MANI

Az életedbe is kerülhet, ha ebből rosszat veszel! Így lehetsz biztonságban

A fûtésszezon kezdetén érdemes beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt. A kérdés már csak az, milyet érdemes. A Ripost ebben segít!
 • Szerző: MZ/x

Rengeteg különböző típusú szén-monoxid-érzékelőt lehet manapság kapni pár száz forinttól egészen több tízezer forintig.

Életek múlnak egy ilyen készülék jó működésén, ezért fontos, hogy egy minden kritériumnak megfelelőt vegyünk el a polcról!

Milyen készülékek vannak?

Három típusú CO-érzékelőt lehet kapni: biomimetic érzékelőset, félvezetővel működőt és elektrokémiai érzékelővel felszereltet.

A biomimetic típusúban egy speciális gél van, ami elszíneződik, ha nagy mennyiségű szén-monoxidot érzékel, ez a legdrágább típus.

A félvezetővel működő típusok érzékenyebbek, olcsóbbak és hosszú élettartamúak, de például a légnyomásváltozásra is bekapcsolnak.

Az elektrokémiai érzékelő viszont csak szén-monoxid-mérgezés gyanújánál jelez, ezért ez utóbbi érzékelővel ellátott típust ajánlott megvenni.

Ezek alapján válasszunk!

 • Érdemes olyat venni, ami elemmel vagy akkumulátorral működik, így áramkimaradás esetén is mérni fog, a hálózatra csatlakoztathatókkal ellentétben.
 • Lehet olyan szén-monoxid-riasztót is kapni, ami úgynevezett párhuzamosító kimenettel is fel van szerelve. Ennek segítségével több berendezést tudunk összekapcsolni, amik riasztás esetén egyszerre jeleznek, például a lakás különböző részein. Az úgynevezett relékimenettel ellátott típusok pedig a tűzjelzőt vagy a ventilátort is be tudják indítani.
 • Csak az EN50291 szabvány előírásainak megfelelő készüléket vegyük meg! Ez az előírás garantálja azt, hogy a különböző gázkoncentrációk esetén egy bizonyos időkorláton belül jelezzen egy készülék.
 • Szerencsére nem kell csak az eladó szavának hinnünk szén-monoxid-érzékelő vásárlásakor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felelős ugyanis az érzékelők piacának felügyeletéért, éppen ezért minden évben megvizsgálják a boltokban kapható készülékeket, és a megbízhatatlannak ítélt darabok forgalmazását betiltják. Az eredményről pedig beszámolnak a honlapjukon, amit mindenképpen látogassunk meg vásárlás előtt!

Ezekre érdemes odafigyelni

 • Talajszint közelében tilos elhelyezni a készüléket!
 • Érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben beszerezni a CO-érzékelőt!
 • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
 • Tanácsos ezeknek a készülékek a felszerelését szakemberre bízni.
 • Az érzékelőt a fűtőberendezéstől 1–1,5 méter távolságra szereljük fel a falra, 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától minimum 30 cm távolságra.
 • Mindegyik készüléken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak. Amelyiken nincs ilyen gomb, azt ne vegyük meg!
 • Figyeljünk a termékek lejárati idejére, ugyanis ezek a készülékek általában 2-3 évig működnek csak megfelelően!
 • Ha nedves helyre (pl. fürdőszoba) szeretnénk felszerelni az érzékelőt, akkor IP44 szabványnak megfelelőt vegyünk.

Mi a teendő, ha megszólal az érzékelő?

 • Kapcsoljuk ki, zárjuk le a szén-monoxid forrását!
 • Nyissuk ki az ablakokat és az ajtókat!
 • Hagyjuk el a lakást!
 • Értesítsük a közvetlen szomszédokat, hogy náluk is gond lehet, és szellőztessenek ki!

A szén-monoxid-mérgezés jelei

A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Hasonló tüneteket más, kevésbé veszélyes betegség is okozhat, ezért a mérgezést szenvedő hajlamos elbagatellizálni a problémát.

A mérgezés későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

Ezt tegyük, ha valaki más szenved mérgezést

Mivel nem tudhatjuk, hogy a belélegzett káros anyag milyen erősségű, ezért mérgezés gyanújakor mindig hívjuk ki a mentőket, akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

Ha a beteg mozgásképtelen, vigyük ki a helyről, lehetőleg friss levegőre. Gázmérgezés esetén azonban ugyanolyan fontos a saját magunk védelme is, mint az áldozat kimentése. Az újraélesztést se kezdjük el a mérgezés helyszínén, mert ezzel a betegen sem segítünk, és saját magunkat is veszélybe sodorjuk.

Gázzal telt helyiségben semmiképpen se vegyünk levegőt! Lehetőleg csak megfelelő védőfelszereléssel lépjünk be, ha ez nem megoldható, akkor csak egy lélegzetvétellel kibírható ideig tartózkodjunk a zárt térben, utána haladéktalanul menjünk szabad levegőre. Ebben az esetben a mentőket és a tűzoltókat is értesítsük.
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?