fel a lámpákat és ellenőrizzük le, megfelelően működnek-e. Kiváltképp az indexet és az elakadásjelzőt. A belső világítást sem árt leellenőrizni ha tudjuk, hogy éjszaka is autózni fogunk.

A folyadékszintek ellenőrzése

A benzinen kívül az olaj, a hűtővíz és az ablakmosó folyadék szintjét (nyáron érdemes „bogároldósat” venni) is ellenőrizzük le indulás előtt. A fék és szervóolaj leellenőrzéséhez kérjük szakember segítségét, például egy benzinkúton. Ugyanitt a hűtővíz forráspontját is megmérettethetjük, és ha kell, lecserélhetjük.

Erre kell figyelni vezetés közben

Erre kell figyelni vezetés közben
Fotó: 123RF

Ezekre figyeljünk vezetés és út közben

A hosszú ideig tartó melegben vezetés rendkívüli mértékben igénybe veszi az autó hűtési rendszerét. A hűtővíz könnyen felforrhat a klíma pedig feladhatja a szolgálatot. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen ellenőrizzük a folyadékok megfelelő szintjét és gondoskodjunk a klíma tisztításáról, feltöltéséről is.

A ragyogás is sok gondot okozhat. Az erős napfény és annak visszatükröződése sok balesetet okoz. Ezt elkerülhetjük, ha tisztán tartjuk a szélvédőt, és mindig van kéznél egy tiszta lencséjű napszemüveg.

Fokozottan ügyeljünk a slusszkulcsra. A vízparton mindig dilemmát okoz, hogy hová tegyük a kocsikulcsot. A mai modern (akkumulátoros, elemes) kulcsok ugyanis nem bírják a nedvességet és könnyen elveszhetnek a homokban vagy a magas fűben. Érdemes ezért egy vízálló, nyakba akasztható tartóba tenni a strandolás idejére. Ha megtörténik a baj és beázik a távirányító először is nézzük meg az autó kézikönyvét, mert a legtöbb estben van alternatív kinyitási mód lemerült vagy tönkrement kulcs esetére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?