Létrehozva: 2021.06.26.

Elképesztő eredmények: több mint 60 ezer szoba újult meg a Kisfaludy Programnak köszönhetően

Minden idők legnagyobb szálláshely-fejlesztési programjának pályázati szakasza zárul le idén nyáron.

Szerző Ripost

A Kisfaludy program keretében zajló, 2017-ben indított, minden idők legnagyobb szálláshely fejlesztési program pályázati szakasza ezen a nyáron befejeződik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség azt közölte, a program keretében közel 15 000 szálláshelyen, több mint 60 000 szoba újult vagy újul meg Magyarországon.

A fejlesztésekhez a magyar kormány több, mint 200 milliárd forint fejlesztési támogatást nyújtott, amelyhez a pályázók további több, mint 100 milliárd forinttal saját forrást mozgósítottak.

Az első fejlesztéseket már átadták, az előttünk álló időszakban, naponta tucatnyi beruházás zárul majd le.

A programnak köszönhetően a vidéki Magyarországon 2023-ig több, mint 5000 új és több, mint 55 000 felújított és megszépített szoba várja a turistákat.

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől azt is megtudta az Origo, hogy a továbbiakban minden erejét és energiáját a vendéglátóhelyek korszerűsítésére, fejlesztésére, valamint a magyarországi gyógyfürdők infrastrukturális fejlesztésére fordítja majd.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program (Kisfaludy Program) a Kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 -Turizmus 2.0 stratégia egyik meghatározó alappillére. A minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseit összefogó kormányzati ernyőprogram célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye.

Ezt olyan desztinációs szemléletű, innovatív és komplex turisztikai fejlesztési projektek támogatásával éri el, amelyek gazdaságilag fenntarthatóak, és az egyes termékek összekapcsolódásán keresztül erősítik a térségi kínálatot, oldják a turizmus szezonális egyenlőtlenségeit.

A Kisfaludy Program alapvető törekvése, hogy a turisztikai térségekben az egyes élményelemek láncba szervezését − szálláshelyeket az attrakciókkal, attrakciókat egymással – ösztönözze, ennek következtében pedig oldódjon a szezonalitás, növekedjen a szektorban dolgozó munkavállalók száma és bérszínvonala, továbbá javuljon az adófizetési morál. A desztinációs személetnek köszönhetően tovább növelhető az élménypontok tömege, ami hosszabb tartózkodási időt és magasabb költési hajlandóságot is eredményez. A stratégiában meghatározott célokkal összhangban a Kisfaludy Program a turisztikai desztinációk, termékek, attrakciók, szálláshelyek, vendéglátóhelyek és közlekedési kapcsolatok fejlesztésének leghatékonyabb kormányzati eszköze.

A Kisfaludy Program az uniós támogatások mellett jelentős hazai költségvetési forrásokra is épít, így a hagyományos beavatkozási pontokon − a kiemelt attrakciófejlesztéseken túl − olyan területek is fejleszthetőek, amelyekre a 2014-2020-as uniós tervezési időszak pályázati konstrukciói keretében uniós fejlesztési forrás nem volt biztosítható, ilyen volt többek között a szálláshelyek fejlesztése is.

A hazai szálláshelyek fejlesztése érdekében 2017-ben indult útjára a Kisfaludy Program zászlóshajójaként a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció. Annak érdekében, hogy a magyarországi szálláshelyek meg tudjanak felelni a XXI. századi modern turizmus kihívásainak, és a vendégek egyre növekvő elvárásainak 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keretet biztosít a szálláshelyek minőségi megújulására. A konstrukció keretében közel 30.000 szoba újul meg, 5.000 új munkahely jön létre, a felújított szálláshelyeken pedig 20%-os árbevétel-növekedés prognosztizálható. A Konstrukció a meglévő és üzemelő szálláshelyek kategórián belüli szolgáltatásfejlesztések, kapacitásbővítéssel járó beruházások, valamint új szálláshelyek létesítését is támogatja. Fontos, hogy a látogatókat jó minőségű szálláshelykínálat fogadja, a szállások profilja és az általuk nyújtott szolgáltatások pedig illeszkedjenek nemcsak a vendégek elvárásaihoz, hanem a desztináció élménykínálatának egészéhez, sajátos márkaprofiljához is.

A Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) együttműködésének köszönhetően az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, amelyet a Kisfaludy Programhoz fejlesztettek ki.

A Kisfaludy Program az uniós támogatások mellett jelentős hazai költségvetési forrásokra is épít, így a hagyományos beavatkozási pontokon (kiemelt attrakciófejlesztés) túl olyan területeken is alkalmazható (pl. szálláshelyfejlesztés), amelyekre a 2014-2020-as uniós tervezési időszak pályázati konstrukciói keretében uniós fejlesztési forrás nem biztosítható.

Jelentőségét mutatja, hogy egyik meghatározó alappillére a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-nak, amelynek kiemelt célja a minőségi élménykínálat létrehozása a hazánkba érkező külföldi és belföldi turisták számára. A stratégia egyik lényeges célja, a termék- és attrakciófejlesztés, a turisztikai desztinációk, termékek, attrakciók és alapinfrastruktúra (szálláshelyek, vendéglátóhelyek és közlekedési kapcsolatok) fejlesztésének irányait határozzák meg.

A Kisfaludy Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését.

A Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésének köszönhetően az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, melyet ehhez a programhoz fejlesztettek ki.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. feladata a kiemelt állami turisztikai beruházások gyors és hatékony megvalósításában történő közreműködés.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kapcsolatot tart a helyi szereplőkkel, megfelelő szakmai tudással, felkészültséggel, menedzsment kapacitásokkal és helyismerettel rendelkezve támogatja az országos és a térségi szint fejlesztéseinek összehangolását, gondoskodik a termék-alapú és desztinációs fejlesztési logika összhangjának megteremtéséről.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció célja, hogy elősegítse, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek meg tudjanak felelni a modern, XXI. századi turizmus kihívásainak és a vendégek igényeinek.

A konstrukció a meglévő és üzemelő kereskedelmi szálláshelyek, szállodák és panziók kategórián belüli szolgáltatásfejlesztések, kapacitásbővítéssel járó beruházások, valamint új kereskedelmi szálláshelyek létrehozásának támogatását célozza.

Fontos, hogy a látogatókat jó minőségű szálláshelykínálat fogadja, a szállások profilja és az általuk nyújtott szolgáltatások pedig illeszkedjenek nemcsak a látogatók elvárásaihoz, hanem a desztináció élménykínálatának egészéhez, sajátos márkaprofiljához is.

A kereskedelmi szálláshely támogatási konstrukció további célja az adófizetési morál javítása, a szektorban dolgozó munkavállalók számának és bérszínvonalának növelése.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-ben kezdődő, 2030-ig tartó futamideje alatt tervezetten közel harmincezer szoba újul meg. Az intézkedéssel közel ötezer új munkahelyet teremtünk, a felújított szálláshelyeken 20%-os árbevétel növekedés várható.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

magyarnemzet.hu

Brutális, akár 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk hazánkban is

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

mandiner.hu

Oroszországból érkezett: Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Svájc a helyes utat választotta

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!