Létrehozva: 2017.09.09.

Erre kell figyelni, ha lakást adunk el

Egy jó helyen lévõ lakás könnyen gazdára talál. Nem mindegy viszont, mennyi idõ alatt és fõleg, hogy mennyiért. Van, ahol a hirdetés feladása után egy órával máris komoly érdeklõdõ toporog az ajtóban. De vajon mit kell tennünk, hogy a maximumot hozzuk ki a lakásból? A Ripost megmutatja a titkokat.

MENNYIBE KERÜL EGY LAKÁS?

Az elmúlt két évben rohamosan nőttek a lakások árai Magyarországon. Az FHB Lakásárindexe szerint létezik olyan budapesti lakótelep, ahol 2013 óta az átlagárak megkétszereződtek. A nagy telepek közül a legnagyobb mértékben a Kelenföldi, az Újpalotai, a Fehérvári úti, a József Attila, a Kőbánya-Újhegyi és a Havanna-lakótelep árai emelkedtek.

Jelenleg a legdrágábbnak a Lágymányosi lakótelep számít, ahol már több mint 461 ezer forintot kell fizetni a lakások egy négyzetméteréért, de a Vizafogó ingatlanai is csaknem 450 ezer forintos átlagáron kelnek el. A harmadik helyre a Pók utcai lakótelep fért fel, ott 385 ezer forint egy négyzetméter. A legolcsóbb telepek általában külső városrészekben találhatók, így a XXI., a XX., a XIX. és a XVIII. kerületben. Az olcsósági lista első négy helyén csepeli lakótelepek állnak.

Magyarországon 2002 után a baloldali kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert, ami a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat. Ennek okán a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett.

A harmadik Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően a családok ma már jelentős állami támogatást vehetnek igénybe használt és új lakások vásárlása esetén is. Ez segít a családoknak abban, hogy túlzott eladósodás nélkül saját lakáshoz juthassanak. A 2015-ös bevezetés óta már több mint 50 ezer család igényelt otthonteremtési támogatást, közel 136 milliárd forint értékben. A program pénzügyi fedezete biztosított, hiszen a 2017-es költségvetésben erre a célra több mint 210 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány célja, hogy minden magyar családnak saját otthona legyen. Az otthonteremtés a kormányzat családtámogatási politikájának egyik fontos pillére. A magyar családok akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatnak lakásvásárlásra vagy házépítésre. A legalább három gyermeket vállaló családok további 10 millió forintos állam által támogatott kedvezményes hitelt is igényelhetnek. 

MIKOR ÉRDEMES ELADNI?

A szakértők szerint a nyár általában visszaesést mutat az ingatlanpiacon. Ugyanakkor augusztusban az egyetemisták albérlet- és lakáskeresése megmozgatja kissé az állóvizet. Ebben az időszakban több tízezer gyerek kezdi meg az általános vagy a középiskolát. Gyakran távol az otthonuktól, ezért több család is dönthet úgy, a többéves utazgatás helyett inkább egyszer költöznek.

Így azoknak, akiknek egy vagy akár több iskola közelében van eladó lakásuk vagy házuk, érdemes ezt is figyelembe venniük. Egy másik, sokkal praktikusabb szempontra is rámutat az OTP Ingatlanpont, amiért érdemes kivárni az őszt: a nyaralásra való készülődés és a vakáció miatt több hét is kieshet az aktív lakáskeresésből, ősszel az emberek jobban ráérnek, több lakást meg tudnak nézni.

TAVASSZAL JÖN AZ ÚJABB ROHAM

Abban minden szakértő egyetért, hogy a tél holtszezon a lakáspiacon. Ilyenkor a hideg miatt csökken a vásárlási kedv, hiszen kinek lenne kedve kemény mínuszokban lakásról lakásra járni? Tavasszal fellendül a kereslet, a vevők ilyenkor kezdik el komolyabban a keresést, az érdeklődés május végén a legmagasabb. Az OTP Ingatlanpont adatai szerint az utolsó tavaszi hónapban akár 80%-kal több nyaralásra alkalmas ingatlant adhatnak el, mint az év többi részében. Az elmúlt években növekvő igény mutatkozik az új üdülőépületekre is; tavaly az átadott üdülőegységek száma több mint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakét.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

mandiner.hu

Aggódik Washington: az oroszok és Kína után újabb országgal barátkozna Észak-Korea

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Hatalmas felfedezés a világűr egy messzi pontján, a tudósok is alig hiszik el

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!