Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2017.06.04.

Betiltott filmek, amiket csak azért is meg fogsz nézni!

Ezt a 10 világhírû filmet bizonyos országokban betiltották, némelyiket elég meglepõ indokkal! Egy újabb ok arra, hogy megnézd õket!

Naponta jelennek meg újabb és újabb filmek a nagyvilágban, és némelyiket közülük kénytelenek betiltani a hatóságok. Van, amelyiket nem véletlenül!

Akad olyan alkotás, amit egyszerűen csak politikai, vagy vallási okokból, és persze olyan is amit a tartalma miatt kénytelenek betiltani.

1, Hillary: A mozifilm (Hillary: The Movie)

A filmet a Citizens United (egy nonprofit konzervatív csoport) készítette 2008-ban. Archív felvételek, interjúk, riportok és újságcikkek segítségével mutatják be a filmben Hillary Clinton életét.

Nem meglepő módon ezt a filmet politikai okokból tiltották be. Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (FEC) akadályozta meg a film bemutatását, mivel az alkotást nagyvállalatok is támogatták. Arra jutottak, hogy ez ellenkezik a kampányfinanszírozási korlátozással, ezért a 2008-as kampány végéig nem láthatta senki a filmet.

A Citizens United a bírósághoz fordult, ahol először (első fokon) kiröhögték őket, míg végül 2010-ben a legfelsőbb bíróság a nonprofit szervezetnek adott igazat.

2, Mechanikus narancs (A Clockwork Orange)

A valaha készült egyik legmegosztóbb filmalkotás. Olyannyira erős a története, hogy többen másolni kezdték a főszereplő kegyetlen tetteit!

A filmet Stanley Kubric rendezte, és egy pszichopata mindennapjait mutatja be. Alex DeLarge -a beteg elme- perverz bűntényei és a pszichoterápiája a film alapja, van benne nemi erőszak, brutalitás és sok más kegyetlenség is, a helyszín pedig Nagy-Britannia.

Először 1971-ben mutatták be a szigetországban, vágatlanul. Be is tiltották 27 évre! A bemutató után a sajtó másoló, úgynevezett „copycat” bűnözőkről kezdtek el írni, és azzal vádolták a filmet, hogy dicsőíti az erőszakot.

Majd 1973 megerőszakoltak egy holland lányt, és az elkövető ugyanazt a dalt (Ének az esőben) énekelte közben, mint a filmbéli elmebeteg. Ezután a rendező 30 percet kivágott a filmből, hogy alacsonyabb korosztályi besorolást kapjon. Az Anthony Burgess regényén alapuló filmet csak 2000-ben mutatták be újra, ismét vágatlanul.

 

3, E.T., a földönkívüli (E.T. The Extra-Terrestial)

Norvégiában, Finnországban és Svédországban is megtiltották, hogy gyerekek megnézzék a filmet. A problémájuk az volt a kis űrlényes történettel, hogy úgy ábrázolják benne a felnőtteket, mint a gyerekek ellenségeit, ezért 12 év alatt nem lehetett megnézni -még szülői kísérettel sem- ezekben az országokban. 

Egy kis érdekesség a rajongóknak: A Star Wars előzménytrilógiában George Lucas szerepeltette E.T. népét is! Egyesek szerint, ha E.T. faja része a Star Wars-univerzumnak, akkor E.T. is.

A kedves kis űrlény viszont ellátogatott a Földre, vagyis innentől kezdve minden, ami földi, az a Star Wars univerzum része is.

 

 

4, A sebhelyes arcú (Scarface: The Shame of The Nation)

Az eredeti filmet 1932-ben mutatták be, amit Howard Hawks rendezett. A film az 1930-as évek gengsztereinek bűntetteit mutatta be, ezért több amerikai államban és a náci Németországban be is tiltották. A teljes amerikai közönség csak 1979-ben ismerhette meg a filmet.

A film Al Capone életét használta forrásként, rekonstruálta többek között a Valentin-napi mészárlást és Big Jim Colosimo meggyilkolását. Úgy mutatta be a film az akkori Chicagót, mint valami modern Szodomát és Gomorát.

Ebből az alkotásból készült 1983-ban a sokak által kedvelt, híres remake, amiben Al Pacino a főszereplő.

 

5, Brian élete (Monty Python’s: Life of Brian)

Ezt a filmet olyan helyen is betiltotta a hatóság, ahol nem is volt mozi!

1979-ben mutatták be a Monty Python’s filmjét, amit több helyen is betiltottak az Egyesült Királyságban. A Terry Jones által rendezett film a Názáreti Brian történetét mutatja be, aki karácsonykor született, és fatális tévedések után messiásként kezdik imádni.

A hatóságok gondja a filmmel az volt, hogy szerintük viccet csinál a kereszténységből és Jézusból is. A készítők hiába hangsúlyozták, hogy Brian nem Jézust testesíti meg, hiszen Jézus is szerepel a filmben, mégis betiltották, még egy olyan hatóság is, aminek az illetékességi területén nem volt egy darab filmszínház sem!

Egyébként a film reklámszlogenje is elismeri, hogy direkt mások bosszantására készült:

„Egy film, ami arra rendeltetett, hogy a művelt világ kétharmadát halálra sértse, és a maradék egyharmadot is felbosszantsa!”

 

Egy kis érdekesség a rajongóknak: Terry Gilliam azt nyilatkozta, hogy a Brian életében látható sci-fi jelenethez a Csillagok háborúja adta az ihletet, Jézust pedig az a Kenneth Colley alakította, akit később a „A birodalom visszavágban” és a „A jedi visszatérben” Piett admirálisként láthattunk viszont.

 

 

6, A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre)

A Brit Filmminősítési Osztály 1975-ben elutasította a film bemutatásának lehetőségét, ugyanis a Tobe Hooper által rendezett filmet rendkívül erőszakosnak és groteszknek titulálták (egyébként az is). Végül a készítő 28 másodpercet kivágott a filmből, így néhány londoni mozi, X-es kategóriában a műsorára tűzte. ( Az X- jelzés azt jelenti, hogy kizárólag csak felnőtteknek szól, ezzel legtöbbször a pornográf és a nagyon erőszakos filmeket jelölik.)

A főcím hatására sokan azt hitték, hogy a film megtörtént esetet dolgoz fel, de a rendező ezt cáfolta. Az Egyesült Királyságon kívül számos országban betiltották, ahol pedig engedték a vetítését, ott is csak a vágott verzió ment.

A texasi láncfűrészes mészárlás a mai napig az egyik legijesztőbb „slasher” mozi, amit egyetemeken is oktatnak.

 

7, Az utolsó ház balra (The Last House On The Left)

Ez a film a mai napig tiltólistán van bizonyos országokban, annyira brutális, ennek ellenére az eredeti verzió kultuszfilmnek számít.

Az 1972-ben bemutatott film arról szól, hogy egy csapat pszichopata elrabol, megerőszakol és meggyilkol két tinilányt. A Brit Filmminősítési Osztály azt mondta egy közleményben, hogy

 „Nem találtunk olyan pozitív erényeket a forgatókönyvben, hogy megkegyelmezzünk ennek a filmnek.”

Ezért az Egyesült Királyságban be sem mutatták.

A horrorfilm egy rövid időre elérhető volt kazettán, majd 2002-ben DVD is, de csak a 31 perccel rövidebb verzió. 2009-ben remake készült az alapműből, ami 14 millió dollárt kaszált az amerikai mozikban.

 

8, Ördögűző (The Exorcist)

Miután elkészült a film, 11 évig nem lehetett megnézni!

Az 1973-as film egy 12 éves, démon által megszállt kislányról szól, akihez két papot hívnak, hogy segítsenek rajta.

A bemutatás után, rövid ideig korhatárral ment ugyan a mozikban, de aztán visszavonták, és VHS-kazettán sem tették elérhetővé, féltek ugyanis, hogy a gyerekek hozzáférnek majd, és megnézik. 

2010-ben engedélyezték a DVD-n való kiadását. Azzal érveltek, hogy a film készítése óta annyit fejlődött a trükktechnika, hogy a speciális effektek korában felnőtt gyerekeket már nem rázza meg annyira a film tartalma.

 

9, Rémusz bácsi meséi (Song Of The South)

Ez a film a mai napig nem jelent meg DVD-n a sztereotipikus ábrázolása miatt.

Hivatalosan sosem tiltották be, de a Disney mégis visszahívta a filmet, mivel sokak szerint elbagatellizálja a rabszolgaság intézményét, és ellentmondásosan mutatja be az afro-amerikaikat.

Utoljára 1986-ban mutatták be moziban. Bár a világ több országában megjelent videón, az USA-ban sosem adták ki.

(Egyébként a Disney World egyik legnépszerűbb mutatványa, a „Splash Mountain” is ezen a filmen alapul.)

 

10. Az interjú (The Interview)

Az „Ananászexpressz” és a „Virsliparti” cannabis-párti készítői, Seth Rogan és James Franco vígjátéka arról szól, hogy hogyan találkoznak Kim Dzsongunnal. Elsősorban a nevettetés volt a céljuk, viszont a történet szerint a két főszereplő felkéri a CIA-t, hogy öljék meg a diktátort.

Ezt a húzást Észak-Korea úgy értékelte, hogy a film az országuk elleni uszítás, ezért bizonyos helyeken betiltották. 2014-ben ugyan bemutatták a filmet az amerikai mozikban, később azonban visszavonták, és csak az interneten tették elérhetővé az erősen megvágott, cenzúrázott változatot.

 (via)

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!